Spriedze un risks uz Latvijas-Baltkrievijas robežas saglabājas augsts

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts vizītes laikā Silenes robežpunktā uz Latvijas-Baltkrievijas robežas.
Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts vizītes laikā Silenes robežpunktā uz Latvijas-Baltkrievijas robežas. Foto: Evija Trifanova/LETA

Šorīt intervijā LTV "Rīta panorāmā" Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts vērtēja, ka, lai arī pēdējās diennaktis uz Latvijas un Baltkrievijas robežas ir bijušas salīdzinoši mierīgas un arī vakar nav fiksēti jauni robežpārkāpēju mēģinājumi iekļūt Latvijā, tomēr spriedze un risks uz robežas saglabājas augsts.

Pujāts stāstīja, ka joprojām virkne pārkāpēju uzturas tiešā robežas tuvumā vai uz tās un gaida izdevību iekļūt Latvijā. Latvijas robežsardze ar šiem cilvēkiem komunicējot, un vairums esot izteikuši vēlmi atgriezties atpakaļ Irākā, bet Baltkrievijas dienesti viņu valsts iekšienē atpakaļ nelaiž un notur pie robežas. Baltkrievija izmanto spēku, lai destabilizētu situāciju Latvijā, vērtēja amatpersona.

Vajadzības gadījumā Latvijas puse šiem cilvēkiem palīdzību neatsakot, kamēr baltkrievi nekādu palīdzību nesniedz. 25 personas no dažādām migrantu grupām Latvija tomēr ir uzņēmusi savā valstī, jo parādījās riski šo personu veselībai.

Pujāta vērtējumā, plaši šādu uzņemšanas praksi tomēr nevajadzētu izvērst, jo - ja mēs tagad atvērsim savu robežu, tad "tūkstošiem laimes meklētāju mēģinās" iekļūt Latvijā un Eiropas Savienībā.

Pamatā pie robežas pašlaik atrodas irākieši, bet no Afganistānas, kur pēdējās nedēļās vērojama strauja destabilizācija, migranti nav konstatēti. Ceļi, kā šīs personas nokļuvušas līdz Latvijas un Baltkrievijas robežai, esot ļoti dažādi, tostarp fiksēts, ka cilvēki Baltkrievijā ieradušies no Krievijas.

Pujāts atzīmēja, ka pierobežā izsludinātās ārkārtējās situācijas dēļ no iekļuvušajiem migrantiem pieteikumi par patvēruma piešķiršanu netiek pieņemti, attiecīgi Latvijā iekļuvušie tiek ievietoti slēgtos robežpārkāpēju izmitināšanos centros, kur vietas vēl pietiek.

Latvijas robežsardze ar baltkrievu kolēģiem pašlaik komunikāciju neuzturot, bet ir nosūtījusi protestu par nepieņemamu pretējās puses rīcību. Man nav pieņemams, ka robeža netiek sargāta, dialoga pārtraukšanu skaidroja Pujāts.

Pujāts stāstīja, ka septembra beigās vai oktobra sākumā ar pirmo žogu plānots aprīkot 37 kilometrus no Latvijas un Baltkrievijas robežas. Abu valstu robežas kopējais garums ir 172 kilometri, tomēr tā iet pāri arī grūti šķērsojamām vietām - ezeriem un upēm, attiecīgi minētie 37 kilometri ir robeža ar visaugstāko risku.

Robežsardzes priekšnieks potenciāli saskata riskus, ka līdzīgas situācijas var veidoties arī uz Latvijas - Krievijas robežas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu