Eiropas Savienības Tiesa piespriež Polijai miljonu eiro lielu sodanaudu dienā (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Eiropas Savienības Tiesa (EST) trešdien piespriedusi Polijai miljonu eiro lielu sodanaudu dienā par to, ka tā nav ņēmusi vērā Briseles ieteikumus atsaukt daļu no pretrunīgi vērtētajām tieslietu reformām.

Polijai sodanauda jāmaksā Eiropas Komisijai (EK).

Jūlija vidū EST izdeva Polijai pagaidu rīkojumu nekavējoties apturēt Augstākās tiesas disciplinārās kameras aktivitātes. Šī kamera ir jauna struktūra, kas izveidota reformu ietvaros. EST secināja, ka kamera negarantē taisnīgumu un neatkarību un tādējādi ir pretrunā ES tiesībām.

Polijas valdība skaidro, ka tieslietu reforma ir nepieciešama, lai vērstos pret korupciju tiesu sistēmā, kas joprojām nav atbrīvojusies no komunistiskā režīma mantojuma. Reformas pretinieki apgalvo, ka tās īstenošana rada draudus likuma varai.

Reformas ietvaros 2018.gadā tika izveidota disciplinārā kamera, kas pārrauga Augstākās tiesas tiesnešus, un tās varā ir atcelt tiesnešu tiesisko imunitāti un samazināt algas.

Varšavas pakļaušanās ir nepieciešama, "lai izvairītos no nopietna un neatgriezeniska kaitējuma Eiropas Savienības tiesiskajai kārtībai un vērtībām, uz kurām šī savienība ir dibināta, jo īpaši likuma varai," teikts tiesas oficiālajā paziņojumā presei.

EK 9.septembrī lūdza EST piemērot sodanaudu Polijai par EST lēmumu ignorēšanu. Tas saasināja Varšavas un Briseles domstarpības par vairākām Varšavas īstenotām tieslietu reformām, kas ES skatījumā apdraud demokrātiskās brīvības.

"Tiesu sistēmām Eiropas Savienībā jābūt neatkarīgām un taisnīgām," toreiz uzsvēra EK prezidente Urzula fon der Leiena.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu