ReTV: Daļa cilvēku Latvijā labprāt vakcinētos ar "Sputnik" poti (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Zambranas/Shutterstock

Eiropā ir valstis, kurās imunizācijai pret Covid-19 izmanto Krievijā ražoto vakcīnu "Sputnik". Kā "ReTV" jau ne reizi vien vēstījusi, arī Latvijā daļa sabiedrības vēlētos to izmantot. Šajā ziņā tomēr nekādas izmaiņas nav gaidāmas, vēstī Latvijas vakcinācijas ekspertu teiktais.

Kaut gan Latvijā par velti pieejamas četru veidu vakcīnas pret Covid-19, vakcinācijas aptvere ir salīdzinoši zema: patlaban tikai 44% no iedzīvotāju kopskaita vakcināciju ir pabeiguši.

Viens no iemesliem – daļa sabiedrības, jo īpaši tuvāk Krievijai dzīvojošie, uzticas tikai kaimiņvalstī ražotajai vakcīnai "Sputnik". “Nav sliktu atsauksmju, un es tā kā vairāk uzticos Krievijas zinātniekiem. Tur nav tādas konkurences, lai vienkārši pakamptu kādu summu no pasūtījuma, - kā Rietumos, kur pirmajā vietā ir konkurence un mazāk domā par tautu,” saka Ivans, Daugavpils iedzīvotājs.

"Krieviskais mums ir tā kā tuvāks. Padomju laikā dzīvojām, viss skaitījās uzticams, saprotiet? Lūk, kas par lietu. Uzticamies vairāk, jo rietumvalstis liek šķēršļus Krievijas vakcīnai, cīnās. Tā ir nauda! Tikai nauda. Kapitālisms, īsi sakot,"

 saka Mihails, Daugavpils iedzīvotājs.

Eiropas Savienības valstīs nav vienotas politikas attieksmē pret to, kādas vakcīnas pret Covid-19 izmantot sabiedrības imunizācijai.

"Mums ir, piemēram, Eiropas Savienībā dalībvalstis, kas šobrīd potē pilsoņus ne tikai ar Eiropas Zāļu aģentūras atzītām vakcīnām, bet, piemēram, Ungārijā tiek plaši pielietots arī "Sputnik" un "Sinovac" – Ķīnas ražojuma vakcīna,"

 saka Edgars Rinkēvičs, ārlietu ministrs.

Pēc ministra teiktā - nav arī vienotas nostājas prasībās pret šo slimību sapotētiem ieceļotājiem no valstīm, kas neietilpst Eiropas Savienībā, piemēram, Igaunijā atļauts iebraukt ar jebkuras valsts izsniegtu vakcinācijas sertifikātu. Tas gan neesot aicinājums līdzīgi rīkoties arī pie mums.

"Es gribētu redzēt, ka mēs tieši Latvijā, akceptējot, piemēram, ASV vai Lielbritānijas, vai citu tā saucamo trešo valstu vakcinācijas sertifikātus, iebraucot Latvijā, akceptētu arī šos sertifikātus, piemēram, izmantojot tā saucamos zaļās zonas pakalpojumus. Ja cilvēks ir vakcinēts ASV ar mūsu pašu atzītām vakcīnām, piemēram, "Moderna" vai "Pfizer", un, ja viņam tiešām šis sertifikāts ir uz rokas, manuprāt, atlidojot Latvijā, viņam vajadzētu būt tiesībām, piemēram, paēst iekštelpās," pauž Edgars Rinkēvičs.

Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska uzsver – fakts, ka Krievijas vakcīna "Sputnik" nav reģistrēta Eiropas Savienībā, ir pietiekams pamats, lai Latvijā to nesāktu izmantot. Arī Ķīnā ražotās, ko Pasaules Veselības organizācija ir atzinusi, esot jāuzlūko ar piesardzību.

"Pēdējā laikā pienāk satraucoši dati no tām valstīm, kas ir šīs vakcīnas izmantojušas savas valsts vakcinācijas procesā, par to, ka inficējas un smagi saslimst, kā arī ir nāves gadījumi veselības aprūpes darbinieku vidū pilnībā vakcinētiem cilvēkiem ar šīm [Ķīnā ražotajām] vakcīnām. Ir pamatotas bažas un satraukums, ka šīs vakcīnas nenodrošina aizsardzību pret [jaunā Covid-19 vīrusa paveida] delta variantu," saka Dace Zavadska, Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja.

Šī iemesla dēļ nebūtu jāmīkstina arī ieceļošanas noteikumi tiem, kuri vakcinēti ar Ķīnā vai Krievijā ražotajām vakcīnām, uzsver eksperte.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu