Beigusies gandrīz 20 gadus ilgā ASV militārā klātbūtne Afganistānā. Talibi pārņēmuši Kabulas lidostu (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kabulas lidosta.
Kabulas lidosta. Foto: john smith 2021/Shutterstock.com

ASV karavīri pametuši Afganistānu, talibi otrdien pārņēmuši savā kontrolē Kabulas Hamida Karzaja starptautisko lidostu.

Jau ziņots, ka pēdējā ASV militārā lidmašīna - lielā transportlidmašīna C-17 - pacēlās no Kabulas lidostas minūti pirms pusnakts pēc vietējā laika. Ar šo lidmašīnu Afganistānu atstāja arī ASV vēstnieks Ross Vilsons.

ASV īstenotajā evakuācijā Afganistānu atstājuši apmēram 123 000 cilvēku - amerikāņi, afgāņi un citu valstu pilsoņi. Evakuācijas operācijas veica arī citas valstis.

Līdz ar to beigusies gandrīz divdesmit gadu ilgā ASV militārā klātbūtne Afganistānā.

Tūlīt pēc ASV karavīru aizbraukšanas lidostu savā kontrolē pārņēma talibi. Vēlāk to caurstaigāja arī talibu līderi.

Talibu preses pārstāvis Zabihulla Mudžahids, stāvot uz skrejceļa, apsveica afgāņus ar talibu uzvaru.

"Apsveikumi afgāņiem (..). Šī uzvara pieder mums visiem," paziņoja Mudžahids, piebilstot, ka talibi vēlas labas diplomātiskās attiecības ar ASV un pasauli.

Talibi Kabulu savās rokās sagrāba 15.augustā. Kopš tā laika starptautiskā lidosta pieredzējusi haotiskas ainas. Tūkstošiem afgāņu aplenca lidostu un vairāki cilvēki nositās, cenšoties noturēties pie transportlidmašīnas C-17 sāniem. Pagājušajā nedēļā teroristu grupējuma "Islāma valsts" sarīkotā pašnāvnieku uzbrukumā pie lidostas vārtiem dzīvību zaudēja vismaz 169 cilvēki, tostarp 13 ASV karavīri.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi šomēnes izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju. Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti izveidojuši pretošanās centru pret radikālo islāmistu režīmu.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu