Nacionālā muzeja direktors Alars Kariss izvirzīts kā viens no Igaunijas prezidenta amata kandidātiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nacionālā muzeja direktora Alars Kariss.
Nacionālā muzeja direktora Alars Kariss. Foto: Alar Karis/Facebook

Igaunijas valdošo koalīciju veidojošās Reformu partija un Centra partija valsts prezidenta amatam izvirzījušas Nacionālā muzeja direktora Alaru Karisu.

Svētdien Karisa kandidatūru atbalstīja Reformu partijas valde un Centra partijas valde un pilnvaroto padome.

Igaunijas parlaments valsts prezidentu vēlēs 30. augustā. Reformistiem un centristiem parlamentā kopā ir 59 balsis, taču prezidenta ievēlēšanai vajadzīgas divu trešdaļu deputātu jeb 68 balsis.

Kariss pirmdien tiksies ar opozīcijā esošo Sociāldemokrātiskās partijas un partijas "Tēvzeme" frakcijām. Ja kaut viena no šīm frakcijām balsos par Karisu, viņa ievēlēšana par prezidentu būs nodrošināta.

63 gadus vecais Kariss ir absolvējis Igaunijas Dabaszinātņu universitāti, pēc specialitātes biologs. No 2003. līdz 2007. gadam bijis Dabaszinātņu universitātes rektors, no 2007. līdz 2012. gadam - Tartu Universitātes rektors, no 2013. līdz 2018. gadam - Igaunijas valsts kontrolieris. Kopš 2018. gada ir Igaunijas Nacionālā muzeja direktors.

Piektā parlamentā pārstāvētā partija - opozīcijā esošā Igaunijas Konservatīvā tautas partija (EKRE) - par savu kandidātu prezidenta amatam izvirzījusi bijušo parlamenta spīkeru Hennu Pelluāsu. Tomēr nav gaidāms, ka par viņu varētu balsot citu partiju deputāti.

Parlamentā, kurā ir 101 deputāts, liberālajai Reformu partijai ir 34 vietas, Centra partijai - 25 vietas, labēji populistiskajai Konservatīvajai tautas partijai - 19 vietas, nacionālkonservatīvajai partijai "Tēvzeme" - 12 vietas un Sociāldemokrātiskajai partijai - 11 vietas.

Ja neviens kandidāts parlamentā nespēs iegūt nepieciešamo vairākumu, tiks sasaukta elektoru kolēģija, kurā ir parlamenta deputāti un pašvaldību pārstāvji un kurā kandidātam ievēlēšanai jāiegūst vairāk nekā puse kolēģijas locekļu balsu.

Kandidātu var izvirzīt 21 parlamenta deputāts vai 21 elektoru kolēģijas loceklis. Katrs deputāts vai kolēģijas loceklis ar savu parakstu drīkst atbalstīt tikai viena kandidāta izvirzīšanu.

Pašreizējā prezidente Kersti Kaljulaida, kuras amata termiņš beigsies 10.oktobrī, ir paudusi gatavību kandidēt uz otru piecu gadu termiņu, taču viņai nav pietiekama parlamentā pārstāvēto partiju atbalsta.

Līdz šim valdošajām partijām nebija izdevies vienoties par oficiālu kandidātu, kurš varētu cerēt uz nepieciešamā deputātu skaita atbalstu. Starp iespējamajiem kandidātiem bija arī parlamenta spīkers un Centra partijas līderis Jiri Ratass un Igaunijas Zinātņu akadēmijas prezidents Tarvo Somere.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu