BMC: Latvijā konstatēts pirmais delta varianta apakšpaveida "AY.4.2" gadījums (42)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Chokniti Khongchum/Shutterstock

Šonedēļ Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā (BMC), sekvencējot SARS-CoV-2 vīrusa genomu ir konstatēts koronavīrusa delta varianta apakšpaveids"AY.4.2", kas iepriekš atrasts Lielbritānijā, ASV, Izraēlā un Krievijā. Tomēr par bīstamām uzskatītās mutācijas pīķa proteīnā "Y145H" nav atrastas, portālam TVNET skaidro BMC direktors Jānis Kloviņš.

Katrā no vīrusa genoma 30 000 pozīcijām potenciāli var notikt izmaiņas jeb mutācijas. Vidēji katrā BMC sekvenētajā paraugā ir līdz pat 47 atšķirībām no sākotnējā - Uhaņas vīrusa varianta.

Jānis Kloviņš skaidro, ka tas, kurš vīrusa paveids tiek atrasts biežāk, kurš retāk, saistīts ar epidemioloģisko situāciju valstī.

Piemēram, vasarā divos izolētos vīrusa genoma pīķa proteīnā tika konstatētas "Y145H" mutācijas, bet, kā redzams, tālāk tās neizplatījās.

Šobrīd Apvienotajā Karalistē, kur dominē delta variants, 6% sekvencēto gadījumu ir "A.Y.4.2", kas nodēvēts par delta plus.

Maz ticams, ka jaunā vīrusa atvase varētu saturēt mutācijas, kas varētu radīt vīrusam izdzīvošanas priekšrocības, vēsta bbc.com.

Apvienotajā Karalistē "A.Y.4.2" tika identificēts jūlijā, kad tas divu mēnešu laikā kļuva par dominējošo Covid-19 apritē, apsteidzot alfa variantu.

Krievijā septembra beigās un oktobrī identificēti pieci inficēšanās gadījumi ar delta atvasi "A.Y.4.2".

Komentāri (42)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu