Kā atbalstīt draugu, kurš nolēmis atturēties no alkohola (2)

Foto: Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tie, kas dažādu iemeslu dēļ nedzer, zina, ka alkohola nelietošana nenozīmē socializēšanās vai izklaidēšanās beigas. Tomēr ir cilvēki, kuriem alkohola devas samazināšana vai pat pilnīga atteikšanās no tā, ir liels solis, kas prasa lielu piepūli. Apvienotajā Karalistē viegla vai mērena alkohola atkarība ir apmēram pieciem miljoniem cilvēku, un viņi visi sevi pakļauj nopietiem veselības problēmu riskiem, portālam "The Guardian" norāda "Alkohola pārmaiņu" izpilddirektors Ričards Paipers.

"Tas ir neticami bieži. Tas nenozīmē, ka atrodas uz nāves sliekšņa, bet viņiem noteikti ir paaugstināts vēža un aknu slimību risks. Vissvarīgākais ir tas, ka viņi nevarēs to samazināt, arī kad mēģinās, un tas skaidri liecina par problēmu."

Padomi, kā atbalstīt kādu, kurš nolēmis atturēties no alkohola

Izturies pret to kā pret smēķēšanas atmešanu

Alkohols ir iesakņojies mūsu kultūrā, tāpēc ikviens, kurš no tā atsakās, var draugu un ģimenes lokā radīt bažas - vai tam ir iemesls, vai tiešām atkarība? Tomēr realitātē visi zinām, ka tas ir atkarību veicinošs un kaitīgs. Paipers iesaka to aplūkot kā cigaretes.

"Kā jūs justos, ja draugs gribētu atmest smēķēšanu un gūtu panākumus? Jūs būtu priecīgs, atbalstošs.

Un, ja viņi svārstītos, jūs atgādinātu viņiem, cik tālu ceļu viņi ir mērojuši, un cik labi viņiem veicas. Ja viņi cenšas padoties, tas ir tāpēc, ka viņiem ir viegla vai mērena atkarība. Tāpēc palīdziet cilvēkiem, kuri cenšas samazināt alkohola lietošanu, tāpat kā jūs palīdzētu kādam atmest smēķēšanu."

Esi aktīvs un atbalstošs

Ja kāds atsakās no alkohola, jo atzīst, ka tas viņam ir kļuvis kaitīgs, mudiniet viņu meklēt atbalsta sistēmu.

"Neatkarīgi no tā, vai tā ir pievienošanās tiešsaistes grupai vai vizīte pie terapeita, vai varbūt pirmā vizīte anonīmajos alkoholiķos," saka "Sober and Social" dibinātāja Emīlija Sifasa, kura vada pasākumus bez alkohola.

"Uzklausi cilvēku, vienlaikus piedāvājot viņam telpu, kurā viņš netiek sodīts."

Tomēr jāpatur prātā, ka ne visi vēlas runāt, saka Ketija Brunsdone, kura raksta blogu "Stilīgi būt skaidrā". "Varbūt kāds ir noraizējies par to, ka viņam ir atkarības problēma, bet nav gatavs to atzīt, tāpēc vēlas tikai paskatīties, vai var pārtraukt dzeršanu."

Uzzini, kur viņš jūtas ērti

Sifasa iesaka tērzēt par to, kas ir pieņemams un kas nav pieņemams (atceries, ka šīs lietas var mainīties atkarībā no alkoholisma problēmas stadijas).

"Ne visiem patīk lietot vārdu "skaidrā", ne visi identificējas ar vārdu "alkoholiķis", un viņi varētu justies ērtāk, lietojot terminoloģiju, piemēram, "bez alkohola", "nedzerot" vai "atturoties".

Neatkarīgi no tā, kas darbojas, izveidojiet izpratni par viņu vajadzībām: vai ir kādi cilvēki, vietas vai lietas, no kurām jāizvairās? Kas to izraisa?

Dažiem var noderēt bezalkoholiskais vīns vai alus, citiem tieši otrādi. Vai viņi neiebilst, ja esat blakus ar vīna glāzi, vai arī viņiem tas būtu par grūtu? Šīs ir lietas, kas jānoskaidro iepriekš, taču esiet piesardzīgs arī par to, kā lietas var mainīties. "Šie izraisītāji ne vienmēr ir viegli identificējami," saka Brunsdone. "Ja kāds cīnās un uzskata, ka viņam jādodas prom no pasākuma, esiet tam atvērts vai dodieties kopā ar viņu."

Iesaki aktivitātes bez alkohola

"Viņiem, it īpaši sākumā, var būt grūti atrasties bārā, tāpēc plānojiet kaut ko citu," saka Sifasa. "Tā varētu būt vingrošanas nodarbība un kafija vai vēlās brokastis, teātra apmeklējums, boulings vai pārgājieni - kaut kas, kur alkohols nav galvenais notikums."

Bet nepārtrauc aicināt uz krogu

Ja šajā vietā turpinās satikties kāda sena draugu grupa, teiksim, uz iknedēļas kroga viktorīnu, būtu slikti neuzaicināt draugu.

"Tas, ka viņi nedzer, nenozīmē, ka viņi tagad nevar socializēties un būt jūsu draugi. Tāpēc uzaiciniet viņus un ļaujiet izlemt pašiem, vai viņi ir gatavi to darīt." 

Socializācija bez alkohola lietošanas var pat uzlaboties, norāda Paipers. "Klausīšanās kvalitāte ir labāka, cilvēki tik ļoti nepaceļ balsis, sarunas nav tik vienveidīgas. Daudzi cilvēki uzzina, ka runa nebija par "atrašanos krogā kopā ar alkoholiskajiem dzērieniem", bet par "atrašanos krogā kopā ar draugiem" - tas ir labais."

Solidarizējies

Tas palīdz situācijās, kur ierasts lietot grādīgos dzērienus. "Sociālās situācijas var būt sarežģītas, un var rasties bailes tikt izstumtam vai aprunātam nedzeršanas dēļ," saka Sifasa. "Piedāvājiet viņiem sastādīt kompāniju!"

Nekaunini

"Viena no visbiežāk sastopamajām pieredzēm ir nopratināšana," saka Paipers. 

"Izvairieties no jautājuma "kāpēc?". Nevienam nav jāattaisno nedzeršana. 

Kaunināšana un likšana noprast, ka tā ir nepareiza izvēle, ir nepareiza. Pat ja jūs neesat tas, kurš kaunina, bet redzat, ka to dara kāds cits, iejaucieties!"

Izvēlies bezalkoholiskos dzērienus un pasniedz tos piemērotā glāzē

Ja uzņem pie sevis vai kādā iestādē viesus, pārliecinies, ka ir pieejama plaša dzērienu izvēle - tas varētu ietvert zvanīšanu uz krodziņu vai restorānu, lai uzzinātu, kādus bezalkoholiskos dzērienus viņi piedāvā (un pieprasīt vairāk, ja tā ir niecīga izvēle).

"Laiki, kad bez alkohola varēja dabūt vien "Coca-Cola" vai apelsīnu sulu, kas lika justies septiņus gadus vecam, ir sen pagājuši," saka Paipers.

Dzēriena pasniegšana atbilstošās glāzēs ir niecīga lieta, taču tam ir liela nozīme, saka Brunsdone. Ja visiem pārējiem ir šampanieša vai vīna glāze, tas palīdz justies iekļautam un novērtētam. Viena no viņas draudzenēm uz savs "vīna" glāzes liek uzlīmi, lai visi zinātu, ka to var piepildīt tikai ar ūdeni". Tas, protams, ir atkarīgs no individuālajām vēlmēm, viņa uzsver - ne visi vēlas būt tik atklāti, tāpēc, tāpat kā vairumā šo padomu, turpiniet izzināt to, kas darbojas, un kas ne.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu