Talibi paziņo, ka ieņēmuši Pandžšīras provinici (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Talibu karavīrs. Ilustratīvs attēls.
Talibu karavīrs. Ilustratīvs attēls. Foto: TT NYHETSBYRÅN/Scanpix

Radikālo islāmistu kustība "Taliban" pirmdien paziņoja, ka "pilnībā ieņēmusi" Pandžšīras provinci, kas bija pēdējā talibiem nepakļautā Afganistānas province.

"Ar šo uzvaru mūsu valsts ir pilnībā izvesta no kara purva," paziņojumā apliecināja talibu vecākais pārstāvis sakariem ar presi Zabihulla Mudžahids.

Paziņojumā Mudžahids centās iedrošināt provinces iedzīvotājus, apgalvojot, ka viņi būs drošībā, vienlaikus mediji ziņo, ka daudzi iedzīvotāji pirms talibu ierašanās aizbēguši kalnos.

"Mēs pilnībā garantējam godājamiem Pandžšīras iedzīvotājiem, ka viņi netiks pakļauti nekādai diskriminācijai, ka viņi visi ir mūsu brāļi un ka mēs kalposim valstij un kopīgajiem mērķiem," paziņojumā pauda Mudžahids.

Naktī uz pirmdienu tūkstošiem talibu ienākuši astoņos provinces rajonos, ziņu aģentūrai "Associated Press" apliecināja liecinieki šajā reģionā.

Talibu pretinieku spēkus vada bijušais Afganistānas viceprezidents Amrulla Salehs un leģendārā 80. un 90.gadu pretošanās kustības komandiera Ahmadšaha Masuda dēls Ahmads Masuds.

Pēc līdzšinējā Afganistānas prezidenta Ašrafa Gani bēgšanas no valsts Salehs pasludināja sevi par pagaidu prezidentu.

Vēl svētdienas vakarā talibu varas oponentu Nacionālā pretošanās fronte (NPF), kas Pandžšīras provincē cīnījās pret talibiem, islāmistu kustību aicināja uz pamieru.

NPF rindās ir bijušie Afganistānas armijas karavīri, arī īpašo uzdevumu vienību karavīri, un vietējie kaujinieki.

Svētdien medijos parādījās ziņas, ka Pandžšīras provincē, kas atrodas uz ziemeļiem no Kabulas, talibu kaujinieki strauji virzās uz priekšu.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu