Saplīsusi "SpaceX" kosmosa kuģa tualetes caurule (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Scanpix/NASA/Joel Kowsky

​Šķita, ka pagājušajā mēnesī "SpaceX" pirmais tūristu lidojums noritēja labi, taču zem grīdas dēļiem bija apslēpta problēma, ziņo portāls "Insider".

Zem kosmosa kuģa kabīnes grīdas pārplīsa caurule, kas no tualetes ar īpaša ventilatora palīdzību novadīja urīnu. Šāds ventilators ir nepieciešams tualetes darbībai mikrogravitācijā.

Pēc caurules plīsuma ventilators izsmidzināja urīnu pa visu nodalījumu.

Par laimi urīns neieplūda salonā. Četri kosmosa kuģa pasažieri trīs dienas riņķoja ap Zemi, veicot misiju "Inspiration4". Viņi šo problēmu nepamanīja, 25. oktobrī žurnālistiem sacīja "SpaceX" pārstāvji.

"Mēs to īsti pat nepamanījām, apkalpe to pat nepamanīja, līdz mēs atgriezāmies," pirmdien, 25. oktobrī, preses konferencē sacīja "SpaceX" amatpersona Bils Gerstenmaiers, raksta medijs "The New York Times".

"Kad saņēmām transportlīdzekli atpakaļ, mēs paskatījāmies zem grīdas un konstatējām faktu, ka zem "Inspiration4" grīdas ir piesārņojums."

Jāatzīst, ka mehāniska problēma ar tualetes ventilatoru bija iedarbinājusi trauksmi, kamēr "Inspiration4" atradās orbītā, tādējādi paziņojot par problēmu un aicinot pasažierus to novērst.

Kosmosa kuģim atgriežoties uz Zemes, "SpaceX" tehniķi atvēra kabīnes grīdu, lai izmeklētu ventilatora problēmu. Tieši tad viņi atklāja urīna noplūdi. Kā "SpaceX" izpilddirektors Īlons Masks savā mikroblogošanas vietnes "Twitter" profilā informējis, tad tualetes sistēma tiek atjaunināta. Ar jauno jauninājumu caurulei vajadzētu turēties savā vietā.

Pašlaik kosmosa stacijai ir pievienota vēl viena "Crew Dragon" kapsula, jo aprīlī tā nogādāja četrus astronautus uz kosmosa staciju un gaida, lai tuvāko nedēļu laikā tos nogādātu atpakaļ uz Zemi. Bet tai ir tāda pati santehnikas sistēma kā kapsulai, kas cieta no noplūdes.

Baidoties no tām pašām tualetes problēmām, "SpaceX" lūdza kosmosa stacijas astronautiem ar kabeļa palīdzību ievietot kameru urinēšanas caurules nodalījumā zem grīdas. Protams, viņi atklāja to pašu problēmu kā "Inspiration4". Tā varētu būt nopietnāka problēma, jo

kosmosa kuģis atrodas Zemes orbītā gandrīz sešus mēnešus un, domājams, visu laiku ir pārvadājis šķidru urīnu.

Pēc tam, kad astronauti urinē, urīns tiek sajaukts ar vielu, ko sauc par oksonu, kas atdala amonjaku, lai tas neuzkrājas gaisā.

Taču oksons var būt kodīgs, tāpēc "SpaceX" pēta iespēju, ka oksona un urīna maisījums varētu būt sabojājis kosmosa kuģi pēc mēnešiem ilgas peldēšanas zem tā kabīnes grīdas.

"Par laimi vai ar nolūku mēs izvēlējāmies alumīnija sakausējumu, kas ir ļoti izturīgs pret koroziju," sacīja Gerstenmaiers.

Viņš arī uzsvēra, ka "Crew Dragon" kapsulā, kas ir pievienota "SKS", ir mazāk urīna, jo šie astronauti atradās kosmosa kuģī tikai aptuveni 24 stundas, pirms viņi piestāja kosmosa stacijā.

"SpaceX" testēšana uz vietas joprojām turpinās.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu