Rīgas lielo tirdzniecības centru apmeklētāji ierobežojumus uzņem ar sapratni

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Juliya Shangarey/shutterstock.com

Iedzīvotāji pret jaunajiem ierobežojumiem tirdzniecības centros pārsvarā izturas saprotoši, atzina aptaujāto Rīgas tirdzniecības centru pārstāvji.

"Akropoles" vadītāja Zane Kaktiņa sacīja, ka pirmie novērojumi liecina, ka lielākā daļa apmeklētāju pret jaunajiem noteikumiem izturas ar sapratni un tos arī ievēro. Apmeklētāji ir informēti par nepieciešamību uzrādīt kvadrātkodu, dodoties iepirkties "zaļajā" zonā. Taču "Akropoles" apsardzes dienests ir saskāries arī ar gadījumiem, kad apmeklētājam nav līdzi personu apliecinošs dokuments.

"Diemžēl tas liedz iekļūšanu "zaļajā" zonā un rada neapmierinātību apmeklētāju vidū," atzina "Kaktiņa.

Vienlaikus tirdzniecības centrs tomēr ir saskāries ar atsevišķu apmeklētāju sarūgtinājumu par to, ka jaunie ierobežojumi liedz viņiem piekļūt "zaļajā" zonā esošajiem veikaliem, kas vēl vakar bija pieejami ikvienam iedzīvotājam bez sadarbspējīgiem sertifikātiem.

"Akropole" no pirmdienas darbojas divos drošības režīmos -"zaļajā", kas ar Covid-19 sertifikātu ļaus apmeklēt visus veikalus, un "sarkanajā" bez sertifikāta ļaujot apmeklēt tikai pirmās nepieciešamības preču tirdzniecības vietas

Tikmēr tirdzniecības centra "Alfa" vadītāja Liene Apina atzina, ka, lai pielāgotos jaunajiem nosacījumiem, apmeklētājiem ir nepieciešams laiks. "Tāpēc aicinu arī turpmāk būt saprotošiem un rēķināties ar šīm iespējamām neērtībām, kas var rasties, lai iekļūtu tirdzniecības centrā," teica Apine.

Viņa skaidroja, ka "Alfa" darbu pirmdien sākusi "zaļajā" režīmā, bet "sarkanajā" režīmā, nodalot apmeklētāju plūsmu, darbu turpina "Rimi" veikals.

"Šobrīd meklējam risinājumus, lai nodrošinātu plašāku pirmās nepieciešamības veikalu pieejamību," teica Apine.

Tirdzniecības centra "Origo" sabiedrisko attiecību pārstāve Santa Kola stāstīja, ka "Origo" pašreiz aktīvi strādā, lai maksimāli precīzi ieviestu un nodrošinātu valsts noteiktos ārkārtējās situācijas jaunos ierobežojumus tirdzniecībasvietās, kā arī aicina cilvēkus tos respektēt un ievērot.

"Sagatavošanās laiks kopš piektdienas nakts ir bijis ļoti īss, taču izprotam apstākļus valstī un darām visu iespējamo, lai "Origo" būtu droša vide gan apmeklētājiem, gan darbiniekiem," atzina Kola.

Pēc viņas teiktā, kopumā cilvēki ir saprotoši, jo ierobežojumu apjomu un stingrību nosaka epidemioloģiskā situācija valstī, nevis tirdzniecības centri.

"Apzināmies, ka situācijai ir jāpielāgojas gan no pakalpojumu nodrošinātāju, gan no apmeklētāju puses," teica Kola.

Arī tirdzniecības centra "Galleria Riga" pārstāvji aģentūrai LETA iepriekš atzina, ka līdz pirmdienas pusdienas laikam veiktie novērojumi liecina, ka apmeklētāji ir labi informēti par jauno kārtību un jau laikus gatavo sertifikātus un dokumentus uzrādīšanai.

Vienlaikus ir neliela daļa apmeklētāju, kura aizmirsusi personu apliecinošus dokumentus, tādēļ spiesti doties prom, un pavisam neliela daļa, kuri, ieraugot paziņojumus pie tirdzniecības centra ieejām, dodas prom.

"Varam pieņemt, ka šie ir apmeklētāji bez vakcinācijas sertifikāta. Esam novērojuši, ka ir gana daudz apmeklētāju no ārvalstīm, ārpus Eiropas Savienības, kas nedaudz palēnina verifikācijas procesu pie ieejām, tomēr lielākā daļa šādu klientu pēc sertifikāta pārbaudes tiek tirdzniecība centra telpās. Uz šo brīdi konfliktsituācijas nav bijušas," stāstīja tirdzniecības centrā.

Savukārt "Rīga Plaza" vadītāja Irīna Toropova atzina, ka cilvēkiem ir ļoti daudz jautājumu un liela neskaidrība par to, kā tagad tiek organizēta tirdzniecības centra apmeklēšana un kur drīkst vai nedrīkst doties. "Saņemam daudz zvanu Informācijas centrā un tikpat daudz jautājumu sociālajos tīklos," stāstīja Toropova.

Pēc viņas teiktā, visbiežāk iedzīvotāji uzdot jautājumu, vai tirdzniecības centrā esošais vakcinācijas punkts ir pieejams un kā tam var piekļūt. "Atbilde ir - jā, Vakcinācijas centrs strādā, un tam ir atsevišķa ieeja, no ārpuses. Konfliktsituācijas pagaidām nav bijušas un ceram, ka tas tā arī paliks," skaidroja "Rīga Plaza" vadītāja.

"Domina Shopping" direktore Dina Bunce aģentūru LETA informēja, ka tirdzniecības centram ir izdevies pārorganizēt darbu atbilstoši jaunajām prasībām. Pie tā sākts strādāt piektdienas vēlā vakarā, tiklīdz publiski kļuva zināmi jaunie ierobežojumi.

No šodienas "Dominā" dubultots apsargu skaits, kas nepieciešams pircēju kontroles veikšanai, kā arī aktualizēta informatīvo norāžu sistēma.

Lai nodalītu sertificētu un nesertificētu cilvēku plūsmas, centra telpas ir sadalītas ar speciāliem norobežojumiem. Vairums "Dominas" veikalu strādās "zaļajā režīmā", savukārt "Maxima" strādās "sarkanajā režīmā", tādēļ tagad šajā veikalā var ieiet divējādi.

"Šodien apmeklētājiem un jo īpaši vecākiem ar bērniem ir vēl daudz neskaidrību, jo nav pierasts vai līdz galam saprasti jaunie noteikumi. Tā rezultātā apsardzei, kas pie visām ieejām strādā pastiprinātā intensitātē, nākas samērā bieži saskarties ar cilvēku neapmierinātību, kuru mēģinām mazināt, katram individuāli sniedzot skaidrojumus," informēja Bunce.

Savukārt "Galerijā Centrs" uzsvēra, ka atvēlētais laiks izmaiņu ieviešanai ir bijis ļoti īss. "Esam spējuši saorganizēt papildus apsardzi, iegādāties iekārtas QR kodu skanēšanai. Vēl trūkst dažas norādes, to plānojam sakārtot rītdienas laikā. Centāmies pēc iespējas ātrāk informēt mūsu centra tirgotājus par izstrādātājām procedūrām. No savas puses centāmies izdarīt visu, lai ievērotu ārkārtas stāvokļa ietvaros izvirzītās prasības epidemioloģiskās drošības nodrošināšanai."

Tirdzniecības centrs šodien liedzis ieeju vairākiem tūristiem no Lielbritānijas un Kanādas, jo viņu valstīs izsniegtie sertifikāti nav saderīgi ar Eiropas sistēmu. Kaut arī šis tūristu grupas izrādījušas neapmierinātību, tomēr izturējušas ar cieņu pret mūsu likumdošanu. Ar tūristiem no Eiropas valstīm nekādu domstarpību nav bijis, visi spējuši uzrādīt vakcinācijas sertifikātus un personu apliecinošus dokumentus.

Tomēr katrs piektais vietējais iedzīvotājs nebija pietiekami informēts par ierobežojumiem, īpaši par normu, ka ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu nepietiek, bet ir jāuzrāda arī personu apliecinošs dokuments, atzīmēja tirdzniecības centrā. Vairāki apmeklētāji, kuriem līdzi nebija ID kartes vai pases, izturējušies agresīvi un dažādos veidos izteikuši savu neapmierinātību.

Jau vēstīts, ka no pirmdienas valstī uz trim mēnešiem izsludināta ārkārtējā situācija, tādējādi spēkā stājoties vairākiem Covid-19 izplatības novēršanai paredzētiem ierobežojumiem.

Tostarp ieviesti ierobežojumi tirdzniecības vietām. Tirdzniecības vietas, kuras varēs apmeklēt arī personas bez Covid-19 sertifikāta, ir pārtikas veikali, aptiekas, optikas veikali, dzīvnieku barības veikali, preses tirdzniecības vietas, higiēnas preču veikali, telekomunikāciju veikali un degvielas uzpildes stacijas. Šajās vietās uz vienu apmeklētāju būs jānodrošina 25 kvadrātmetru platība.

Savukārt, strādājot drošajā režīmā, uz vienu apmeklētāju būs jānodrošina 15 kvadrātmetri.

Brīvdienās un svētku dienās tirdzniecības centros varēs strādāt tikai pārtikas veikali, aptiekas, optikas, dzīvnieku barības veikali, preses tirdzniecības vietas, higiēnas preču veikali un telekomunikāciju veikali. Tāpat būs pieejami tādi pakalpojumu sniedzēji kā kurpnieks un ķīmiskās tīrītavas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu