Opozīcija ierosinājusi atcelt lēmumu par vairāku reģionālo augstskolu reorganizāciju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: LETA

Vairāki Saeimas opozīcijas deputāti ierosinājuši uzdotu Ministru kabinetam atcelt lēmumu par Liepājas Universitātes (LiepU), Daugavpils Universitātes (DU) un Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas (RTA) reorganizāciju.

Šo priekšlikumu iesnieguši partijas "Republika" deputāti Evija Papule, Vjačeslavs Dombrovskis, Kaspars Ģirģens un Ēriks Pucens, Zaļo un zemnieku savienības deputāti Janīna Jalinska, Jānis Dūklavs, Edgars Tavars, Uldis Augulis, Gundars Daudze un Jānis Vucāns, partijas "Par cilvēcīgu Latviju" parlamentārieši Ramona Petraviča, Ieva Krapāne un Māris Možvillo, kā arī Saeimas frakcijas "Neatkarīgie" deputāts Ralfs Nemiro.

Tāpat parlamentārieši aicina turpmāk nodrošināt, ka lēmumu pieņemšana šajā jomā notiek, pamatojoties uz objektīviem pētījumiem un kvalitatīvu datu analīzi.

"Tādējādi tiktu novērsta pārsteidzīgu un datos maz balstītu valdības lēmumu pieņemšana," norāda opozīcijas politiķi, akcentējot nepieciešamību nodrošināt pierādījumos balstītu politikas plānošanu Latvijā.

Kā ziņots, gada laikā LiepU tiks pievienota kādai no zinātnes universitātēm, bet RTA un DU plānots apvienot, 14.septembrī lēma Ministru kabinets.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) informēja, ka LiepU pievienošanas kādai no zinātnes universitātēm mērķis ir veidot zinātnes ekosistēmu Liepājā. Zinātnes universitātes statusu plānots piešķirt Latvijas Universitātei, Latvijas Lauksaimniecības universitātei, Rīgas Stradiņa universitātei un Rīgas Tehniskajai universitātei.

Savukārt DU un RTA apvienošanas mērķis būtu radīt jaunu augstskolu, kura būtu ar starptautisku mērogu Latgales reģionā.

Muižniece piebilda, ka augstskolām gada laikā jāveic sarunas un jāpanāk vienošanās par apvienošanos, tādējādi gala termiņš minētajam procesam noteikts līdz 2022.gada 1.septembrim.

LiepU un RTA jau paudušas konceptuālu atbalstu šai iecerei, norādot, ka par detaļām jāvienojas sarunu gaitā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu