Pavļuts skaidro Vakcinācijas projekta biroja izveidi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Daniels Pavļuts.
Daniels Pavļuts. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Vakcinācijas projekta biroja izveidošana paredzēja pieņemt darbā cilvēkus ar atbilstoši pieredzi līdzīgi kā tas Latvijā ir darīts arī citu lielu projektu īstenošanā, piemēram, NATO samita, eiro ieviešanas vai Latvijas prezidentūras Eiropas Savienībā organizēšanai, otrdien, 17. augustā, Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijā par valdības rīcību Covid-19 pandēmijā norādījis veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Pavļuts norādīja, ka, kļūstot par ministru, viņš secināja, ka, lai gan vakcinācijas process jau bija sācies, vakcinācijas pārvaldības jomā nekas daudz ministrijā līdz tam nebija izdarīts. Bija izveidota tikai viena darba grupa, kura nodarbojās ar kaut kādu jautājumu koordināciju, norādīja politiķis.

Pavļuts uzsvēra, ka uzskatīju šo situāciju par nepieņemamu, tāpēc vērsās pie Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) ar rosinājumu par Vakcinācijas projekta biroja izveidi, lai panāktu vairāk nekā miljona cilvēku vakcinēšanu. Atsevišķs birojs bija jāveido, jo šis projekts arī savu mērogu atšķīrās no citiem, ko līdz šim bija jāveic veselības jomā, norādīja veselības ministrs.

Komentējot jautājumus par personāliju atlasi, ministrs uzsvēra, ka, ja konkursā būtu pietiekošies pārliecinošāki kandidāti par tolaik izvēlēto vadītāju Evu Juhņēviču, tad tas būtu ņemts vērā. Politiķis skaidroja, ka vadītājs tika atlasīts atbilstoši kritērijam par pārnozarisku, sarežģītu nacionāla mēroga projekta īstenošanas pieredzi.

Komisijas sēdē deputāts Valērijs Agešins (S) norādīja uz bijušās Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāres Dainas Mūrmanes-Umbraško pausto kritiku par Vakcinācijas biroja sākotnējo darbību. Opozīcijas politiķis vaicāja, vai nav tā, ka ministrs izjauca veselības jomas iestāžu solidāro darbu un ielika tajā šo biroju kā "implantu", ko veselības nozare atgrūda.

Pavļuts atbildēja, ka jebkurai jaunai institūcijai ir nepieciešams ieskriešanās laiks tās darbībā. Ministrs piekrita, ka daudz labāk būtu bijis, ja Vakcinācijas projekta birojs būtu izveidots savlaicīgi, taču šāda "greznība", kļūstot par ministru tikai janvārī, Pavļutam nebija.

Politiķis atgādināja, ka pēc veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) demisijas pieprasīšanas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) bija norādījis, ka nepieciešamas izmaiņas vakcinēšanas organizēšanas procesā. Ņemot vērā, ka vēsturiski veselības primārā aprūpe ir novājināta un ka tikai nepilna puse ģimenes ārsti bija gatavi vakcinēt savus pacientus, valdībā kolektīvi tika pieņemts lēmums par biroja veidošanu, skaidroja Pavļuts.

Agešins arī atgādināja, ka vakcinēšanās pret Covid-19 kampaņā "2 miljoni iemeslu vakcinēties" krievu valodā kļūdaini bija iztulkots Latvijas Komandu sporta spēļu asociācijas izpilddirektora, bijušā futbolista Kaspara Gorkša vēstījums, par to, kādēļ viņš vēlas vakcinēties pret Covid-19. Pavļuts vērs uzmanību, ka par šo aplamību kampaņu organizējušais uzņēmums ir saņēmis finanšu sankcijas.

Jau vēstīts, ka reklāmas aģentūra "Nord DDB Riga" par vakcinēšanās pret Covid-19 kampaņā "2 miljoni iemeslu vakcinēties" krievu valodā kļūdaini iztulkotiem plakātiem saņems par 2000 eiro mazāk, nekā paredzēts. Šī summa ir 10% apmērā no radošās kampaņas tāmes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu