Pavļuts: Būtu jāsoda tās personas, kuras organizē fiktīvu vakcinācijas rūpalu (13)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Veselības ministrs Daniels Pavļuts.
Veselības ministrs Daniels Pavļuts. Foto: Evija Trifanova/LETA

Veselības ministrija (VM) sadarbībā ar Valsts policiju (VP) un prokuratūru meklēs risinājumus, kā "amnestēt" fiktīvu vakcināciju saņēmušus cilvēkus, kuri labprātīgi atzīsies noziegumā un sadarbosies izmeklēšanas procesā, šodien "Attīstībai/Par" organizētā sociālo tīklu tiešraidē atzina veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Pavļuts gan norādīja, ka būtu jāsoda tās personas, kuras organizē fiktīvu vakcinācijas rūpalu.

Patlaban nav zināms, kādus priekšlikumus VM varētu meklēt, ja VP līdz šim vairākkārt ir paziņojusi, ka atkarībā no konkrētas situācijas tiek vērtēta Krimināllikumā paredzētā iespēja atbrīvot fiktīvu vakcīnu saņēmušo personu no kriminālatbildības.

VP Sabiedrisko attiecību nodaļā skaidroja, ka no kriminālatbildības var atbrīvot personu, kas izdarījusi maznozīmīgu noziedzīgu nodarījumu. Likumdevējs ir paredzējis atbildību mīkstinošus apstākļus un šādi apstākļi ir: noziedzīgā nodarījuma izdarītājs pieteicies par vainīgu, vaļsirdīgi atzinies un nožēlojis izdarīto, kā arī vainīgais aktīvi veicinājis noziedzīgā nodarījuma atklāšanu un izmeklēšanu.

Tāpat atbilstoši Krimināllikumam no kriminālatbildības var atbrīvot personu, kura būtiski palīdzējusi atklāt smagu vai sevišķi smagu noziegumu, kas ir smagāks vai bīstamāks par šīs personas pašas izdarīto noziedzīgo nodarījumu.

Ņemot vērā minēto, ja persona, kura iegādājusies viltotu vakcinācijas sertifikātu, ziņo par personu, kura par samaksu to realizējusi, viņu var atbrīvot no kriminālatbildības, pamatojoties uz Kriminālprocesa likumu, proti, izmeklētājs ar uzraugošā prokurora piekrišanu vai arī tiesa var izbeigt kriminālprocesu, ja izdarīts maznozīmīgs noziedzīgs nodarījums.

"Tomēr jāvērš uzmanība, ka katrs gadījums un katras iesaistītās personas rīcība ir jāvērtē individuāli saskaņā ar atbildību mīkstinošiem un pastiprinošiem apstākļiem," norādīja policijā.

Latvijā amnestija tiek piemērota, balstoties uz īpaša Amnestijas likuma pamata, kas paredz, ka personas var atbrīvot no reāla brīvības atņemšanas soda vai tālākas tā izciešanas par izdarītajiem noziegumiem, kas nav smagi, vai arī personas, kuras noziegumu izdarījušas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai. Tāpat var atbrīvot invalīdus, grūtnieces un sievietes, kuru audzināšanā ir nepilngadīgi bērni, kā arī sievietes, kuras ir vecākas par 55 gadiem.

Tāpat no amnestijas var atbrīvot vīriešus, kuri ir vecāki par 60 gadiem un personas, kuras ir izdarījušas noziegumu aiz neuzmanības.

Jau ziņots, ka saistībā ar iespējamu fiktīvu vakcināciju pret Covid-19 Valsts policijas lietvedībā ir "virs desmit" kriminālprocesiem, ceturtdien žurnālistiem pastāstīja Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) priekšnieks Pēteris Bauska.

Šādi kriminālprocesi ir gan ENAP lietvedībā, gan reģionālajās policijas pārvaldēs. Tāpat policijā ir sāktas vairākas resoriskās pārbaudes.

Bauska skaidroja, ka policijai ir jāveic liels darba apjoms, lai precīzi noskaidrotu fiktīvi vakcinētās personas, tomēr likumsargiem ir savs algoritms, kā pārbaudīt, vai personām organismā ir antivielas, kurām būtu jābūt pēc potēšanās.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu