Bailes no blaknēm. Kas cilvēkus attur no vakcinācijas pret Covid-19? (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vakcinācija.
Vakcinācija. Foto: Unsplash

Dažkārt cilvēkiem ir bažas un izteiktas bailes par Covid-19 vakcīnas ietekmi uz veselību vai pat dzīvību, stāsta ģimenes ārsti. Šie aspekti atklājas šīs personas uzrunājot tos cilvēkus kas vēl šaubās par potes veikšanu, vēstī raidījums "Panorāma".

Nākamā vakcinācijas reize ģimenes ārstes Ingunas Riževas praksē plānota 16. septembrī, bet tikmēr top saraksts. Ārste atklāj, ka bieži nākas kliedēt pacientu bailes.

"Bailes, vispār bailes. Loģiskās cilvēciskās bailes, kādas bija arī man, ejot uz vakcināciju 3. janvārī. Fiziski – vienkārši bailes, jo mēs nezinām, kas tas ir,"

teica ģimenes ārste no Rīgas.

Tāpat pacienti sabijušies par iespējamajā blaknēm, kas var parādīties gan īstermiņā, gan ilgtermiņā, atklāj Līga Kozlovska, ģimenes ārste Balvu novadā.

Ir pacienti, kas piesakās uz konsultāciju pie ģimenes ārsta, tikai lai noskaidrotu – vai viņam vakcinēties.

Komunikācijai jākļūst tādai personiskākai, jo vispārējie saukļi uz šādiem cilvēkiem nedarbojas, skaidro Nacionālā veselības dienesta (NVD) Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča.

"Faktiski ģimenes ārsts šobrīd ir tas cilvēks, kas var paņemt savu pacientu pie rokas un palīdzēt šim cilvēkam justies labāk. Palīdzēt šim cilvēkam pieņemt šīs izvērtētās izvēles un drosmīgi stāties pretim savām bailēm un aiziet un savakcinēties,"

min ​psiholoģe Diāna Zande.

"Visi mani smagie pacienti ir ar mani sazvanījušies tajā laikā, kad viņiem bija ļoti smags slimības periods.

Un es zinu, kādas ir tās sajūtas, sūdzības – elpai trūkstot, praktiski cilvēks tā kā slīkst," min ģimenes ārste Kozlovska.

Lai mazinātu bailes no vakcīnas maz ir izmantota biedēšana par pašas Covid-19 saslimšanas norisi un sekām, atklāj Latvijas Universitātes profesors sociālajā psiholoģijā Ivars Austers.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu