Oficiāli izlemts, ka ziemas sezonā pret Covid-19 vakcinētiem senioriem piešķirs 20 eiro ikmēneša pabalstu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ocskay Mark/Shutterstock

Ministru kabinets otrdien atbalstīja Labklājības ministrijas (LM) izstrādātos grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā, kas paredz piešķirt ikmēneša atbalstu 20 eiro apmērā no šī gada novembra līdz nākamā gada martam senioriem, kas vakcinēti pret Covid-19 vai saņēmuši konsīlija atzinumu par nepieciešamību atlikt vakcināciju.

Atbalstu senioriem paredzēts piešķirt, ņemot vērā vispārējo cenu pieaugumu, tostarp energoresursu cenu sadārdzinājumu 2021.gadā, kā arī lai veicinātu vakcinācijas pret Covid-19 aptveri senioru vidū. Vienlaikus, lai pabalstus sāktu izmaksāt, grozījumi vēl jāapstiprina Saeimai.

Likumprojektā noteikts, ka, lai persona kvalificētos atbalsta saņemšanai, tai jādzīvo Latvijā un pilns vakcinācijas kurss bijis jāveic līdz 2021.gada 31.decembrim. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) pabalstu 20 eiro mēnesī izmaksās bez personas iesnieguma, ja persona ir Latvijā piešķirtās vecuma, invaliditātes vai apgādnieka zaudējuma pensijas saņēmēja.

Labklājības ministrija (LM) aprēķinājusi, ka izdevumi pabalstiem kopā veidos apmēram 48,504 miljonus eiro, tostarp 18,453 miljonus eiro šajā gadā un 30,052 miljonus eiro 2022.gadā.

Aprēķins balstās uz pieņēmumu, ka novembrī vakcinēti būs 80% no vecuma grupas pārstāvjiem, savukārt no decembra vakcinācijas aptverei starp senioriem būtu jābūt jau 95%. Pēc Nacionālā veselības dienesta (NVD) datiem 2021.gada oktobrī pirmo vakcināciju vecumā virs 60 gadiem veikušas 57% personu, tomēr cilvēku uzvedība un vakcinācijas temps precīzi nav noprognozējams.

Likumprojekts nosaka, ka pabalstu VSAA sāks izmaksāt 2021.gada decembrī, vienlaikus izmaksājot pabalstu par novembri un decembri. Šāda pāreja nepieciešama, lai VSAA varētu pielāgot savu informācijas sistēmu pabalsta izmaksai, lai saņemtu nepieciešamo informāciju no Nacionālā veselības dienesta (NVD) un sagatavotu sarakstus pabalsta izmaksai.

VSAA personāla virsstundu darba apmaksai paredzēts piešķirt papildu 37 893 eiro, savukārt VSAA informācijas sistēmas pielāgošanai - vēl 21 236 eiro.

Ministru kabinets lūdzis Saeimu atzīt likumprojektu par steidzamu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu