VIDEO Šosezon būs ziemas riepu deficīts, tāpat pieaugs to cena (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Tyler Olson/Shutterstock

Pēc pavisam neilga laika Latvijā iestāsies ziema un automašīnām vajadzēs ziemas riepas. Tie, kam tādas jau noglabātas, var neraizēties, bet pārējiem maks būs jāpaver platāk.

"Es domāju, ka šī sezona būs interesanta. Dažos segmentos riepu trūkst. Premium riepu ir pietiekoši, bet lēto riepu segments būs nepietiekošs," saka Autoriepu nama direktors Oskars Krampāns, un viņa teikto apstiprina "Goodyear" tirdzniecības vadītājs Baltijas valstīs Mārtiņš Grīnbergs.

"Ja skatāmies uz "Goodyear" situāciju, tad pieejamība ziemai ir pietiekama. Vairumtirgotāji noliktavas uzpildījuši, mūsu brendiem šai sezonai problēmas neredzu," papildina Mārtiņš Grīnbergs.

Te gan jāpiebilst, ka tam ir objektīvs pamatojums - sašaurinoties automašīnu ražošanai mikroshēmu krīzes dēļ, nokrities arī pieprasījums pēc oriģinālaprīkojuma riepām. Tātad, tiklīdz krītas oriģinālaprīkojuma pieprasījums, parādās kapacitāte palielināt pēcpārdošanas tirgu un uzpildīt noliktavas. Ar lētākām budžeta klases riepām turpretī varētu būt problēmas.

Oskars Krampāns saka, ka šobrīd būtu ieteicams sagatavoties laicīgi un ņemt to, kas ir, jo par tuvāko nākotni uz pirmo sniegu ir grūti prognozēt. Viņš arī saka, ka gaidāms cenu pieaugums: "Ja ejošajos izmēros tirgojām riepas par 35 eiro, tad šogad zem 43 nebūs."

Riepu cenas ietekmē vairāki faktori, bet lielākā problēma ir desmikārtīgs jūras konteineru cenu kāpums, salīdzinot ar pirmskovida laiku. Turklāt arī piegādes ātrums nav tāds kā agrāk. 

"Ja iepriekš piegādes bija ap mēnesi, tad tagad trīs mēneši. Nākamā problēma ir ar Eiropas piegādēm, jo nevar atrast transportu no Turcijas uz Latviju," skaidro Krampāns.

Tāpat būtiski ņemt vērā, ka riepu deficīts skars ne tikai vieglo auto, bet arī komercauto segmentu. "Tas gan vairāk attiecas uz lētā gala riepām, un premium sadārdzinājums nav tik liels. Āzijas riepas kļūs dārgākas, īpaši komerctransportā. Ja iepriekš varējām piegādāt riepas par 60 eiro, tad tagad nekas zem 74 eiro busiņiem nav atrodams," - tā Oskars Krampāns.

Tai pašā laikā ir pamats uzskatīt, ka pilnīgi bez ziemas periodam piemērotām riepām nepaliksim. Uz to norāda augoša interese par cietajām jeb Centrāleiropas ziemas riepām. Proti, 

pie mums ir novērojams, ka cilvēki sāk vairāk skatīties uz Eiropas tipa riepām vai vissezonas riepām, kas bija pamests segments.

"Bet, ja skatāmies uz kopējām tendencēm, nordic tipa riepu īpatsvars palielinās, jo mazāk paliek radžotu riepu," piebilst Mārtiņš Grīnbergs.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu