"Trešā iespēja netiks dota." DAP pārstāvis komentē lāča likteni, ja tas nemainīs savu uzvedību (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Pārdrošajam lācim, kas vairākas reizes manīts cilvēku tuvumā un jau divas reizes pārvietots atpakaļ mežā, trešā iespēja netiks dota. Ja dzīvnieks nemainīs savu uzvedību, tas būs jālikvidē, intervijā Latvijas Radio skaidroja Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) Vidzemes reģionālās administrācijas vadītājs Rolands Auziņš.

"Nevaram izslēgt iespēju, ka lācis atkal nenāks ārā no meža, bet trešā iespēja viņam netiks dota. Aicinu sabiedrību būt saprotošiem, jo šis ir apdraudējums arī cilvēkiem. Lācim ir jābūt mežā, viņam nav jābūt pie cilvēkiem,"

uzsvēra Auziņš.

Viņš norāda, ka aptaujājot speciālistus, neviens nedod garantiju, ka iepriekš aizmidzinātie un izšķirtie lāči mainīs uzvedību. Pagaidām novērojumi liecina, ka viens no lāčiem guvis mācību, bet otrs nē. Tāpat eksperti ieteikuši pārdrošo lāci likvidēt.

"Lai attaisnotu sabiedrības cerības, ka uzreiz neķeramies klāt galējām metodēm, tomēr mēģinājām sākt ar saudzīgākām – baidīšanu, izšķiršanu un aizvešanu,"

skaidroja Auziņš.

Jau vēstījām, ka viens no pagājušās nedēļas sākumā izšķirtajiem un uz nomaļākām dabas teritorijām aizgādātais lācis ir atsācis meklēt barību viensētas pagalmā Valkas novadā.

Speciālisti norāda, ka brūnie lāči nav labi peldētāji, tāpēc citu valstu praksē upe bieži vien tiek izmantota kā robežlīnija jeb šķērslis, aiz kura lācis tiek izlaists, lai to šķirtu no iepriekš apmeklētajām teritorijām. Taču šoreiz lācis ir šķērsojis Pedeles upi, visticamāk, izmatojot tuvāko atrasto tiltu, un atsācis barības meklēšanu cilvēku tuvumā.

Jau divas naktis tas viesojies vienā viensētā, kur izpostījis bišu stropus, mielojies ar bumbieriem, mēģinājis iekļūt mājā, saskrāpējot durvis. Lācis nakšņojis turpat pie mājas, par ko liecina iegulētā vieta un ķepu nospiedumi.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu