10 mēneši pēc viena no postošākajiem ugunsgrēkiem Latvijā. Kas noticis ar Rēzeknes "Depo" veikalu? (3)

Ugunsdzēsējiem izdevies lokalizēt 13 500 kvadrātmetru plašo ugunsgrēku būvniecības preču veikalā "Depo" Rēzeknē. Foto: LETA/LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

2020. gada 12. decembrī, kad Latvijā cilvēki vēl gulēja, būvniecības preču veikalā "Depo", kas atradās Rēzeknē, izcēlās viens no pēdējo gadu postošākajiem ugunsgrēkiem valstī. Portāls "Apollo.lv" mēģināja noskaidrot, kas 10 mēnešu laikā pēc postošā ugunsgrēka ir noticis un kādi plāni gaidāmi saistībā ar būvmateriālu veikalu Rēzeknē.

Rēzeknes pašvaldības pārstāvji portālu "Apollo.lv" informēja, ka vasaras sākumā tika uzsākti nodegušā veikala nojaukšanas darbi un veikala ēka pakāpeniski ir jau tikusi nojaukta. 

Zemes īpašnieks, uz kura zemes gabala atradās nodegušais "Depo" veikals, ir iegādājies no Rēzeknes pašvaldības jaunu (un lielāku) zemes gabalu, un uzņēmuma vadība jau ir apstiprinājusi, ka uz jaunās zemes tiks būvēts jaunais būvniecības preču veikals, portālu "Apollo.lv" informēja Rēzeknes pašvaldības pārstāvji. 

Pagaidām nav uzsākti būvniecības darbi uz jaunā zemes gabala, norāda pašvaldībā.

Nakts uz 12. decembri Rēzekni pavada liesmās

12. decembra nakts vidū Rēzeknes apkaimē notika nelaime - vietējā "Depo" veikalā izcēlās plašs ugunsgrēks.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) informēja, ka plkst. 2.43 tas saņēma izsaukumu uz Stacijas ielu, kur dega sabiedriska ēka.

Ēka dega pilnā 13 500 kvadrātmetru platībā. Sociālajos tīklos publicētajos fotoattēlos bija redzams, ka ēka dega ar atklātu liesmu. Ēkai vairākās vietās jau bija sabrukušas sienas un no blakus esošās daudzdzīvokļu ēkas evakuēti iedzīvotāji, informēja VUGD.

Ugunsdzēsējiem pēc vairākām stundām izdevās lokalizēt 13 500 kvadrātmetru plašo ugunsgrēku, bet pēc sešām dienām arī to likvidēt.

Tika ziņots, ka ugunsdzēsēji vairākas dienas nodegušajā veikalā joprojām bija konstatējuši degšanas perēkļus.

Dienestā stāstīja, ka veikala platība bija liela, kā arī ēka bija pilna ar mantām, tāpēc bija nepieciešams ilgs laiks, lai visu pārbaudītu un pilnībā likvidētu visas ugunsgrēka cilmes vietas. Jumts ēkai bija nobrucis un tas apgrūtināja piekļuvi, jo sākumā bija nepieciešams demontēt jumtu un tikai tad glābēji varēja veikt pārmeklēšanu.

Valsts policija par ugunsgrēku tobrīd sāka kriminālprocesu.

SIA "Depo DIY" piederošā manta nodegušajā veikalā Rēzeknē bija apdrošināta un tika izmaksāta apdrošināšanas atlīdzība 5,8 miljonu eiro apmērā, kas ir otra lielākā Latvijas apdrošinātāju vēsturē, medijus informēja atlīdzības izmaksātājs "ERGO".

Viens no lielākajiem ugunsgrēkiem Latgalē

Bez darba palika 93 cilvēki - daļa strādā Daugavpilī vai Jēkabpilī, bet citi bija pārtraukuši darba attiecības pēc ugunsgrēka.

Emocionāli smagi – tā pusotru mēnesi pēc ugunsgrēka lielveikalā "Depo" Rēzeknē iedzīvotāji vērtēja gan noskaņu pilsētā, gan skatu, kas pavērās aiz žoga, kur bija redzami gruveši un bojātās konstrukcijas. Teritorijai tuvoties bija aizliegts.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Latgales reģiona brigādes komandiera vietnieks, majors Valdis Straume raidījumam "Panorāma" toreiz skaidroja, ka tur bija konstrukcijas, kuras jebkurā brīdī varēja nokrist, tāpēc tur bija bīstami atrasties, kamēr nebija nojauktas visas konstrukcijas".

"Ja mēs skatāmies, cik liels būvapjoms, tad tiešām tas bija viens no lielākajiem ugunsgrēkiem, kas notika Latgalē," piebilda ugunsdzēsējs.

Kopumā gan Valsts vides dienesta (VVD) pārbaudēs būtisks kaitējums videi nebija atrasts, paveicies ar labvēlīgiem laikapstākļiem: emisijas gaisā izkliedējās ātri, tāpat zemā ūdens temperatūrā izšķīda arī upē nokļuvušās vielas.

"Veicot vairākos posmos Rēzeknes upes vizuālo apsekošanu, mēģinot noteikt, vai ir bojā gājušās zivis vai citi organismi, tas netika konstatēts," informēja VVD Rēzeknes reģionālās vides pārvaldes direktora vietniece Rita Eiduka.

Savukārt Valdis Straume sprieda, ka šajā gadījumā, visticamāk, bija novēlots izsaukums ugunsdzēsējiem, tāpēc arī ugunsgrēks izvērtās tik plašs.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu