"Mēs lēnām kļūstam par kiborgiem." Cilvēki aizrāvušies ar QR kodu tetovēšanu uz sava ķermeņa (8)

Foto: Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tetovējumi ir veids, kā iemūžināt nozīmīgu atmiņu uz sava ķermeņa. Visbiežāk tie stāsta kādu stāstu, bet QR kodu pasaulē tinti var skenēt, lai ātri nokļūtu pie kādas konkrētas dziesmas, "Instagram" profiliem un pat vakcīnas sertifikātiem, vēsta portāls "Vice".

"Deviņdesmitajos cilvēki vēlējās tetovēt svītrkodus. Šodien viņi vēlas QR kodus, kurus viņi var skenēt ar saviem tālruņiem," "VICE" pastāstīja tetovējumu māksliniece Gabriela Pelerone, kura vada studiju netālu no Itālijas. Augustā sieviete izstrādāja skenējamu vakcīnas serfifikāta tetovējumu, kas drīz vien pievērsa daudzu uzmanību.

"Daudzi cilvēki ir arī tetovējuši QR kodus, kas, tos noskenējot, aizved pie ģimenes fotoattēliem vai citām personīgām atmiņām, taču šim zaļā serfitikāta kodam ir pilnīgi cita līmeņa funkcionalitāte," stāsta Pelerona. Viņa arī norāda, ka QR koda tetovējumu popularitāte ir nesaraujami saistīta ar lielo atkarību no tehnoloģijām, kas jo īpaši cilvēku vidū augusi pēdējā gada laikā.

Attīstoties digitālajai dzīvei pandēmijas laikmetā, QR kods kļūst par neatņemamu mūsu ikdienas sastāvdaļu - neatkarīgi no tā, vai vēlamies apskatīt digitālo ēdienkarti restorānā vai veikt maksājumus, neizmantojot maku. Piemēram, Maskavā pat piedāvā pagaidu QR koda tetovējumus, kas uz ķermeņa noturoties līdz 10 dienām.

"Pandēmijas dēļ QR kodu izmantošana maksājumu veikšanai - gan bankā, gan restorānā - ir kļuvusi par ikdienišķu darbību," sacīja Indijas tetovēšanas mākslinieks Lokešs Verma, "Tātad, cilvēki jūtas arvien ērtāk, pat gatavi to uz sevis tetovēt."

Verma esot tetovējis dažādus QR kodus, sākot ar tādiem, kas aizved uz "Instagram" profiliem līdz mūzikas videoklipiem un pat CV. Viņš redz, ka tā šobrīd kļuvusi par tendenci, mēģinot izcelties ar unikālu un netradicionālu tetovējuma dizainu.

Bet, lai gan dažiem cilvēkiem QR koda tetovējumi ir funkcionāli, daži citi vēlas tos iegūt, lai tikai būtu, par ko pasmieties.

"Attīstās ne tikai tehnoloģijas, bet arī tetovēšanas pasaule. Šāda veida tetovējums savieno šīs divas pasaules," "VICE" pauda tetovētājs no Itālijas Leonardo Biasons.

Noskatījies kādu "YouTube" videoklipu, kurā persona uzrāda tetovējumu ar QR kodu, Biasons piedāvāja savam draugam Maksam Mancinam ko līdzīgu - ar uzjautrinošu dziesmu. Septembrī viņi nolēma uztetovēt skenējamu QR kodu, lai nokļūtu vietnē "YouTube" pie dziesmas "Never Gonna Give You Up". Dažu nedēļu laikā tetovējums ieguva milzīgu popularitāti internetā, iegūstot vairāk nekā miljonu skatījumu.

"Mēs nolēmām tetovēt šo dziesmu, jo man tā vienmēr ir šķitusi smieklīga," sacīja Mancins.

"Neviens īsti nezina, pie kā noved QR kods, tāpēc es domāju, ka tas ir lielisks veids, kā sakomunicēt ar cilvēkiem."

QR kodi ir aprīkoti ar tūlītēju pārsteiguma momentu un intrigas sajūtu, kas ir aizraujoši. Lai gan daži to izmanto, liktu cilvēkiem smieties, acīmredzot tie ir kļuvuši arī par modernu veidu, kā apliecināt savu mīlestību.

"Reiz kāds klients vēlējās uzrakstīt mīlestības vēstuli savai draudzenei, bet kā papildinājumu viņš uz sava ķermeņa uztetovēja QR kodu, kad veda pie kādas viņiem īpašas dziesmas," sacīja Indijā dzīvojošais tetovējumu mākslinieks Viks Malani.

Šie tehnoloģijām draudzīgie tetovējumi var ieviest jaunas vēsmas attiecībās un ievirzīt saistošas ​​sarunas, taču daudz kas var noiet greizi.

Martā kāds influenceris no Kolumbijas uz kakla uz tetovēja QR kodu savu "Instagram" profilu. Arī viņš guva milzu popularitāti, bet galvenokārt tāpēc, ka drīz pēc tam, kad bija ticis pie jaunās ķermeņa rotas, viņš saprata, ka tik vien tas arī būs, jo tas nedarbojās.

"Lai izveidotu QR koda tetovējumu, kas patiešām darbojas, ir nepieciešama liela precizitāte un apmācība," sacīja Pelerone, kura specializējas hiperreālistiskos tetovējumos. Pēc mākslinieku domām, QR kodus var realizēt uz jebkuras līdzenas virsmas, ieskaitot tādas ķermeņa daļas kā augšstilbus vai rokas. Taču ir jābūt īpaši uzmanīgiem, daudzi iesaka pirms tetovēšanas skenēt sākotnējo skici.

Tāpat pastāv problēma, ka QR kodu var diezgan viegli mainīt, padarot šos tetovējumus neaizsargātus pret palaidņiem, kuri var rediģēt skenējamā koda galamērķi.

Bet, runājot par šiem tetovējumiem, pat QR kodi, kas darbojas, ar laiku var tikt izkropļoti.

"Es domāju, ka QR koda tetovējumam ir īss mūžs, jo jūs, iespējams, nevarēsit to pareizi skenēt, kad kļūsit vecāks, un par to liecinās jūsu āda," sacīja Malani. 

"Atšķirībā no citiem tetovēšanas stiliem, QR koda tetovējumiem nav vēsturiskas nozīmes," piebilda Biasons.

"Mēs nezinām, vai tie joprojām darbosies pēc 10 gadiem, vai arī saites, ar kurām tie saistīti, vēl pastavēs."

Bet, lai gan šiem pastāvīgajiem tetovējumiem, iespējams, būs vien īslaicīga vērtība, tie, kas tos iegūst, nešķiet pārāk satraukti.

"Es esmu iedomājies par to, vai ar laiku nevarēšu to noskenēt, bet tas drīzāk bija lēmums kaut ko iegūt šodienai," sacīja Mancins, norādot, ka, tā kā viņa tetovējums šobrīd ir nozīmīgs, tas tāds paliks arī, ja nepildīs savu funkciju.

Visbeidzot, QR koda tetovējumi norāda uz arvien lielāku vieglumu, ko cilvēki izjūt pret tehnoloģijām, un tas ir pietiekami liels, lai kaut ko uz mūžu atstātu uz sava ķermeņa.

"Es domāju, ka tā ir sava veida cilvēka evolūcija. Mēs lēnām kļūstam par kiborgiem," sacīja Verma. "Mūsu tālruņi ir kļuvuši par milzīgu paplašinājumu tam, kas esam. QR koda tetovējumi ir pirmā zīme, ka mēs drīz būsim puscilvēki, kibercilvēki, roboti."

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu