"ReTV": Aplikācijas "Apturi Covid" izstrādātāji vīlušies par sava darba likteni (21)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Apturi Covid" lietotne.
"Apturi Covid" lietotne. Foto: Paula Čurkste / LETA

Aplikācija "Apturi Covid" kopš pērnā gada beigām bez jebkādas atlīdzības nodota Slimību un profilakses kontroles centram (SPKC), bet tehniski tā glabājoties Latvijas Valsts radio un televīzijas centra serveros, vēstī kanāls "ReTV".

Kanāla ReTV raidījumā "Re:Skats" "LMT" viceprezidents mārketinga un biznesa attīstības jautājumos Ingmārs Pūķis saka: "Mēs vinnējām ar ātrumu, izdarījām to bez maksas, ko ne pārāk bieži darīt gribētu. Tas bija dārgs vingrinājums, bet tā galvenā mācība, ka valsts nemāk pieņemt dāvanas. Nevar neko dāvināt, jo valsts tā nestrādā. Ja kaut kur pretim nav bijis šis te sāpīgais process ar budžeta mocīšanu un atbildīgo definēšanu, tad valstij ir neiespējami pieņemt palīdzību, kas arī ir šis gadījums.

Tāpat izstrādātāji norāda uz potenciālām problēmām: “Kopš šo lietotni nodevām, nav atrisināti jautājumi, kā to tālāk finansēt. Par spīti tam, ka ir vairāk nekā 350 tūkstošu lejupielāžu, un pie šādiem pandēmijas rādītājiem, kādi bija iepriekšējos viļņos un kādi būs tagad, nav nekādu citu resursu, kas varētu veikt normāli šo te kontaktu apsekošanu un šādā veidā ierobežot epidēmijas izplatīšanos," apgalvo I. Pūķis.

Pie lietotnes izstrādes toreiz brīvprātīgi strādāja aptuveni 100 cilvēku - dažādi informāciju tehnoloģiju speciālisti, medicīnas nozares eksperti, kā arī valsts pārvaldes darbinieki.

Ingmārs Pūķis: "Gan izstrādātāju, komunikatoru, juristu ieguldītais darbs kopumā bija 8500 stundas, kas tika ieguldītas, lai šo dabūtu pie dzīvības un valstij uzdāvinātu."

"Apturi Covid" bija pirmā lietotne pasaulē, kas bija bāzēta divu tehnoloģiju gigantu "Google" un "Apple" jaunākajā tā brīža rīkā, kas tika radīta tieši Covid-19 kontaktu izsekošanai. Šī sadarbība paredzēja arī ļoti būtiskus noteikumus saistība ar personas datu drošību.

SPKC pārstāve Ilze Ārāja raidījumam "Re:Skats" atzinusi - kopš lietotne ir pārņemta, tai nav veikti nekādi tehniski uzlabojumi. Tās uzturēšanai gadā no valsts budžeta esot atvēlēti aptuveni 8000 eiro. Tā ir tikai maksa par Latvijas Valsts Radio un televīzijas centra pakalpojumiem. Arāja atzīst, ka laikā, kad dienā saslimušo skaits pārsniedza tūkstoti, lietotnes darbībā bija novērojami traucējumi. Šobrīd tie esot novērsti un līdz ar mācību gada atsākšanos pieaudzis arī tās lejupielāžu skaits

SPKC gan skaidro, ka pagaidām ar lietotnes darbību ir apmierināti un būtiski uzlabojumi tai neesot nepieciešami. Par kādām izmaiņām tās funkcionālā darbībā varēšot domāt tad, kad sabiedrībā pieaugs vakcinācijas rādītāji.

"Ar kādiem testiem saistītām lietām, vai kas tāds, bet te ir jāskatās arī kopējā valsts politika, kādi ir šie te drošības režīmi, kur var lietotne atkal būt kā palīgrīks kopējā sabiedrības situācijā un kopējā politikā", komentē Ilze Arāja.

Šobrīd lietotni ir lejupielādējuši vairāk nekā 350 tūkstoši lietotāju. Līdz šim ar Covid-19 inficētajiem ir ģenerēti vairāk nekā 5100 īpašie kodi. SPKC par lietotni "Apturi Covid" atgādina ikreiz, kad informē par inficētu personu, kas pārvietojusies sabiedriskajā transportā. Lietotni popularizē arī atsevišķi pasākumi, piemēram, to aicināja izmantot pasaules hokeja čempionāta apmeklētājiem. Tai skaitā lietotne darbojas arī ārzemēs. Šobrīd tā sasaistīta ar 18 Eiropas valstīm, šajā vasarā SPKC epidemiologi, pateicoties lietotnei, sazinājušies arī ar vairākiem ceļotājiem.

Komentāri (21)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu