Nejauši atklāta Ziemeļpolam tuvākā sala

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Johnny Giese/Shutterstock.com

Pētnieku grupa jūlijā nejauši nonāca uz sīkas salas Grenlandes ziemeļos, kas bija veidojusies no dūņu nogulsnēm un grants. Tikai vēlāk noskaidrojās, ka pētnieki stāv uz Ziemeļpolam tuvākās salas.

Ekspedīcija dalībnieki domāja, ka ir nonākuši uz tālākās ziemeļu salas Grenlandē, tomēr patiesībā viņi stāvēja uz iepriekš nezināmas salas, kas atradās vēl tālāk uz ziemeļiem. Sala nu ir Ziemeļpolam tuvākā zināmā sauszemes sala.

“Mēs bijām pārliecināti, ka stāvam uz salas, kas ir reģistrēta kā pasaulē tālākā zināmā ziemeļu sala. Bet, kad es salas koordinātes publicēju sociālajos tīklos, vairāki Amerikas salu mednieki satrakojās un rakstīja, ka tā nevar būt taisnība,” paziņojumā rakstīja ekspedīcijas vadītājs Mortens Rašs.

Pēc šiem komentāriem sociālajos tīklos pētnieku grupa sazinājās ar ekspertiem no Dānijas Tehniskās universitātes, kas viņiem palīdzēja saprast, ka Raša GPS iekārta nokļūdījās. Atkārtoti izmantojot GPS iekārtu no helikoptera, pētnieki noskaidroja, ka patiešām atrodas uz jaunas salas, kas ir tālākā ziemeļu sala uz mūsu planētas. Varbūt tieši tur dzīvo Ziemassvētku vecītis?

Sala atrodas 780 metrus no iepriekš uz ziemeļiem tālākās salas un ir 30 metru plata un 60 metru gara. Sala atrodas 3 līdz 4 metrus virs jūras līmeņa, un to veido dūņu nogulsnes un ledāju atstātā augsne un ieži, vēstīts zinātnes izdevumā "Live Science".

Sīkā sala, kas patiesībā ir Grenlandes un Dānijas Karalistes teritorijas paplašinājums, iespējams, veidojās spēcīgas vētras rezultātā, kas kopā ar jūras viļņiem to burtiski savāca kopā. Tieši tāpēc sala drīz vien var arī pazust.

“Neviens nezina, cik ilgi tā pastāvēs. Principā tā var pazust, tikko kā sāksies jauna, spēcīga vētra,” piebilda Rašs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu