Ikdienā sastopami produkti, kas palielina trauksmes sajūtu

Receptes.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: pexels.com

Stress, nomāktība, bēdas - katrs mēdzam izjust šādas sajūtas. Kā izrādās, katram no mums virtuvē ir lietas, kas šīs sajūtas, pašam nepamanot, var saasināt vai paildzināt. Kas ir šie produkti?

Sāls

Nātrija pārpalikums organismā sevī slēpj ne tikai pastiprinātas slāpes un tūsku, bet arī ar asinsspiediena paaugstināšanos, kas savukārt var kalpot kā katalizators, lai veicinātu ķermeņa stresa reakciju. Tāpēc neatkarīgi no tā, cik ļoti tu vēlētos slāpēt savas problēmas ar čipsu, ātrās ēdināšanas vai pusfabrikātu notiesāšanu, to nevajadzētu darīt, kaut vai tāpēc, ka psiholoģiski tas neļaus justies labāk, nemaz nerunājot par risku svara pieaugumam. Ja vēlme kaut ko grauzt ir vienkārši nevaldāma: sagriez gurķi un burkānu sloksnēs, vari pievienot sauju riekstu vai sēklu (piemēram, ķirbju sēklas). Šie pārtikas produkti ir bagāti ar uztura šķiedrvielām, vitamīniem un minerālvielām, kas ne tikai apmierinās izsalkumu, bet arī ievērojami uzlabos pašsajūtu.

Kofeīns

Kofeīnam ir daudz priekšrocību, un ierobežotā daudzumā tas ir pat vēlams ķermenim, taču, piedzīvojot smagu stresu, labāk no tā atteikties. Iemesls ir tāds, ka kofeīns stimulē sirds darbību, paaugstina asinsspiedienu un stimulē nervu sistēmas darbību. Akūtas stresa reakcijas gadījumā nervu sistēma vienkārši ir jānomierina, nevis otrādi. Tāpēc kafijas tases vietā labāk pagatavot zāļu tēju: tā ir garšīga, veselīga un lieliski nomierina nervus.

Cukurs

Vai ir pazīstama situācija sniegties pēc šokolādītes, kad jūties nomākts vai uztraucies? Tā ir dabiska ķermeņa reakcija - saldais ēdiens stimulē serotonīna (prieka hormona) ražošanu, kas ir tieši tas, kas šādā brīdī nepieciešams. Tomēr eksperti neiesaka meklēt serotonīna lādiņu desertos, jo to sastāvā esošais rafinētais cukurs izraisa strauju glikozes līmeņa paaugstināšanos asinīs. Lēcienam vienmēr seko straujš kritums, un tas, savukārt, liek justies nogurušam, nomāktam un aizkaitinātam.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu