Šogad kartupeļu raža Latvijā ir līdz pat 5 reizēm mazāka nekā vidēji

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: flickr.com/photos/53255320@N07

Šogad kartupeļu raža Latvijā ir 1,5-5 reizes mazāka nekā vidēji citus gadus, atzina Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle.

Viņa sacīja, ka ražas samazinājums, salīdzinājumā ar citiem gadiem, šogad ir ļoti atkarīgs no konkrētās vietas meteoroloģiskajiem apstākļiem un stādīšanas laika. "Neviens nevarēja iedomāties, ka vēlāk stādītie lauki būs labāki," norādīja Kraukle.

Skaidrojot laikapstākļu ietekmi uz kartupeļu ražu, savienības priekšsēdētāja minēja, ka šogad karstuma un sausuma ietekmē kartupeļu veģetācija apstājās. Kad augi saņēma mitrumu, veģetācija atsākās vai kartupeļu laksti nokalta. Tāpat zaudējumus radījis arī kartupeļu lapgrauzis jeb kolorado vabole, kas it īpaši skāris bioloģiskās kartupeļu platības - daudzviet no lakstiem pāri palika tikai stublāji un bumbuļu augšana apstājās.

"Šo apstākļu rezultātā raža ievērojami samazinājusies. Arī kvalitāte cietusi - pēc sausuma strauji iestājoties mitrumam, bumbuļi aug kroplīgi vai plaisā, ilgi nenobriest miza," skaidroja Kraukle.

Vaicāta par kartupeļu cenu pieaugumu, Kraukle sacīja, ka cena pieaugusi, jo piedāvājums ir mazāks. Tāpat parasti cenas līmeni nosaka poļu importa piedāvājums, taču karstums un sausums ietekmējis arī viņus.

Vienlaikus savienības pārstāve turpmākās cenu izmaiņas neprognozēja.

Komentējot kartupeļu audzētāju ekonomiskās grūtības saistībā ar ražas kvantitātes un kvalitātes samazināju, Kraukle norādīja, ka ir audzētāji, kuri nevarēs norēķināties par mēslojumu un augu aizsardzības līdzekļiem.

"Būs skarbi. Grūtāk šoreiz ir tiem, kuriem jau iepriekš noslēgti līgumi par noteiktu cenu," piebilda Kraukle.

Viņa arī minēja, ka labas ražas gados bija skaidrs, ka kartupeļi ir un pietiks, taču šogad to tik viennozīmīgi apgalvot nevar.

Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienība reģistrēta 1997.gadā. Biedrības mērķis ir apvienot kartupeļu audzētājus un pārstrādātājus, lai koordinētu biedrības biedru savstarpējo darbību kopīgu interešu aizstāvēšanai, veicinātu sadarbību, tirgus attīstību un iekšējā tirgus aizsardzību, kā arī, lai pārstāvētu savu biedru intereses attiecībās ar valsts varas, pārvaldes un citām institūcijām Latvijā un ārzemēs, kuru darbība ietekmē biedrības biedru intereses.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu