Baltkrievijas protestu līderei Koļesņikovai piespriež 11 gadus cietumā (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Baltkrievijas opozicionāre Marija Koļesņikova
Baltkrievijas opozicionāre Marija Koļesņikova Foto: TATYANA ZENKOVICH/EPA

Baltkrievijas tiesa piespriedusi 11 gadus cietumā protestu līderei Marijai Koļesņikovai. Viņa pērn meta izaicinājumu diktatoram Aleksandram Lukašenko, aicinot tautu uz demonstrācijām pret viņa autoritāro varu.

Viņas advokāts Maksims Znaks notiesāts ar desmit gadu cietumsodu.

39 gadus vecā bijusī filharmonijas orķestra flautiste Koļesņikova un Znaks kopš septembra atrodas apcietinājumā.

Viņi abi strādājuši prezidenta amata kandidāta Viktora Babariko komandā, kam jūlijā lietā par krāpšanu tika piespriesti 14 gadi cietumā.

Koļesņikova un Znaks tika apsūdzēti par nacionālās drošības apdraudēšanu, sazvērestību, lai sagrābtu varu, un ekstrēmistu organizācijas izveidošanu.

Prokuratūra bija pieprasījusi viņiem 12 gadus cietumā, kas maksimālais soda mērs par šādām apsūdzībām.

Kopā ar opozīcijas līderi Svjatlanu Cihanousku un kampaņas partneri Veroniku Cepkalo Koļesņikova vadīja pagājušās vasaras masu protestu kustību pret Lukašenko.

Koļesņikova sacījusi, ka brīvprātīgi Baltkrieviju nepametīs, un tika aizturēta pērn septembrī, kad viņa saplēsta savu pasi, pretojoties deportēšanai uz Ukrainu.

Koļesņikova ir vienīgā protestu līdere, kas joprojām ir Baltkrievijā.

Rietumi par pērn augustā notikušo prezidenta vēlēšanu falsifikāciju un opozīcijas protestu brutālo apspiešanu Lukašenko režīmam noteikuši sankcijas, tiesa gan, to iespaids ir ierobežots, jo Baltkrieviju turpina atbalstīt tās galvenais sabiedrotais un kreditors Krievija.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu