Andris Bērziņš rudeni pavada sēņojot kopā ar mīļoto sievu (2)

Foto: Privātais arhīvs
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tautā mīlētais teātra un kino aktieris Andris Bērziņš ar sievu, mākslinieci Inesi Gūtmani ir kaislīgi sēņotāji un šis rudens nav izņēmums, kad piesēņoti pilni grozi un spaiņi, un bagātīgā raža lieti noderēs ziemā, ko uz kārā zoba likt.

"Tiešām šis ir burvīgs sēņu gads!" par bagātīgo sēņu ražu sarunā ar "Apollo.lv" nebeidz vien priecāties Andris Bērziņš.

"Mēs esam atklājuši pilnīgi jaunus sēņu dārziņus-vietas, pateicoties Inesītes nojausmai. Sākotnēji pat desmit minūtēs piesēņojām baraviku spaini. No iekšienes mežiem lēnām virzījāmies uz jūras pusi," par jaunatrasto sēņu vietu noslēpumains ir aktieris.

"Mums reizēm ir tā, ka pirmais grozs ir ar apšukundziņiem, bet otrs ar baravikām, jo Inesītei savukārt dikti patīk baravikas. Mežā pavadām no 2 līdz 6 stundām, jo kājas ir pieradušas pie patīkamā noguruma un miegs nāk superīgi pēc pavadītā laika pie dabas.

Vispār mums ir izveidojusies sēņu atkarība un tas ir superīgi. Latvijas meži joprojām dziļumā ir skaisti un neskarti kā pasakā, tur atradām arī retu delikateses sēni lillā krāsā, kas arī auga turpat, kur baraviciņas. Tā, ka mums ir arī savi atklājumi," par sēņošanas paradumiem pastāsta Andris Bērziņš.

"Interesanti ir arī tas, ka mainās sēņu forma un izskats. Piemēram, sēne, kas kā mamma tur divus bērnus rokās, vai arī baraviku ģimene ar piecām beciņām.

Katru sēni mēs turpat mežā uz vietas notīrām, lai ir ilgāks laiks, ko pavadām dabā svaigā gaisā, tad arī, atnākot mājās, atliek tikai sašķirot, kuras sēnes cept, kuras marinēt, kuras sasaldēt un kuras sažāvēt, lai varētu vēlāk pagatavot bezgala gardo baraviku sviestu. Starp citu, romiešu kareivji karā dodoties, ņēma līdzi maisiņu ar baraviku pulveri, kuru bēra brūcēs, lai tās ātrāk sadzītu, jo baravikas ir dabīgā antibiotika!

Mūsu marinētās sēnītes vienmēr iet uz izķeršanu dāvanās, kad braucam ciemos, jo Inesīte tās gatavo pēc savām receptēm. Man ļoti garšo un patīk apšukundziņi ar savām oranžajām galviņām. Atradām arī apšubeku dārziņus, par ko bija liels prieks, jo spainis sastāvēja tikai no manām mīļākajām sēnēm. Tad nu es lūdzu Inesītei apšubeku mērces. Starp citu, tās aug daudz lēnāk par baravikām," ar saviem sēņošanas piedzīvojumiem dalās aktieris.

Sarunas noslēgumā, viņš arī piebilst, ka Inesīte savā darbā godprātīgi ir nostrādājusi 33 gadus, bet aktiera darba mūžs ir gandrīz 50 gadi: "Tāpēc esam laimīgi, ka varam būt "atvaļinājumā" pie dabas un laukos."

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu