Kāda vairs ir jēga no Rīgas "Dinamo"? (282)

Matīss Kleinbergs
, Sporta ziņu redaktors
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas "Dinamo" hokejisti
Rīgas "Dinamo" hokejisti Foto: Raimonds Volonts, "Dinamo Rīga"

Rīgas "Dinamo" šo Kontinentālās hokeja līgas (KHL) sezonu ir sākuši cerīgi. Katrā ziņā daudz cerīgāk nekā iepriekšējos gadus. Lai gan redzētais uz ledus ir pieņemams, kluba aktivitātes ārpus laukuma liek aizdomāties: kāpēc šāda komanda KHL vēl pastāv?

"Latvijas izlases bāzes klubs"

Šādu statusu Rīgas "Dinamo" ilgus gadus ar lepnumu sev piedēvēja teju pie katras iespējas. Un lielākoties tas arī bija pamatoti. Iepriekšējās sezonas komplektācija bija tāda, kāda bija. Divu nedēļu laikā vajadzēja ātri salasīt sastāvu, tāpēc saprotams, ka visai izteikti nācās skatīties leģionāru virzienā.

Tomēr šogad laika bija ar atliektiem galiem. Un galu galā atkal tika piesaistīts liels skaits leģionāru. Kurš labāks, kurš sliktāks - par to citu reizi. Šoreiz runa par latviešiem, kuri spēlē "Dinamo".

Pati lielākā cieņa Latvijas hokeja, nekaunēšos teikt, leģendām, Laurim Dārziņam un Mārtiņam Karsumam, tomēr šobrīd redzams, ka abu veterānu laiks hokejā strauji tuvojas beigām. Tāpat gadi atpakaļ neiet Kristapam Sotniekam, Gintam Meijam un Oskaram Cibuļskim. Cik gadus šie hokejisti vēl būs interesanti Latvijas hokeja izlases galvenajam trenerim? 

Lauris Dārziņš
Lauris Dārziņš Foto: Raimonds Volonts, "Dinamo Rīga"

Rīgas "Dinamo" gluži par Latvijas hokeja leģendu "pensijas fondu" vēl negribētos nosaukt. Tomēr šogad spilgti ir uzmirdzējis Nikolajs Jeļisejevs, tāpat sevi labi ir parādījis Patriks Ozols. Arī Kristaps Zīle brīžos, kad nemoka savainojumi, ir stabila Latvijas hokeja vērtība.

Kādreiz Rīgas "Dinamo" rindās tik tiešām spēlēja Latvijas hokeja izlases galvenie vilcējspēki. Šobrīd Rīgas klubā ir atrodami vairāki Latvijas izlases hokejisti, tomēr grūti apgalvot, ka "Dinamo" rindās spēlē izlases kodols.

Rezultātu trūkums

Droši vien nevienam nav jāatgādina, cik sezonas Rīgas "Dinamo" nav tikusi KHL izslēgšanas spēlēs. Bet, ja tomēr atmiņa viļ, tad atbilde ir septiņas sezonas.

Septiņus gadus Rīgas "Dinamo" nav izdevies iekļūt Gagarina kausa izcīņā. Vienu sezonu (2018./2019. gada sezona) rīdzinieki bija ļoti tuvu izslēgšanas spēlēm. Tomēr šeit atkal jautājums - vai tiešām mums ir jāpriecājas par komandu, kura septiņu gadu laikā vienu reizi ir tuvu izslēgšanas spēlēm?

Labi, NHL joprojām ir atrodama tāda komanda kā Bufalo "Sabres", kas izslēgšanas spēļu hokeju nav baudījusi kopš 2010./2011. gada sezonas, bet tā tomēr ir cita līga ar atšķirīgu sistēmu.

Lai atrastu analogu Rīgas "Dinamo", nav jāskatās uz otru dīķa pusi. Pietiek nedaudz papētīt paša KHL 14 gadus ilgo vēsturi.

2014. gadā pēc trīs gadu prombūtnes KHL atgriezās Toljati "Lada" - četras sezonas pa Austrumu konferences "pagrabu" un Toljati klubam tika izrakstīta vilka pase. Gadu pirms tam "paldies" tika pateikts Novokuzņeckas "Metallurg". Pamatojums tam bija fakts, ka šie klubi velk uz leju līgas kopējo līmeni.

Var jau teikt, ka pie vainas bija šo komandu zemais finansējums. Diemžēl arī rīdzinieki allaž "lepojušies" ar vienu no mazākajiem vai pašu mazāko budžetu KHL. Pēc pagājušās sezonas rīdzinieki pat bija spiesti samaksāt par to, ka klubam nepietika naudas.

"Presene s*ds"

Šis nesenais "Dinamo" ārējās komunikācijas fiasko patiesībā ir iemesls, kāpēc virsrakstā uzdotais jautājums arī ienāca prātā. Fakts, ka šāda nevērība tika pieļauta, lika aizdomāties, ka puiši laukumā vēl cenšas, bet ofisā šī centība un pienākuma apziņa ir apšaubāma.

Tāpat atliek apskatīties arī uz citiem ārējās komunikācijas kanāliem. Intervijas ar kluba spēlētājiem būtībā nav iespējams dabūt. Tāpat arī preses konferences ilgst vien dažas minūtes.

Ja paskatāmies uz kluba sociālo mediju kontiem, arī tur situācija nav pati labākā. Kad Podoļskas "Vitjaz" rindās ar vārtu guvumu izceļas Miks Indrašis, tad savu reizi (tiesa, ne vienmēr) mūsu hokejista meistarstiķa video var atrast komandas "Twitter" kontā. Rīgas "Dinamo" pēdējais "Twitter" konta ieraksts ir paziņojums, ka komanda vienojusies ar Rūdolfu Červeniju, 31. maijā...

"Instagram" kontā tiek reklamēti podkāsti un apģērbs ar "Dinamo" apdruku. Varbūt subjektīvi, bet tās ir papildu ekstras, kuras patērētājam var piedāvāt, kad viņam ir interese par pašu pamata produktu.

Savulaik pa kādam īsam spēlētāja citātam varēja atrast arī kluba mājas lapā. Tagad pēdējā intervija ir publicēta 27. augustā.

Gribētos teikt, ka pietrūkst klātesamības sajūtas - kādreiz "Instagram" kontā bija attēli no komandas treniņiem. Ik pa laikam varēja izlasīt pa kādai nelielai intervijai ar kluba hokejistu. Šobrīd rodas iespaids, ka "Dinamo" ir kaut kas tāls un nepieejams, nevis klubs, ko savulaik no visas sirds atbalstīja teju katrs hokeja cienītājs.

Tāpēc šeit atkal rodas jautājums - kam tad šis klubs ir interesants, ja tā vadība gandrīz vai apzināti mēģina attālināties no faniem. Šis izskatās pēc scenārija: "Gan jau runās tikai sliktu, tad labāk lai nerunā vispār un aizmirst par mums."

Raksta gaitā apzināti izvairījos no ārpolitikas aspekta, jo tas jau ir plaši un bieži apspriests jautājums. Diemžēl, atmetot politiskos aspektus, rast atbildi uz virsrakstā uzdoto jautājumu ir patiesi grūti.

Rezultāti ir tādi, kādi tie ir, komandas budžets allaž meklējams lejasgalā, klubā spēlē arvien mazāk izlases spēlētāju, fanu interese par komandu tiek indēta no paša kluba puses. Gribot negribot nākas secināt, ka Rīgas "Dinamo" šobrīd pastāv pastāvēšanas pēc, un ir grūti spriest, kāda tad īsti no tā vairs ir jēga Latvijas hokejam un šī sporta fanu bāzei.

Komentāri (282)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu