ASV atgriezušies sirseņi - slepkavas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: KEA1977/Shutterstock

Šogad invazīvie un kaitīgie Āzijas sirseņi - slepkavas redzēti Vašingtonas štatā, tie uzbrukuši bišu stropiem.

Āzijas milzu sirseņi (vespa mandarinia) var būt pat 4,4 centimetrus gari. Šoreiz kaitnieki tika novēroti 3,2 kilometrus no vietas, kur tie tika redzēti pirmo reizi – 2019. gada decembrī, vēstīts vietnē "Live Science".

"Šie sirseņi uzvedas tāpat kā pērn – tie uzbrūk bišu stropiem.

Ja tev pieder bišu stropi un tu dzīvo šajā rajonā, tad uzmanies un ziņo, ja redzi kādu sirseni. Piefiksē arī virzienu, kādā sirseņi aizlido," brīdināja entomologs Svens Spišigers.

Kā jau liecina to vārds, sirseņi-slepkavas ir nežēlīgi un gudri slepkavas. Kad tie atrod medus bišu stropu, tiem ieslēdzas "slepkavošanas fāze" un tie nograuž galvu tūkstošiem bišu. Kad tie ir iznīcinājuši saimi – dažiem sirseņiem vajadzīgas vien dažas stundas, lai iznīcinātu desmitiem tūkstošu bišu – sirseņi ieņem stropu un izmanto tā pārtikas rezerves.

Milzu sirseņi ir arī bīstami cilvēkam, proti, to inde var cilvēku pat nogalināt, tiesa, šādi gadījumi ir reti.

Entomologi tagad plāno izvietot slazdus, bet pēc tam notvertos indivīdus izsekot, lai noskaidrotu, kur atrodas to pūznis. Pēc tam to plānots iznīcināt.

Pirmās liecības par Āzijas milzu sirseņa invāziju Ziemeļamerikas rietumu piekrastē parādījās 2019. gada septembrī, kad Britu Kolumbijas Lauksaimniecības ministrija paziņoja par sirseņu koloniju uz Vankūveras salas. Sirseņu pūznis toreiz tika iznīcināts, taču varasiestādes neizslēdz citu koloniju eksistenci Kanādas rietumos.

Drīz pēc tam - decembrī - par sirseņu klātbūtni paziņoja arī otrpus robežai esošā ASV Vašingtonas štata Lauksaimniecības departaments. Laboratorijas dati liecināja, ka Kanādā un ASV konstatētie īpatņi ir no dažādām kolonijām, kas liecina par vairākiem vienlaicīgiem invāzijas gadījumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu