Talibi ar Pandžšīras aizstāvji vienojušies par pamieru līdz nākamajām sarunām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Radikālo islāmistu kustība "Taliban".
Radikālo islāmistu kustība "Taliban". Foto: Rahmat Gul

Afganistānā varu pārņēmusi radikālo islāmistu kustība "Taliban". Pandžšīras provinces ir vienīgās, kas nav pakļautas talibiem. Aizstāvji vienojušies nesākt uzbrukumus līdz nākamajām sarunām, ceturtdien, 26. augustā, žurnālistiem paziņoja Afganistānas parlamenta spīkera vietnieks Muhammads Alams Ezidjars.

Sarunas trešdien notikušas Parvānas provinces galvaspilsētā Čārīkārā.

"Nacionālās pretošanās frontes delegāciju, kurā bija 12 cilvēki, kas pārstāvēja dažādas valsts provinces un etniskās grupas, vadīja Hadži Almass Zaheds.

Pēc trim sarunu stundām tika panākta vienošanās nesākt kaujas vienam pret otru līdz nākamajam sarunu raundam,"

sacīja talibu oponentu delegācijas loceklis Ezidjars.

Nākamās sarunu kārtas datumu pretējo pušu vadība saskaņos vēlāk.

"Sarunas ir jāatjauno, lai valstī panāktu noturīgu mieru un stabilitāti," viņš piebilda.

Talibu oficiālais pārstāvis trešdienas vakarā paziņoja, ka kustības delegāciju, kurā ir septiņi cilvēki, vadījis Amirhans Motaki.

Iepriekšējā talibu valdībā, kas pie varas bija no 1996. līdz 2001.gadam, viņš ieņēma informācijas un kultūras ministra amatu.

Pretošanās kustību vada leģendārā modžahedu komandiera Ahmadšaha Masuda dēls Ahmads Masuds.

Kopš augusta sākuma talibi veikuši vairākus mēģinājumus triecienā ieņemt Pandžšīras ieleju no Baglānas provinces Andarobas ielejas puses, tomēr, ciešot smagus zaudējumus, atkāpušies sākotnējās pozīcijās un bijuši spiesti sākt sarunas ar Masuda jaunākā pārstāvjiem.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi šomēnes izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15. augustā viņu rokās krita arī Kabula.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti izveidojuši pretošanās centru pret radikālo islāmistu režīmu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu