Ievērojamas dabas un arhitektūras pērles Latvijā, kas laikam ejot izzudušas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pārceltuve pār Gauju, pastkarte ap 1910. gadu
Pārceltuve pār Gauju, pastkarte ap 1910. gadu Foto: Latvijas Nacionālās digitālās bibliotēkas kolekcija "Zudusī Latvija"

Latvija var lepoties ar vērienīgu dabas un kultūrvēsturisku objektu klāstu zināmos un maz zināmos tūrisma maršrutos. Vēstures notikumu ietekmē daži no tiem izzuduši.

Skumjas par nopludināto, mītiem, teikām un stāstiem apvīto Staburagu, joprojām ir tikpat dzīvas kā 1965. gadā, kad šo unikālo šūnakmens klinti savām acīm steidza skatīt simtiem iedzīvotāju, lai uz mūžīgiem laikiem to "atdotu" Pļaviņu ūdenskrātuves dzelmei.

Daudziem vecāka gadagājuma cilvēkiem noteikti palikuši atmiņā braucieni uz Staburagu, lai to ar pirmajām filmu foto kamerām iemūžinātu un uzņemtos attēlus pēc tam līmētu foto albumos, ar roku pierakstot klāt apmeklējuma datumu un vietu.

Vairs neeksistējošu ūdenskritumu, dižozolu, muižu Latvijā ir patiešām daudz – tos pazudinājusi pati daba vai nereti arī cilvēks, sevišķi domājot par Latvijas dižkokiem. Tādēļ šoreiz iepazīstināsim jūs ar nelielu daļiņu no aizmirstajām arhitektūras un dabas pērlēm, kuru aprises kāds neatlaidīgs ceļotājs vietām vēl var uziet.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu