"Viņa dēļ man gandrīz apstājās sirds." Kā Šūmahers ASV sacīkstē netieši kļuva par "Red Bull" varoni?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Miks Šūmahers un Makss Verstapens
Miks Šūmahers un Makss Verstapens Foto: Sipa, AFP/ Scanpix/ Apollo.lv kolāža

Pirmās formulas (F-1) komandas "Red Bull" boss Kristiāns Horners pēc aizvadītās ASV "Grand Prix" atklāja, ka pirmspēdējā aplī viņam pamatīgu satraukumu radījis "Haas" komandas pilots Miks Šūmahers.

Verstapens svētdien, 24. oktobrī, izcīnīja svarīgu uzvaru, piecas sacīkstes līdz sezonas beigām savu pārsvaru pār Luisu Hamiltonu kopvērtējumā palielinot līdz 12 punktiem.

ASV sacīkstes izskaņā gan netrūka drāmas, jo Hamiltons dzinās pakaļ Verstapenam ar deviņus apļus svaigākām riepām, kas nozīmēja, ka britam bija ļoti labas iespējas nīderlandieti apdzīt pašās sacīkstes beigās.

Hamiltona vadītajam "Mercedes" bolīdam šajā nedēļas nogalē bija ievērojami lielāks ātrums trases taisnēs, kamēr "Red Bull", kā ierasts, spēcīgāki bija tieši lēnajos līkumos. Pārsvars taisnes ātrumā kombinācijā ar DRS ("Drag Reduction System") sistēmu un potenciālu atrašanos aizvējā ("slipstream"), nozīmēja, ka Hamiltons savu iespēju varēja meklēt tieši trases taisnajās daļās. Galu galā, DRS sistēma, kad aktivizēta, F-1 bolīdam taisnē spēj dot papildus 12 km/h lielu ātrumu.

Sacīkstes priekšpēdējā apļa izskaņā Hamiltons Verstapenam jau bija pietiekami tuvu, lai starta/finiša taisnē mēģinātu apdraudēt nīderlandieša pozīcijas. Šajā brīdī bildē "ienāk" Miks Šūmahers...

Šūmaheram, kā atpalicējam, Verstapenu apļa pēdējā sektorā bija jālaiž garām, tomēr viņš to nesteidzās darīt, līderiem sevi apdzīt atļaujot tieši līkumā pirms starta/finiša taisnes. Sākumā varēja šķist, ka Šūmahers jaunākais, iespējams, Verstapenam sacīksti sabojāja. Līdzīgās domās bija arī Horners.

"Miks mums izmaksāja [sekundes desmitdaļas], bet tajā pašā viņš [Verstapenam] deva DRS. Viņa dēļ man gandrīz apstājās sirds," sarunā ar "Sky Sports" komentētājiem sacīja Horners.

Ņemot vērā, ka Verstapens atradās sekundes intervālā aiz citas mašīnas, arī viņš varēja izmantot DRS priekšrocību. Ja Šūmahers Verstapenu garām būtu palaidis ātrāk, nīderlandietis pie DRS nebūtu ticis, kā rezultātā viņam taisnē pret Hamiltonu aizstāvēties būtu smagi. Pie tam, Hamiltona deficīts līdz Verstapenam tieši pirms DRS zonas sākuma bija nedaudz virs vienas sekundes, kas nozīmē, ka viņš aizmugurējo antispārnu atvērt nedrīkstēja.

Foto: Ekrānuzņēmums

Līdz ar to var teikt, ka Šūmahers Verstapena sacīksti, nevis izbojāja, bet, ļoti iespējams, tieši izglāba.

Pēdējā aplī Verstapens pārsvaru pār Hamiltonu noturēja, bet sacīkstes pēdējie apļi bija patiesi nervus kutinoši. To atzina arī Horners: "Man šķiet, ka šajā sacīkstē es novecoju par aptuveni 25 gadiem. Es patiesi nedomāju, ka mums izdosies noturēt pozīciju."

Kā jau minēts Verstapens šobrīd kopvērtējumā ieņem pirmo vietu, savu galveno konkurentu Luisu Hamiltonu apdzenot par 12 punktiem. Nākamās sacīkstes norisināsies 7. novembrī "Red Bull" komandai parocīgajā Meksikas trasē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu