ReTV: Latvijā jaunieši no mājām izvācas 26 gados

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com

Laiks, kad bērns pamet vecāku mājas, tiek uzskatīts par iziešanu patstāvīgajā dzīvē. Organizācijā, kas apkopo Eiropas Savienības valstu statistiku, noskaidrots vidējais vecums, kad jaunieši atstāj ģimenes mājas, vēsta "ReTV". 

Jaunieši Latvijā vien 26,7 gadu vecumā pamet vecāku mājas – tā liecina "Eurostat" apkopotie dati.

"Līdz 18 gadiem, es uzskatu, ka pa māju. Es arī savus bērnus ātrāk nelaidīšu kā 18 gados projām," saka rūjienietis Aivars.

"Man liekas, ka diezgan ātri aiziet projām. Nu, 23 gados. Daži, kas 18. Tur ir ļoti daudzi visādi apstākļi, ļoti atkarīgs no apstākļiem. Kā kurā mājā, kā kurā ģimenē," pauž cēsniece Lilita.

"Tas nav tāds vispārināms. Cik mēs esam dažādi, tik dažādi viedokļi. Mans viedoklis ir – pietiek jau, ka pamatskolu beidz. Mēs arī savā laikā – izlidojām, aizgājām dzīvē no pamatskolas," pauž valmierietis Andrejs.

"Mani jaunieši jau 16 gados jau bija projām – tehnikumā, un tad uzreiz bija atkal darbā," pauž Burtnieku iedzīvotāja Inta.

Pēc statistikas Latvija šajā ziņā ir Eiropas vidējā līmenī. Taču nevarētu teikt, ka šis vidējais vecums ir vienlīdzīgs. Tas variē – Dienvideiropas un Austrumeiropas valstīs, piemēram, Horvātijā, Slovākijā, Itālijā no ģimenes mājām izvācas vien 30 gadu vecumā, Ziemeļeiropas un Rietumeiropas valstīs agrāk – aptuveni 20 gados.

"Viena no lietām, ko varam redzēt, ir tas, ka darba vietas paliek aizvien grūtāk pieejamas. Jauniešu nodarbinātība ir problēma visā Eiropas Savienībā. Kam atkal viens no iespējamiem cēloņiem ir tas, ka darbs aizvien vairāk no jauniešiem tiek pieņemts kā neapmaksāts. Mēs visi zinām par neapmaksātām prakses vietām," saka sociālantropolgs Arturs Pokšāns.

Arī kultūra, reliģija un materiālā labklājība ir iemesli, kādēļ jaunie cilvēki sāk paši savu dzīvi agrāk vai vēlāk. Par pieņēmumiem, kā slinkums un izlutināšana, pētnieks norāda – visdrīzāk tie ir stereotipi.

"Sievietes pamet agrāk mājas nekā vīrieši. Skaidrojams ar iemesliem: viens ir tas, ka sievietes statistiski agrāk precas, kas noved pie tā, ka pamet vecāku mājas. Otra no hipotēzēm ir tā, ka atšķiras tas, kāda ir pieredze, paliekot mājās. Vīrieši mājas pieredz kā vietu, kur par viņiem rūpējās – pagatavo ēst, izmazgā drēbes, tad sievietes pieredz māju kā vietu, kur vēl jārūpējas par vecākiem, par māsu un brāli," sacīja sociālantropolgs. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu