No pirmdienas, 11. oktobra, spēkā stāsies ārkārtas situācija un citi ierobežojumi (44)

Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Valstī ārkārtējo situāciju uz trim mēnešiem izsludinās no pirmdienas, 11. oktobra, tādējādi spēkā stājoties vairākiem Covid-19 izplatības novēršanai paredzētiem ierobežojumiem, piektdien, 8. oktobrī, nolēma Ministru kabinets.

Valdības ārkārtas sēdes sākumā Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovkis pauda, ka ārkārtējā situācija varētu stāties spēkā jau sestdien, 9. oktobrī. Taču valdība spēkā stāšanās datumu pārcēla, dodot sabiedrībai ilgāku laiku iepazīties ar jauno regulējumu.

Paredzēts, ka personām, kas nav vakcinētas pret Covid-19 vai nav to pārslimojušas, turpmāk būs atļauta iepirkšanās tikai pirmās nepieciešamības veikalos, tādējādi liedzot iespēju apmeklēt, piemēram, lielveikalus. Tāpat nolemts ierobežot arī vakcinētas personas - piemēram, pasākumos "zaļajā" jeb drošajā zonā tiks noteiktas papildu epidemioloģiskās drošības prasības, proti, jāvalkā maskas, jāievēro distance, tāpat paredzēts ieviest arī konkrētus dalībnieku ierobežojumus noteiktos pasākumos.

Citskovskis piektdien valdības sēdē informēja, ka tirdzniecības vietas, kuras varēs apmeklēt arī personas bez Covid-19 sertifikāta, ir pārtikas veikali, aptiekas, optikas veikali, dzīvnieku barības veikali, preses tirdzniecības vietas, higiēnas preču veikali, telekomunikāciju veikali un degvielas uzpildes stacijas. Šajās vietās uz vienu apmeklētāju būs jānodrošina 25 kvadrātmetru platība.

"Vakcinācija ir jānodrošina iespējami tuvu cilvēku dzīvesvietai."

Valdība piektdien nolēma no pirmajā pusgadā vakcīnu iegādei un masu vakcināciju centru darbībai piešķirtā un neizlietotā finansējuma pārdalīt līdzekļus Veselības ministrijai jaunu vakcinācijas centru atvēršanai, kā arī pagaidu vakcinācijas punktu izveidei otrajā pusgadā.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) valdības sēdē skaidroja, ka pārdalītais finansējums nepieciešams, lai tirdzniecības centros esošos vakcinācijas centrus, kurus pēc ārkārtējās situācijas spēkā stāšanās vairs nevarēs apmeklēt nevakcinētas personas, varētu izvietot pagaidu konteineros pie tirdzniecības centriem.

Tāpat finansējuma pārdale nepieciešama, lai varētu nodrošināt vakcinācijas centru darbību piecās pašvaldībās.

"Vakcinācija ir jānodrošina iespējami tuvu cilvēku dzīvesvietai, tāpat gribam straujāk virzīties ar vakcinācijas centru atvēršanu tur, kur tas ir nepieciešams," sacīja Pavļuts.

Kas notiks skolās?

Lai ierobežotu Covid-19 izplatību, mācību process skolā turpmāk būs jāorganizē, maksimāli sadalot skolēnu plūsmu un visiem nēsājot sejas maskas, šodien lēma valdība.

Pēc izglītības ministres Anitas Muižnieces (JKP) paustā, tika norādīts, ka masku nēsāšanu nevarēs ieviest pirmsskolas izglītības iestādes, jo neesot iespējams nodrošināt maskas vilkšanu, piemēram, divus gadus vecam bērnam. Līdz ar to ministri vienojās, ka maskas izglītības iestādēs būs jānēsā personām no sešu gadu vecuma.

Sejas maskas būs obligāti jānēsā visās telpās, kur uzturas vairāk par vienu cilvēku.

Skolas mācības klātienē varēs pārtraukt, ja Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) konstatēs augstu Covid-19 izplatības risku.

Interešu izglītība un profesionālās ievirzes izglītība personām, kurām nav Covid-19 sertifikāta, varēs notikt attālināti, vai ar apliecinājumu par negatīvu Covid-19 testu.

Interešu izglītība varēs notikt arī individuāli vai arī vienas klases vai grupas vai kursa izglītojamiem. Valdības lēmums nosaka, ka netiks rīkotas nometnes.

Interešu izglītības pasākumos izglītojamiem no dažādām klasēm un grupām varēs piedalīties ne vairāk kā 20 personas.

Ārkārtējās situācijas laikā nevakcinētās un Covid-19 neizslimojušās personas varēs apmeklēt tikai noteikta veida veikalus

Ārkārtējās situācijas laikā personas bez Covid-19 sertifikāta, kas apliecina vakcināciju vai pārslimošanu, varēs apmeklēt tikai noteiktas kategorijas veikalus, šodien lēma Ministru kabinets.

Tirdzniecības pakalpojumus epidemioloģiski nedrošā vidē iekštelpās varēs sniegt pārtikas veikalos, kur 70% no sortimenta veido pārtikas preces, higiēnas preces, dzīvnieku barības un preses izdevumi, aptiekās, tajā skaitā veterinārās aptiekās, optikas veikalos, dzīvnieku barības veikalos, preses tirdzniecības vietās, higiēnas preču veikalos, kur 70% no sortimenta ir higiēnas preces, telekomunikācijas preču un pakalpojumu vietās, kā arī degvielas uzpildes stacijās.

Šajās vietās pakalpojumus epidemioloģiski nedrošā vidē, kas nozīmē, ka tos varēs saņemt un sniegt personas bez sadarbspējīga vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, varēs sniegt, ja apmeklētāju plūsma pilnībā tiek nodalīta no epidemioloģiski drošā vidē sniegtajiem pakalpojumiem un tiek noteikts tāds maksimālais apmeklētāju skaits, lai nodrošinātu ne mazāk kā 25 kvadrātmetrus no publiski pieejamās iekštelpu platības uz apmeklētāju.

Savukārt iekštelpās epidemioloģiski drošā vidē jānosaka tāds maksimālais apmeklētāju skaits, lai nodrošinātu ne mazāk kā 15 kvadrātmetrus no publiski pieejamās iekštelpu platības uz apmeklētāju un, ja tiek lietoti mutes un deguna aizsegi.

Ēdinātāju un citu pakalpojumu darba laiks

Ārkārtējās situācijas laikā sabiedriskās ēdināšanas, izklaides, kultūras pakalpojumu, kā arī reliģiskās darbības veikšanas vietas un kultūrvietas darbu varēs sākt ne agrāk kā plkst. 6 un beigt ne vēlāk kā plkst. 21, teikts Ministru kabineta rīkojuma projektā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, ko piektdien apstiprināja valdībā.

Šis ierobežojums neattieksies uz vietām, kur ēdināšanu izsniedz līdzņemšanai un starptautiskās lidostas "Rīga" termināļos.

Vienlaikus darba laika izņēmumus reliģisko darbību veikšanas vietās var noteikt tieslietu ministrs pēc saskaņošanas ar Veselības ministriju.

Iepriekš attiecīgās vietas varēja sākt strādāt ne ātrāk kā plkst.6 un beigt ne vēlāk kā plkst. 24.

Sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus varēs sniegt tikai epidemioloģiski drošā vidē, nodrošinot, ka pie viena galdiņa atrodas ne vairāk kā četras personas, bet starp galdiņiem ir vismaz trīs metru attālums, ja starp galdiņiem nav izveidota norobežojoša siena.

FM un LM rosina piecus mēnešus izmaksāt vakcinētiem senioriem 20 eiro mēnesī par energoresursiem

Finanšu ministrija (FM) un Labklājības ministrija (LM) kopīgi rosina vakcinētiem senioriem izmaksāt pabalstu 20 eiro apmērā mēnesī energoresursu cenu sadārdzinājuma kompensēšanai, aģentūrai LETA pavēstīja FM pārstāvji.

Izmaksu plānots veikt piecus mēnešus - no novembra līdz martam.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) preses konferencē pēc valdības sēdes paziņoja, ka šis priekšlikums tuvākajā laikā tiks virzīts izskatīšanai valdībā.

Reirs pavēstīja, ka priekšlikums izmaksāt 20 eiro kompensāciju mēnesī energoresursu izmaksu segšanai vakcinētiem senioriem ļautu vienlaikus risināt divus valstī aktuālus izaicinājumus - palielināt vakcinācijas aptveri un atbalstīt mazāk aizsargātos iedzīvotājus saistībā ar straujo energoresursu izmaksu palielinājumu.

Tas darbotos piecos gada aukstajos mēnešus no 2021. gada novembra līdz 2022. gada martam un attiektos tikai uz vakcinētām personām, proti, ja persona vakcinējas janvāra vidū, tad pabalstu var saņemt par februāri un martu, savukārt, ja persona jau patlaban ir vakcinējusies, pabalsts tiks izmaksāts par visiem pieciem mēnešiem.

"Ir izdevies rast priekšlikumu pieaugošo energoresursu izmaksu segšanai. Ir svarīgi rūpēties par senioru labklājību un ienākumiem.

Ceru, ka šis arī būs pamudinājums tiem, kas vēl nav vakcinējušies, to darīt un neatlikt uz vēlāku laiku," piebilda labklājības ministrs Gatis Eglītis (JKP).

Privātos pasākumos nevakcinētie varēs pulcēties ne vairāk kā 10 cilvēku lokā

Savukārt ārā vienkopus drīkstēs pulcēties līdz 20 nevakcinētām personām.

Nevakcinētie individuāli no vienas mājsaimniecības varēs saņemt kultūras pakalpojumus, ja pakalpojuma sniedzējam ir Covid-19 sertifikāts un telpās neatrodas citas personas.

Lielākas iespējas nevakcinētajiem būs saņemt pakalpojumus brīvā dabā vai atrodoties vieglajā transportlīdzeklī vai individuālajā peldlīdzeklī.

Bez Covid-19 sertifikāta cilvēki drīkstēs piedalīties reliģiskās darbības norisēs iekštelpās un ārtelpās, ja vienai personai tiks nodrošināti vismaz 15 kvadrātmetri no publiski pieejamo telpu platības un ja tiek lietotas sejas maskas.

Nevakcinētās personas drīkstēs izmantot sabiedrisko transportu un saņemt saimnieciskos pakalpojumus pasta pakalpojumu sniegšanas vietās, ja vienai personai tiek nodrošināti ne mazāk kā 15 kvadrātmetri telpas.

Bez Covid-19 sertifikāta cilvēki drīkstēs saņemt ēdienu līdzņemšanai.

Publiskus pasākumus rīko tikai epidemioloģiski drošā vidē, ja papildus tiks nodrošināts, ka apmeklētāji pasākuma norises laikā atrodas fiksētās, personalizētās sēdvietās vai, ja apmeklētāji atrodas stāvvietās.

Vienam apmeklētājam jāparedz ne mazāk kā trīs kvadrātmetri no publiski pieejamās pasākuma norises vietas un pasākuma laikā apmeklētājiem jālieto "FFP2" līmeņa respiratorus.

Publiskos pasākumos vienlaicīgi drīkstēs atrasties ne vairāk kā 500 apmeklētāji. Blakus sēdvietās drīkstēs atrasties ne vairāk kā divas personas. Starp katrām blakus esošajām divām sēdvietām tiek nodrošināta ne mazāk kā divu sēdvietu distance, turklāt sēdvietas dažādās rindās jāizkārto pamīšus.

Nevakcinētajiem publiskā sektora darbiniekiem jāmeklē darbs privātajā sektorā

Ministru kabinets piektdien, apstiprinot rīkojumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, noteica prasību obligāti vakcinēties visiem publiskā sektora darbiniekiem.

Pildīt darba pienākumus tikai vakcinējušās vai Covid-19 pārslimojušas personas drīkstēs, sākot no 15. novembra. 

Tāpat jebkuram darba devējam uzdota prasība izvērtēt nepieciešamību noteikt vakcinēšanos pret Covid-19 jebkuram darbiniekam. Gadījumā, ja darba devējs uzskatīs, ka algotnim vakcinācijas fakts ir nepieciešams, lai turpinātu pildīt turpmākus amata pienākumus, un darbinieks no vakcinācijas pret Covid-19 atteiksies, darba devējs varēs veikt atlaišanu.

Vienlaikus apstiprinātais regulējums paredz visiem, kam tas iespējams, turpmāk darba procesu nodrošināt attālinātā režīmā. Ja darba specifika tomēr neļauj darba pienākumus pildīt attālināti, darba devējiem jānodrošina, ka darbinieki, kas nav pilnībā vakcinēti vai pārslimojuši, darba vietā telpās klātienē atrodas tikai ar Covid-19 testēšanas sertifikātu vai darba devēja veiktu antigēna testu, kas nav vecāki par 72 stundām.

Rīkojums paredz arī to, ka darbinieki, kas nodarbināti sabiedrībai kritiski svarīgās nozarēs - izglītības iestāžu darbinieki, ārstniecības personas, drošības un glābšanas dienestu darbinieki un ieslodzījuma vietu darbinieki darbinieki- un kas sākuši vakcinācijas procesu, bet nav to pabeiguši, Covid-19 testi tiek nodrošināti valsts apmaksātas rutīnas skrīninga testēšanas ietvaros.

Reizē pieņemtais regulējums paredz arī vienu izņēmumu - Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandierim, ņemot vērā militārā dienesta uzdevumu specifiku valsts aizsardzības nodrošināšanā, ir tiesības par obligātu prasību profesionālā dienesta pildīšanai NBS noteikt vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta esību.

Ministri par maksimālo sabiedriskā transporta piepildījumu turpinās lemt nākamnedēļ

Valdība jautājumu par sabiedriskā transporta maksimālo piepildināju turpinās lemt nākamnedēļ.

Ministriem sēdē piektdien lemjot par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, iesniegtajā rīkojuma projektā tika noteikts, ka sabiedriskā transporta pārvadātājs organizē iekāpšanu un izkāpšanu tā, lai pasažieru skaits transportlīdzeklī nepārsniedz 50% no tā ietilpības vai 55% no tā ietilpības, ja nepieciešams uzņemt pasažierus pieturvietās ārpus reģionālās nozīmes maršruta galapunktiem.

Tāpat rīkojuma projektā tika rosināts noteikt, sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējs, kurš saņem no valsts vai pašvaldību līdzekļiem, nesniedz braukšanas maksas atvieglojumus vismaz 18 gadu vecumu sasniegušām nevakcinētajām personām.

Pret izmaiņām, kas skar sabiedrisko transportu, iebilda satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP), norādot, ka par to netika diskutēts šonedēļ notikušajā Krīzes vadības padomē.

Valdība piešķir papildu finansiālo atbalstu ģimenes ārstiem par vakcinēšanu pret Covid-19

Lai veicinātu aktīvāku ģimenes ārstu iesaisti vakcinācijā pret Covid-19, valdība piektdien atbalstīja Veselības ministrijas ieceri piešķirt papildu finansiālu stimulu ģimenes ārstu praksēm.

Kā aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā, paredzēts, ka no 1. oktobra līdz 31. decembrim ģimenes ārsta prakse par katru ievadītu vakcīnas devu saņems 11,87 eiro piemaksu.

Palielinātas arī iepriekš noteiktās piemaksas par praksē reģistrētajiem vakcinētiem senioriem un cilvēkiem ar hroniskām slimībām ar hroniskām slimībām. Tādējādi ģimenes ārsti saņems 2 eiro par katru cilvēku, ja vakcinācijas aptvere ir līdz 60%, 4 eiro, ja vakcinācijas aptvere ir no 60% līdz 80%, un 6 eiro - ja vakcinācijas aptvere ir no 80% līdz 100%.

Papildus noteiktas piemaksas par pārējiem praksē reģistrētajiem vakcinētiem cilvēkiem. Līdz ar to ģimenes ārsti saņems 1 eiro, ja vakcinācijas aptvere ir līdz 50%, 3 eiro, ja aptvere ir no 50% līdz 70%, un 5 eiro - ja vakcinācijas aptvere ir no 70% līdz 100%.

Piemaksas saņems tikai par vakcināciju, kas veikta praksē reģistrētam cilvēkam.

Virknei publiskā sektora iestāžu darbinieku virsstundu skaits varēs pārsniegt šobrīd noteikto

Dažādu ministriju, kā arī valsts un pašvaldības iestāžu darbiniekiem virsstundu skaits varēs pārsniegt Darba likumā vai attiecīgajā regulējumā noteikto maksimālo apmēru, paredz šodien valdības sēdē lemtais par Covid-19 izplatības ierobežošanu.

Tādējādi valsts un pašvaldību ārstniecības iestādēs, kuras sniedz stacionāros veselības aprūpes pakalpojumus, kā arī Valsts ieņēmumu dienesta, Nacionālā veselības dienesta darbiniekiem virsstundu skaits varēs pārsniegt šobrīd likumā noteikto, taču tas nedrīkstēs pārsniegt 60 stundas nedēļā.

Ārkārtējās situācijas laikā sporta treniņi iekštelpās būs atļauti ne vairāk kā 20 personu grupām

Ārkārtējās situācijas laikā sporta treniņi iekštelpās būs atļauti ne vairāk kā 20 personu grupām, nodrošinot vienam cilvēkam ne mazāk kā 15 kvadrātmetrus telpas platības, piektdien ārkārtas sēdē nolēma valdība.

Valdības rīkojums paredz, ka sporta treniņi iekštelpās individuāla apmeklējuma ietvaros vai grupā notiek epidemioloģiski drošā vidē, ievērojot, ka vienai personai ir nodrošināti ne mazāk kā 15 kvadrātmetri no treniņa norises telpas platības (publiskas lietošanas peldbaseinā - 10 kvadrātmetri no ūdens virsmas platības). Ja treniņu apmeklē vienas izglītības iestādes vienas klases (kursa) izglītojamie vienas treniņgrupas ietvaros, tad minētais ierobežojums par telpas vai ūdens virsmas platību netiek piemērots.

Grupu treniņos vienā treniņgrupā vienlaikus organizēti varēs pulcēties ne vairāk kā 20 personas. Ja to pieļauj attiecīgās sporta treniņu norises telpas platība, dažādu treniņgrupu plūsmas nepārklājas, kā arī tiek nodrošināta to darbības atsevišķa uzraudzība, vienlaikus var norisināties vairāku treniņgrupu darbs.

Iekštelpu sporta norises vietas apmeklējuma laikā būs jāievēro divu metru distanci, izņemot sporta treniņa telpu, kurā notiek treniņprocess. Piepildījums ģērbtuvēs vienlaikus nedrīkstēs pārsniegt 25%.

Sporta treniņā nedrīkstēs piedalīties personas, kuras nav tieši iesaistītas tā organizēšanā un norisē, tai skaitā izglītojamo likumiskie pārstāvji.

Ārkārtējās situācijas laikā aizliedz izklaides un atrakcijas iekštelpās

Ārkārtējās situācijas laikā tiks aizliegti saimnieciskie pakalpojumi, kas saistīti ar izklaidi un atrakcijām iekštelpās, šodien lēma Ministru kabinets.

Šāds aizliegums attieksies tostarp uz akvaparkiem, izklaides un atrakciju centriem, kā arī batutu parkiem.

Savukārt saņemt un sniegt pakalpojumus, tai skaitā kultūras pakalpojumus, atrakcijas ārtelpās, organizēt un apmeklēt pasākumus, piedalīties un apmeklēt sporta norises, piedalīties un apmeklēt sporta sacensības varēs tikai epidemioloģiski drošā vidē, ja tiek nodrošināts, ka šajās vietās tiek veikta vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu verifikācija, kā arī netiek pieļauta tādu personu klātbūtne, kuras neatbilst epidemioloģiski drošai videi.

Tāpat šajās vietās jālieto sejas maskas. Vienlaikus tās var nelietot fizisko aktivitāšu un sporta treniņu laikā, kā arī sportisti fizisko aktivitāšu laikā sporta sacensībās.

Savukārt saimnieciskos pakalpojumus, tai skaitā skaistumkopšanas pakalpojumus, tirdzniecības izstādes, atrakcijas ārtelpās var sniegt epidemioloģiski drošā vidē, ja papildus šajos vispārējām epidemioloģiskās drošības prasībām vienai personai tiek nodrošināti ne mazāk kā 15 kvadrātmetri no publiski pieejamās iekštelpas platības. Savukārt izstāžu norises vietās eju platums starp izstāžu stendu rindām vai distance starp vairākām vienā telpā esošām pakalpojuma sniegšanas vietām ir jānodrošina vismaz trīs metri.

Pagaidām nav konkrētu rādītāju, pie kuriem ieviestu stingrākus ierobežojumus Covid-19 situācijas tālākas pasliktināšanās gadījumā

Gadījumā, ja epidemioloģiskā situācija turpinātu pasliktināties un rastos nepieciešamība pēc stingrākiem drošības pasākumiem, būtu kopā ar speciālistiem jāvērtē vesels parametru komplekss, atbilstoši reālajai situācijai veidojot un izvērtējot dažādus modeļus, preses konferencē norādīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Tādā gadījumā situācija būtu jāvērtē pēc reālajiem faktiem, tendencēm, saslimstības dinamikas un slimnīcu noslodzes, skaidroja ministrs, neminot plašāk, kādus konkrētus rādītājus, kā, piemēram, stacionēto skaitu vai saslimstības rādītāja apmēru, kuru sasniedzot, tiktu ieviesti jauni ierobežojumi.

Taču Pavļuts atzīmēja, ka arī šobrīd, lemjot par drošības pasākumiem, tika ņemti vērā speciālistu sagatavotie situācijas potenciālās attīstības modeļi. "Valdība, pieņemot lēmumus Krīzes vadības padomē, vadījās arī cita starpā no speciālistu sagatavotiem modeļiem, kuru galvenais mērķis bija parādīt, cik ilgu laiku un cik lielā apjomā atkarībā no pasākumu scenārija Latvijas veselības aprūpē būtu pārslodzes situācija, un cik lielā mērā," stāstīja ministrs.

Iepriekš valdība vairākkārt ir noteikusi konkrētus epidemioloģisko situāciju raksturojošus rādītājus, pie kuriem tiktu lemts, vai tiktu ieviesti kādi jauni ierobežojumi. Arī šovasar, pie zemas saslimstības, valdība bija lēmusi, ka iepriekš iezīmēti ierobežojumi tiktu ieviesti automātiski, Slimību profilakses un kontroles centram tos iepriekš publicējot savā mājaslapā, taču vēlāk šī pieeja tika mainīta.

Kā ziņots, Ministru kabinets piektdien nolēma no pirmdienas uz trim mēnešiem izsludināt valstī ārkārtējo situāciju, nosakot virkni ierobežojumu gan vakcinētām, gan nevakcinētām personām.

Komentāri (44)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu