Alternatīvā Nobela prēmija piešķirta vairākiem cilvēktiesību un vides aktīvistiem (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Prestižā balva "Right Livelihood Award", kas tiek dēvēta arī par alternatīvo Nobela prēmiju, trešdien piešķirta cilvēktiesību un klimata aktīvistiem no Kamerūnas, Krievijas un Kanādas un Indijas likumdošanas iniciatīvai, kas palīdz vietējām kopienām cīnīties pret vides piesārņojumu.

Šogad prestižo balvu saņēmuši Kamerūnas aktīviste Marte Vandu, Krievijas vides aktīvists Vladimirs Slivjaks un Kanādas indiāņu tiesību aizstāve Freda Hadsona.

"2021.gada "Right Livelihood Award" laureāti ir drosmīgi mobilizētāji, kas parāda, ko var sasniegt cilvēku kustības," norādīja "Right Livelihood Award" fonda izpilddirektors Ole fon Ikskils.

"Saskaroties ar pieaugošajām klimata un vides krīzēm, bezjēdzīgu vardarbību un klajiem cilvēktiesību pārkāpumiem, viņi veiksmīgi cīnās par labāku nākotni caur solidaritāti un organizāciju," sacīja Ikskils.

Fonds norādīja, ka Vandu ir pirmā persona no Kamerūnas, kas saņēmusi šo balvu. Viņa gadu desmitiem cīnās pret seksuālo vardarbību un par sieviešu un bērnu tiesībām Kamerūnā. 1998.gadā viņa nodibināja organizāciju, kas atbalsta meitenes, palīdzot iegūt izglītību, saņemt psihosociālo aprūpi un juridisko palīdzību. Gadu gaitā organizācija palīdzējusi aptuveni 50 000 meiteņu.

Slivjaks ir dibinājis vienu no Krievijas nozīmīgākajām vides aizstāvju organizācijām "Ecodefense", kas 2013.gadā pirmā Krievijā sāka kampaņu pret ogļu ieguvi. Savukārt Hadsona cīnās par indiāņu tiesību un teritoriju aizsardzību un konkrēti pret cauruļvada "Coastal GasLink" celtniecību.

Indijas likumdošanas iniciatīvu "Legal Initiative for Forest and Environment" (LIFE) dibinājuši divi indiešu juristi Ritviks Duta un Rahuls Čodrijs, lai palīdzētu kopienām iesūdzēt tiesā vides piesārņotājus un piespiestu uzņemties atbildību par nodarīto kaitējumu videi un cilvēku veselībai.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu