ASV demonstrē pasaulē pirmo robotsuni (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: facebook.com/swordinternational

Kompānijas "Ghost Robotics" un "Sword International" demonstrējušas suni-robotu ar triecienšauteni mugurā. Reprezentācija notika Amerikas Savienoto Valstu armijas asociācijas ikgadējā konferencē.

Abu uzņēmumu kopīgi radītā mehānisma pamatā ir robotu suns "Vision 60", kuru jau vairākus gadus ražo uzņēmums "Ghost Robotics". Kopš 2020. gada šādus robotus suņus ASV armija izmanto, lai patrulētu objektos un apsekotu cilvēkiem bīstamas vietas, piemēram, purvus.

Jaunajam modelim ir pielāgota šautene, kas novietota uz "Vision 60" un kuru izgatavojis uzņēmums "Sword International". Tai ir optiskais tēmeklis ar 30 kārtīgu palielinājumu un termokamera, lai atrastu mērķus tumsā. Tās efektīvais diapazons ir 1200 metri.

Šautenes korpuss ir pārklāts ar keramiku, lai to nevarētu identificēt nakts redzamības sistēmas. "Ghost Robotics" saka, ka suns-robots varēs turpināt darbu pat tad, ja daži tā sensori nedarbosies. Tajā pašā laikā robots bez operatora spēj atrast un atpazīt iespējamos mērķus. Vēl gan nav skaidrs, vai tas spēj autonomi pieņemt lēmumu un šaut.

"Ghost Robotics" apraksta jauno modeli kā „bezpilota ieroču sistēmu nākotni, kas ir pieejama jau tagad. Nav norādīts, kad robots nonāks pārdošanā un vai tas vispār būs pieejams.

Amerikas Savienotajās Valstīs jau vairākus gadus turpinās diskusijas par kaujas robotu lietošanas ētiku. ASV prezidents Džo Baidens pārstāv uzskatu, ka ASV vajadzētu izstrādāt šādus ieročus, lai nezaudētu konkurenci Ķīnai un Krievijai. Tajā pašā laikā cilvēktiesību aktīvisti un daži zinātnieki aicina vienoties par šādu robotu izstrādes aizliegumu, uzskatot šīs tehnoloģijas attīstību par draudu visai cilvēcei.

Tirgus līderis "Boston Dynamics" savas politikas ietvaros principiāli atsakās izstrādāt kaujas robotus. Tajā pašā laikā uzņēmums apgādā militārās un policijas struktūras ar saviem robotiem, lai veiktu izlūkošanas uzdevumus.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu