FOTO ⟩ Igaunijā sieviete rīta pastaigā knapi paspējusi izglābties no rūcoša lāča (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pijas mājas vārti, līdz kuriem bija nonācis dusmīgais lācis.
Pijas mājas vārti, līdz kuriem bija nonācis dusmīgais lācis. Foto: Veiki Ojaperv

Pirmdienas rītā Kiltsi ciema apkaimē, Igaunijas austrumos, kādai sievietei rīta pastaigas laikā pēkšņi no meža izlēcis pieaudzis lācis, kurš sācis viņai draudīgi tuvoties. Sievietei, kurai ir nelieli kustību traucējumi, tik tikko izdevās aizmukt no lāča, ziņo laikraksts "Postimees".

Sieviete vārdā Pija dzīvo lauku mājā apmēram viena kilometra attālumā no Kiltsi. Viņa katru rītu iet pa piemājas ceļu. "Es gāju Pikiveres virzienā, kad pēkšņi krūmos izdzirdēju rūkoņu. Sākumā es tam nepievērsu uzmanību," saka Pija. 

Aizejot vairākus desmitus metru tālāk no mājām, sieviete pamanīja, ka no krūmiem izgājis dusmīgs lācis, kas rūc un ar priekšējām ķepām mīda zemi. "Dzīvnieks atradās tikai desmit metru attālumā no manis un laikam bija mani vērojis," sacīja Pija, piebilstot, ka viņa patiešām neatceras, kā viņa atgriezās mājas pagalmā.

Lāča iespējamā atpūtas vieta.
Lāča iespējamā atpūtas vieta. Foto: Veiki Ojaperv

"Man ir grūti pārvietoties, es burtiski aizturēju elpu, bet kaut kā tomēr paspēju ieskriet mājās."

Lācis, kurš, iespējams, dzīvo mežā pie lauku mājas, bija piegājis pie mājas žoga un turpināja draudēt sievietei. "Viņš bija aiz žoga, rūca un stāvēja kājās. Es negribu zināt, kas būtu noticis, ja viņš būtu ienācis dārzā," turpina Pija.

Pijas ģimenei šī nav pirmā reize, kad mājas tuvumā ir redzēts lācis. "Apmēram pirms sešiem mēnešiem mans dēls Romets aptuveni puskilometra attālumā redzēja lāci. Mēs nosūtījām vēstuli Vides departamentam, taču atbildi joprojām neesam saņēmuši."

Arī Pijas otrs dēls ir vairākas reizes redzējis lāčus netālu no mājām.

Lāča ķepas nospiedums.
Lāča ķepas nospiedums. Foto: Marianne Loorents

Vides departaments skaidro, ka Kiltsi medību apgabals un tur dzīvojošie lāči jau iepriekš atradās departamenta redzeslokā, jo tie nopostīja augļu dārzus, stropus un radījuši citas skādes zemniekiem.

Departaments plāno šonedēļ izdot vēl vienu atļauju medīt lāčus šajā teritorijā, ziņo "Postimees".

Vides departments gājējiem iesaka ņemt līdzi piparu aerosolu, lai pasargātu sevi no iespējamām nepatikšanām ar lāčiem.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu