Afganistānas pamešana vai konflikta eskalācija bija izvēle, kas bija jāizdara, atzīst Baidens (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
ASV prezidents Džo Baidens.
ASV prezidents Džo Baidens. Foto: REUTERS/Leah Millis

Afganistānā bija jāizvēlas starp karaspēka izvešanu un konflikta eskalāciju, otrdien, 31. augustā, norādīja ASV prezidents Džo Baidens pēc pēdējo amerikāņu karavīru izvešanas no Afganistānas.

"Šāda bija izvēle - starp aiziešanu un eskalāciju. Es negrasījos paildzināt šo bezgalīgo karu, un es nepaildzināju bezgalīgu aiziešanu,"

teica Baidens.

"Es uzņemos atbildību pa šo lēmumu," uzsvēra prezidents, kurš bija noteicis 31. augustu par termiņu, kurā jāpabeidz ASV spēku izvešana no Afganistānas.

"Es apsolīju amerikāņu tautai, ka pabeigšu šo karu. Šodien es izpildīju šo solījumu. Bija pienācis laiks būt godīgam,"

teica Baidens.

"Pēc divdesmit gadiem Afganistānā es atteicos sūtīt vēl vienu paaudzi Amerikas dēlu un meitu cīnīties karā," viņš sacīja.

Izvedot karaspēku no Afganistānas, ASV "izbeidz laikmetu, kurā tās īstenoja lielas militārās operācijas, lai pārveidotu citas valstis",

norādīja Baidens.

"Cilvēktiesības būs mūsu politikas centrā, bet šāda [politika] nav jāīsteno, izmantojot bezgalīgu karaspēka dislocēšanu [ārzemēs]," sacīja ASV prezidents.

Baidens arī solīja vērsties pret teroristu organizācijas "Islāma valsts" atzaru Afganistānā "Islāma valsts Horasānā", kura sarīkotajā teroraktā pie Kabulas lidostas pagājušajā nedēļā tika nogalināti 13 ASV karavīri.

Nule kā noslēgušos vairāk nekā 120 000 cilvēku evakuāciju no Afganistānas ar gaisa transportu viņš raksturoja kā "ārkārtīgus panākumus".

"Mēs esam pabeiguši vienu no lielākajiem "gaisa tiltiem" vēsturē," sacīja Baidens.

"Neviena valsts visā vēsturē nekad nav darījusi neko tamlīdzīgu, vienīgi Savienotajām Valstīm bija kapacitāte un griba, un spējas to darīt," norādīja prezidents.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15. augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti izveidojuši pretošanās centru pret radikālo islāmistu režīmu.

Kabulas lidostu, kur divas nedēļas notika vērienīga ārzemnieku un apdraudēto afgāņu evakuācijas operācija, pēdējā ASV karavīru grupa pameta naktī uz otrdienu, noslēdzot 20 gadus ilgušo ASV militāro misiju Afganistānā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu