Piegāžu līgumu dēļ Krievijas "Sputnik V" vakcīnu diplomātija nevainagojās panākumiem (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Yelena Afonina

Krievijā līdz šim pret Covid-19 pilnībā ir vakcinējušies mazāk par trešdaļu iedzīvotāju. Tikmēr daudzas pasaules valstis ir noslēgušas līgumus ar Krieviju par Covid-19 vakcīnas "Sputnik V" iegādi, vēsta Latvijas Radio. 

Kremlis cerēja, ka ar tā saucamās vakcīnu diplomātijas palīdzību Krievija sev vairos draugus pasaulē, taču valstij ir milzīgas grūtības izpildīt piegāžu līgumus.

Krievija pagājušā gada augustā kā pirmā pasaulē apstiprināja vakcīnu pret Covid-19. Tā bija vietējo zinātnieku radītā "Sputnik V". Drīz vien Krievija ar citām valstīm noslēdza vienošanās par "Sputnik V" piegādi.

Martā Krievijas Tiešo investīciju fonds paziņoja, ka 2021. gadā ar vakcīnām spēs apgādāt 700 miljonus cilvēku ārpus Krievijas. Tomēr pēdējos mēnešos vairākas valstis ir paziņojušas, ka tām nav piegādāts solītais "Sputnik V" devu daudzums.

Viena no Krievijas tuvākajām sabiedrotajām Irāna vienojās par 60 miljonu "Sputnik V" devu iegādi, bet līdz šim ir saņēmusi niecīgu daļu no tām.

Februārī Krievija paziņoja, ka pirmajā fāzē Irānai piegādās piecus miljonus pošu devu, bet līdz jūnija beigām Teherāna bija saņēmusi tikai 920 000. Līdz augusta sākumam Irānai bija piegādāti divi miljoni "Sputnik V" dozu.

Lai risinātu vakcīnu piegāžu kavēšanos, Krievija ar Irānu ir vienojušās par "Sputnik V" ražošanu šajā islāma republikā.

Āfrikas Savienība paziņoja, ka Krievija ir apsolījusi 300 miljonus "Sputnik V" devu. Virkne Āfrikas valstu steidza apstiprināt Krievijā radīto vakcīnu un parakstīja līgumus par tās piegādi.

Ganas valdība aprīlī informēja, ka ir pasūtījusi 3,4 miljonus "Sputnik V" devu, bet līdz jūlija sākumam valsts bija saņēmusi tikai 20 000 pošu. Savukārt Angola no 12 miljoniem pasūtīto devu bija sagaidījusi tikai 40 000.

"Sputnik V" piegādes kavējušās arī Latīņamerikas valstīs.

Oksfordas Universitātes pētnieks Semjuels Ramani norādīja, ka kavēšanās ar "Sputnik V" vakcīnu piegādēm daudzās attīstības valstīs ir nopietni iedragājusi Krievijas tēlu.

Krievijas Tiešo investīciju fonds augusta sākumā solīja risināt problēmas ar "Sputnik V" piegādēm ārvalstīm. Kavēšanās esot saistīta ar milzīgo pieprasījumu, bet septembrī vakcīnu ražošanas jauda divkāršosies, jo esot noslēgts sadarbības līgums ar pasaulē lielāko pošu ražotāju "Serum Institute of India", paziņoja fonds.

Krievija ir paziņojusi, ka šī gada pirmajos piecos mēnešos tā ārvalstīs ir pārdevusi vairāk vakcīnu nekā iepriekšējos trīs gados kopā. Tas esot ļāvis nopelnīt vairāk nekā 300 miljonus dolāru. Šis pieaugums bijis saistīts galvenokārt ar "Sputnik V" pārdošanu ārvalstīs.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu