Patlaban apdraudēti 13 procenti Eiropas putnu sugu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: OlegRi/Shutterstock

Starptautiskās dabas aizsardzības organizāciju apvienības "BirdLife International" klajā laistais Eiropas putnu sarkanais saraksts liecina, ka apdraudēti 13% Eiropas putnu sugu, norāda Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) komunikācijas konsultante Kitija Balcare.

Sarakstā, izmantojot starptautiski pieņemtos kritērijus, izvērtēts 544 putnu sugu izmiršanas risks, apkopojot datus no vairāk nekā Eiropas 50 valstīm un teritorijām.

Ziņojums rāda, ka patlaban apdraudēti ir 13% Eiropas putnu sugu un vēl 6% sugu ir gandrīz apdraudēti. Pēdējās desmitgadēs populācijas sarukušas apmēram trešajai daļai Eiropas putnu sugu. Visvairāk apdraudētās putnu grupas ir jūras putni, pīles, bridējputni un plēsīgie putni. Visvairāk apdraudēto sugu saistīts ar jūru, lauksaimniecības zemēm, zālājiem un mitrājiem, norādīja Balcare.

Viņa uzsvēra, ka starp būtiskākajiem draudiem minētas liela mēroga zemes lietojuma pārmaiņas, intensīva lauksaimniecība, jūras resursu pārmērīga izmantošana, iekšzemes ūdeņu piesārņojums, neilgtspējīga mežu apsaimniekošana un infrastruktūras attīstība. Populācijas sarūk trešajai daļai Eiropas lauku putnu sugu.

Vienlaikus ziņojums rāda arī veiksmes stāstus - 47 sugas klasificētas zemāka apdraudējuma kategorijā, salīdzinot ar iepriekšējo vērtējumu. Lielākoties tas noticis patiesu populācijas pārmaiņu dēļ, bet daļā gadījumu nozīme bijusi labākai informācijai. Daļai no šīm sugām, piemēram, zivju dzenītim populācijas aizvien sarūk, bet ne tik strauji kā vērtēts iepriekš.

"Ceru, ka katrs LOB īstenoto putnu uzskaišu dalībnieks redz šo ziņojumu kā sava darba rezultātu, jo tik vērienīgs darbs nebūtu iespējams bez brīvprātīgo novērotāju sniegtajām ziņām,"

uzsvēra LOB valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus.

Kā Eiropas valstu ornitoloģijas speciālisti sadarbojušies, lai taptu šis ziņojums, tagad Eiropas valstu valdībām būtu jāsadarbojas gan savā starpā, gan ar dabas aizsardzības ekspertiem, lai nākamais apdraudēto sugu saraksts būtu īsāks, bet vairāk būtu to sugu, kam Eiropā klājas labi. Kā redzams, īpaši slikti Eiropā joprojām klājas lauku putniem, un to būtu jāņem vērā, lemjot, kā īstenot Eiropas Savienības (ES) Kopējo lauksaimniecības politiku, rekomendēja Ķerus.

No Latvijā regulāri ligzdojošām putnu sugām stāvoklis Eiropā kopumā uzlabojies, piemēram, sarkanajai klijai, sudrabkaijai un plukšķim, kas Eiropā tagad tiek uzskatītas par drošām sugām, bet vairākas iepriekš drošas sugas, piemēram, garkaklis, mērkaziņa un krauķis, tagad iekļuvušas Eiropā apdraudēto sugu sarakstā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu