Kāpēc "Wizards" nevajadzētu steigties ar Bertāna izbrāķēšanu?

Dāvis Bertāns Foto: AFP/SCANPIX
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Ārzemju medija "NBC Sports" apskatnieks Čeiss Hjūzs, atskatoties uz pagājušo sezonu, norāda, ka Vašingtonas "Wizards" tomēr nevajadzētu šķirties no latviešu snaipera Dāvja Bertāna.

Dāvis Bertāns 2020./2021 gada sezonā statistikas ailes spēra soli atpakaļ, ja sniegumu salīdzina ar 2019./2020. gada sezonu. Jau šajā starpsezonā ārzemju medijos parādījās runas par iespējamu latvieša komandas maiņu.

Jūlijā NBA apskatnieks Kvintons Mejo pat nāca klajā ar informāciju, ka "Wizards" esot gatava uzklausīt citu komandu piedāvājumus par Dāvi Bertānu.

Ņemot vērā, ka Bertāns "Wizards" rindās ir aizvadījis tikai vienu no piecām 80 miljonu līgumā atrunātajām sezonām, Hjūzs uzskata, ka latvieti norakstīt vēl būtu pāragri.

Pārāk maz palīgu perimetrā

Kā vienu no iemesliem, kāpēc Bertānam var piedod par viņa ne pārāk veiksmīgo sniegumu pagājušajā sezonā, ir fakts, ka "Wizards" sastāvs nebija pārpildīts ar labiem snaiperiem, kas nozīmēja. Jo pat ar to, ka Bertāns aizvadītajā sezonā mačā caurmērā trāpīja trīs tālmetienus, tos grozā raidot 39,5% precizitāti, Vašingtonas komanda šajā rādītājā bija tuvāk līgas apakšgalam.

"Wizards" ar 35,1% realizēto metienu trīspunktnieku līnijas NBA ierindojās 22. vietā, savukārt situācija ar izdarītajiem un realizētajiem tālmetieniem bija vēl bēdīgāka - attiecīgi 29. un 28. vieta līgā.

Līdz ar to ir pašsaprotams, ka pretinieki Bertānam varēja konstanti "uzkārt kaklā" vienu aizsargu, kuram tika uzticēts maksimāli sarežģīt dzīvi latviešu snaiperim. Ja komandā būtu vēl viens vai divi augsta līmeņa trīspunktnieku speciālisti, tad arī pretinieki nevarētu tik cieši "krampēt" Bertānu, kas tāda līmeņa meistaram kā viņš pavisam noteikti ļautu uzlabot statistiku.

Arī šīs sezonas sastāvs nav pārpildīts ar tālmetienu speciālistiem

Līdz ar to Bertāna iekļaušana maiņas darījumā pavisam noteikti neuzlabotu jau tā sarežģīto situāciju trīspunktu metienu departamentā.

"Sākumsastāva saspēles vadītājs Spensers Dinvidijs karjerā tālmetienus realizējis ar 31,8%, Hačimura ar 31,3%, bet Deni Avdija (savā pirmajā sezonā) ar 31,5% precizitāti. Tad seko Daniels Gafords, kurš tālmetienu savas karjeras laikā nav izdarījis un Montrezs Herols, kurš trīspunktnieku nav trāpījis pēdējo divu gadu laikā. Arī Bredlījs Bīls, kurš ir labs snaiperis, pagājušajā sezonā trīspunktniekus meta vien ar 34,8% precizitāti," uz sastāva nepilnībām norāda Hjūzs.

Lai gan Rasela Vestbruka maiņas darījumā "Wizards" ieguva kompetentu trīspunktu metēju Kaila Kuzmas personā un, varētu teikt, ļoti labu trīspunktnieku speciālistu Kentaviusu Kaldvelu Poupu, tālmetienu realizācija (it sevišķi bez Bertāna) joprojām varētu būt problēma.

Hjūza uzskaitītie spēlētāji nākamajā sezonā, visticamāk, jaunā galvenā trenera Vesa Anselda juniora rotācijā spēlēs nozīmīgu lomu, līdz ar to apskatnieks uzskata, ka tieši Bertāns varētu būt atslēgas figūra kaut cik kompetentu trīspunktu metienu rādītāju saglabāšanā.

Kisperts, visticamāk, uzreiz nebūs gatavs palīdzēt

Šā gada jauno spēlētāju draftā "Wizards" izvēlējās, daudzu acīs, Bertāna potenciālo aizstājēju Koriju Kispertu, kurš koledžas līmeņa spēlēs trejačus realizēja ar 44% precizitāti.

Tomēr Hjūzs atgādina, ka lielisks sniegums koledžā ne vienmēr nozīmē tāda pašā līmenī ietekmēt spēli arī NBA līmenī, jo pēdējo trīs gadu laikā vien pieci pirmgadnieki ir spējuši uzlauzt 40% robežu tālmetienos, laukumā pavadot vismaz 1000 minūtes.

"Kisperts būs pirmgadnieks, kurš spēlē visai aizpildītā pozīcijā "Wizards" komandām. Viņam nebūs viegli savas spējas uzreiz pārnest nākamajā līmenī. Tam ir vairāki iemesli - gan minētā konkurence rotācijā, gan NBA tālāka trīspunktnieku līnija un atlētiskāki aizsargi. Kispertam ir visas iespējas būt vienam no labākajiem tālmetienu speciālistiem līgā, bet šāda statusa sasniegšana viņam var prasīt vairākus gadus," raksta Hjūzs.

"Viņš nebija arī tik slikts."

Tā Bertāna aizvadīto sezonu vienā teikumā apkopo Hjūzs, norādot, ka bez sekām palikt nevarēja arī latvieša inficēšanās ar Covid-19.

"Lielāka alga uz spēlētāju pleciem uzliek lielāku spiedienu. Tomēr ir grūti teikt, cik liela šajā visā situācijā reāli bija Bertāna vaina. Protams, ierašanās treniņnometnē ne pārāk labā fiziskajā kondīcijā nav attaisnojama. Bet 2020./2021. gada sezonā viņam bieži arī neveicās, galvenokārt tieši cīņa ar Covid-19," raksta Hjūzs piebilstot, ka inficēšanās ar Covid-19 pavisam noteikti neesot palīdzējis atgūt fizisko kondīciju.

Vēlreiz atgādinot par Bertāna elites līmeņa rādītājiem no tālmetienu distances (39,5% un trīs realizēti tālmetieni spēlē), apskatnieks norāda, ka demonstrētais sniegums bijis pietiekami solīds:

"Fakts, ka viņš tādu statistiku spēja uzrādīt tik saraustītā un neveiksmīgā sezonā, ir laba zīme. Tas parāda, ka viņš ir gatavs spēlēt, neskatoties uz diskomfortu. Pieredzējuši spēlētāji ar lieliem līgumiem to ne vienmēr grib darīt..."

Nobeigumā apskatnieks uzsver, ka "Wizards" jaunā galvenā trenera rīcībā tagad ir vairāk ieroču aizsardzībā, kas varētu palīdzēt neitralizēt latvieša defektus savā laukuma galā. Tāpat Hjūzs norāda, ka šosezon lielāks balanss atrodams ne tikai pašā sastāvā, bet arī komandas algu sarakstā.

"Tagad viņu par neveiksmīgāku spēli tik daudz nekritizēs, jo atšķirībā no pagājušās sezonas, nākamais apmaksātākais spēlētājs pēc viņa nepelnīs tikai pusi no Bertāna algas," nobeigumā norāda Hjūzs.

Bertāns aizvadītajā sezonā 57 spēlēs vidēji mačā atzīmējās ar 11,5 punktiem un 2,9 atlēkušajām bumbām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu