Igaunijas distanču slēpotājam piespriež piecu mēnešu nosacītu cietumsodu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Andreass Vērpalu.
Andreass Vērpalu. Foto: Tairo Lutter

Igaunijas distanču slēpotājam Andreasam Vērpalu par antidopinga likumu pārkāpumiem Austrijā piemērots piecu mēnešu nosacīts cietumsods ar pārbaudes laiku trīs gadi.

Tāpat 27 gadus vecajam igauņu sportistam, kurš nebija ieradies uz tiesas sēdi, būs jāšķiras no 480 eiro. Tiesas lēmums var tikt pārsūdzēts.

Insbrukas prokuratūra Vērpalu apsūdzēja antidopinga likumu pārkāpumos, kuru rezultātā viņa sponsoriem tika nodarīti 12 000 eiro lieli zaudējumi. Tāpat viņš apsūdzēts par dalību kriminālā organizācijā, kurā kopā ar ārstiem un citām personām veica šos pārkāpumus.

2019. gada februārī Austrijas pilsētā Zēfeldē pasaules čempionāta laikā, kas norisinājās distanču slēpošanā, tramplīnlēkšanā ar slēpēm un ziemeļu divcīņā, vietējā policija veica vairākus arestus, aizturot slēpotājus, riteņbraucējus un citu sporta veidu pārstāvjus.

Vienlaicīgi tika veikta kratīšana arī Marka Šmita ārsta praksē Erfurtē, un pēc tam tiesībsargājošās iestādes Vācijā, Austrijā un Igaunijā sāka kriminālizmeklēšanu un tiesvedību pret vairākiem sportistiem un atbalsta personālu, tostarp privāti sponsorētās Igaunijas sporta komandas "Haanja" dalībniekiem.

Pēc 2019. gada februārī veiktās kratīšanas sākotnēji tika aizturētas deviņas personas, bet vēlāk vaininieku saraksts pieauga līdz pat 21 personai. Starp apsūdzētajiem bija arī Igaunijas distanču slēpotāji - Vērpalu, Algo Kerps un Karels Tammjervs.

Izmeklēšanas laikā līdzdalībā ārsta Šmita asins dopinga shēmā atzinās vēl citi "Haanja" dalībnieki - treneris Mati Alavers un Kazahstānas slēpotājs Aleksejs Poltoraņins.

Pērn Vērpalu bija viens no sportistiem, kuram tika piespriesta četru gadu diskvalifikācija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu