Krievijas un Turcijas prezidents pārrunā antivielu līmeni un Sīrijas jautājumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans abi atzinīgi novērtējuši trešdienas sarunas Sočos.
Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans abi atzinīgi novērtējuši trešdienas sarunas Sočos. Foto: AP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans abi atzinīgi novērtējuši trešdienas sarunas Sočos, kas bija abu līderu pirmā tikšanās aci pret aci pēdējā pusotra gada laikā.

Putins, kurš pēc Covid-19 izplatīšanās tuvāko cilvēku lokā divas nedēļas ievēroja pašizolāciju, tikās ar Erdoganu savā rezidencē pie Melnās jūras.

Abu valstu līderi pēc sarunām, kas ilga trīs stundas, nesniedza paziņojumus presei. Taču tiek uzskatīts, ka viņi sarunās apsprieda situāciju Sīrijas ziemeļrietumos, kur Sīrijas režīma spēki un Krievija pēdējās nedēļās ir pastiprinājuši gaisa uzlidojumus.

Turcijas aizsardzības ministrs Hulusi Akars otrdien pauda cerību, ka sarunas novedīs pie mierīgas situācijas atgriešanās saskaņā ar abu valstu vienošanos.

Pēc sarunām Putins un Erdogans cita starpā apsprieda abu antivielu līmeņus pēc vakcinēšanās pret Covid-19, un Putins pateicās Erdoganam, nodēvējot tikšanos par noderīgu.

Stāstot par pašizolāciju, Putins pavēstīja Erdognam, ka viņam antivielu līmenis ir aptuveni 15 vai 16, ko Turcijas prezidents nodēvēja par ļoti zemu.

Erdogans paziņoja, ka viņam, piemēram, antivielu līmenis ir aptuveni 1000. Putins steidzās paskaidrot, ka mērījumi veikti pēc atšķirīgām skalām, un arī viņam antivielu līmenis ir augsts.

"Es pavadīju veselu dienu ar inficētu personu un nesaslimu," paziņoja Putins, un ieteica Erdoganam stiprināt imunitāti ar Krievijā ražotās vakcīnas "Sputnik V" papildu devu.

Erdogans pavēstīja, ka ir jau papildu saņēmis uzņēmumu "BioNTech" un "Pfizer" izstrādātās vakcīnas devu.

Turcija aprīlī apstiprināja "Sputnik V", bet izlietojusi tikai nelielu daudzumu šīs vakcīnas, jo Krievija nav spējusi piegādāt gana daudz devu otrajai potei.

Krievijai un Turcijai vēsturiski veidojušās sarežģītas attiecības, un pēdējos gados abu valstu intereses sevišķi sadūrušās Sīrijā, kur abas valstis atbalsta pretējās nometnes Sīrijas pilsoņkarā.

Sīrijā pērn abas valstis panāca vienošanos par uguns pārtraukšanu Idlibas provincē, kas ir pēdējais nemiernieku bastions Sīrijā.

Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) ziņoja, ka svētdien Krievijas uzlidojumos netālu no Afrinas, Sīrijas ziemeļos, nogalināti vismaz 11 kaujinieki no grupējuma, ko atbalsta Turcija.

SOHR norādīja, ka šādi Krievijas uzlidojumi šajā reģionā notiek reti. Reģionu jau trīs gadus kontrolē Turcija un tās sabiedrotie Sīrijā.

Erdogans sacīja Putinam, ka Turcijas un Krievijas attiecību stiprināšana dos lielu labumu.

"Soļi, ko kopā ar Krieviju esam spēruši saistībā ar Sīriju, ir ļoti nozīmīgi," sacīja Erdogans. "Miers tur ir atkarīgs no Turcijas un Krievijas attiecībām."

Abas valstis arī nonāca pretējās nometnēs pērnā gada konfliktā starp Armēniju un Azerbaidžānu Kalnu Karabahā.

"Sarunas dažreiz ir sarežģītas, taču ar pozitīvu rezultātu," Putins sacīja Erdoganam. Viņš piebilda, ka viņi ir iemācījušies atrast kompromisus, kas der abām pusēm.

Pēdējos gados abas valstis ir satuvinājušās, pateicoties spriedzei Maskavas un Rietumus starpā un Ankaras saspīlētajām attiecībām ar NATO sabiedrotajiem.

2019.gadā Turcija vienojās ar Krieviju par pretgaisa aizsardzības sistēmas S-400 iegādi, kam sekoja ASV sankcijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu