"Man bija kaut kas jādara." Džo Baidena sieva krūts veselības mēnesī dalās personiskā stāstā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) pirmā lēdija Džila Baidena mudina sievietes veikt regulāras veselības pārbaudes par godu krūts vēža veselības mēnesim. Pirmā lēdija atklāj, ka krūts vēzis ir ietekmējis viņas dzīvi un draudzības saites.

Pirmdien, 25. oktobrī, 70 gadus vecā pirmā lēdija, runājot ar Dienvidkarolīnas Medicīnas universitātes darbiniekiem, stāstīja, ka 1993. gadā četrām viņas draudzenēm tika diagnosticēts krūts vēzis, un viena no viņām to nespēja uzvarēt.

"Četrām man tuvām draudzenēm tika diagnosticēts krūts vēzis. Viena no viņām neizdzīvoja," sacīja Baidena, tērpusies spilgti dzeltenā džemperī un svārkos, kā arī zīda sejas maskā. "Un es toreiz sev apsolīju, ka man kā izglītības darbiniecei kaut kas lietas labā ir jādara."

Viņa piebilda, ka uzsākusi Baidenas krūšu veselības iniciatīvu, "lai mācītu jaunām sievietēm par labas krūšu veselības nozīmi - radīt izpratni par to, cik svarīga ir savlaicīga vēža atklāšana".

Pirmās lēdijas sacītais izskanēja pēc tam, kad viena paciente pasākumā sanākušajiem pastāstīja, ka pēc diagnozes noteikšanas 2012. gadā viņa dzīvo ar metastātisku krūts vēzi.

"Pārāk daudz sieviešu, īpaši melnādainās sievietes, sadzīvo ar krūts vēzi," sacīja paciente, kā ziņo pasākumā klātesošie žurnālisti.

Krūts vēzis skar katru astoto sievieti Amerikas Savienotajās Valstīs, kur pandēmijas dēļ ir strauji samazinājies pārbaužu skaits. Pirmdien Baidena sacīja: "Mūsu administrācija ir apņēmības pilna, jo pandēmijas laikā mēs esam zaudējuši tik daudz skrīningu. Tie ir samazināti par 10 miljoniem. Šis iztrūkums ir jākompensē neatkarīgi no tā, vai tas ir krūts vēzis, prostatas vēzis, kolonoskopija - lai arī kas tas būtu, mums ir jāturpina par to runāt, veicinot sabiedrības izpratni."

Baidenas vizīte medicīnas centrā sakrita laikā ar krūts veselības mēnesi. Šī mēneša sākumā viņa reģistrēja PSA kā daļu no "Lifetime's Stop Breast Cancer for Life" kampaņas. Vietne darbosies tiešajā ēterā, kā arī sociālajos medijos.

"Atrodiet laiku rūpēm par savu veselību," viņa sacīja pasākumā. "Veiciet mamogrāfiju. Tas var glābt jūsu dzīvību. Un nekas jūsu pienākumu sarakstā nevar būt svarīgāks par to."

Veselības joma ir bijusi viena no pirmās lēdijas prioritātēm. Viņa svētdien apmeklēja "Saginaw Chippewa" cilts akadēmiju Mičiganā, kur Baidena runāja par bērnu un jauniešu garīgo veselību.

Baidena, kura iepriekš strādājusi par angļu valodas pasniedzēju, sacīja, ka ir redzējusi to, kā pandēmija ietekmējusi visu vecumu studentu dzīvi.

"Esmu to ievērojusi savā klasē," viņa teica. "Daudzi no viņiem ir zaudējuši radiniekus pandēmijas dēļ. Es gribēju nākt apskatīties šo programmu, jo teicu saviem darbiniekiem: "Kā mēs palīdzēsim skolotājiem?" Mēs vēlamies rīkoties pareizi."

Svētdienas pasākumā, Baidena lūdza programmas "Project AWARE" darbiniekiem, kuri šo programmu īsteno "Saginaw Chippewa" akadēmijā, detalizēti pastāstīt, ar ko viņi nodarbojas, lai palīdzētu studentiem tikt galā ar pandēmijas izraisītajām sekām.

Pēc žurnālistu teiktā, "Project AWARE" darbinieki stāstīja, ka studentiem tiek nodrošinātas grupu terapijas sesijas ar "nomierinošajiem stūrīšiem" klases telpā, lai tajos studenti varētu atpūsties un nomierināties.

"Sabiedrības garīgās veselības problēmas ir tik lielas, un vajadzības tik pamatīgas, īpaši pēc šīs pandēmijas," Baidena sacīja. "Es zināju, ka Džo (ASV prezidents Džo Baidens) šo problēmu pamanīs un nāks klajā ar plānu, lai piešķirtu vairāk līdzekļu garīgajai veselībai, un tieši viņš to apņēmās arī darīt. Tas man dod cerību - ka mūsu tauta sāk veseļoties."

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu