"Miljons sveču grupu mājai" Mūžīgas rūpes un jautājumu gūzma par nākotni. Dārtas stāsts

Foto: Ekrānuzņēmums no video
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Septiņpadsmit gadus vecās Dārtas mamma telefona sarunai noķerta uzreiz pēc atvaļinājuma. Pati Vlada saka, ka ir ļoti paveicies viņu dzirdēt šādu, jo uz neilgu brīdi ir, vienkāršiem vārdiem runājot, uzlādējusi baterejas, kuras, diemžēl, pavisam drīz jau atkal nosēdīšoties. Šādas reizes, kad kaut uz brīdi iespējams ievilkt elpu, ir ļoti reta parādība.

Neskatoties uz to, ka Dārtai ir autiskā spektra traucējumi no mazotnes, mamma Dārtu ir mācījusi būt patstāvīgai. Jāuzsver, ka Dārta ir mājas bērns - iespēju Latvijā Dārtai nav, kā tikai atrasties mājas aprūpē, kas, protams, ir liels izaicinājums meitenes ģimenei.

Latvijā diemžēl nav tāda vide, kas būtu radīta tam, lai mamma kaut uz brīdi varētu atstāt Dārtu, lai pati atgūtu spēku un enerģiju turpmākājām dienām. Ja būtu, Dārtai jau no mazotnes būtu kaut ieskicēts priekšstats par neatkarīgas dzīves dzīvošanu.

Dārtas mamma uzsver, ka vēlas būt laimīga mamma visiem saviem bērniem, taču ikdienas rūpes un pārdzīvojumi par Dārtu tomēr gūst virsroku.

Tas nes līdzi smagumu un milzīgu jautājumu gūzmu par nākotnē gaidāmo. Tas liek sašļukt. 

Dārta ģimenē ir ļoti mīlēts bērns, tāpat kā brālis un māsa.  

"Vienmēr atbalstām viens otru," uzsver Vlada. Pēc tam smagi nopūšas, uzdodot jautājumu: "Cik bieži, un cik ilgi es varu jautāt Dārtas brālim pieskatīt māsu savas prombūtnes laikā? Apzinoties, ka katra šāda reize atņem pārējiem bērniem iespējas pavadīt laiku, lai pievērstos saviem mērķiem, lai kļūtu par labiem, zinošiem profesionāļiem un savas ģimenes pavarda turētājiem? Es nedrīkstu liegt dzīves sniegtās iespējas Dārtas brālim un māsai. Viņiem ir jādzīvo, jāizdzīvo un jāizbauda sava dzīve!

To, ka man sava dzīve jānoliek maliņā Dārtas labā, esmu pieņēmusi sen, un šobrīd iedomāties, kā būtu, ja Dārtas manā ikdienā nebūtu, ir neiespējami. Mēs esam kā viens veselums.

Kas būs tālāk? Kam uzticēt Dārtu, kad vairs nespēšu, kad manis vairs nebūs? Kur Latvijā ir tā vide, kurā manai Dārtai būtu vieta, piederība? Kur mana Dārta jutīsies kā mājās? Pirms miega cauri prātam izskrien miljoniem jautājumu, uz kuriem atbilžu nav. Ir grūti aizmigt, domas nepazūd un jautājumi neizgaist. Nākamais rīts turpinās ar rūpju pilnu skatienu, jo šie jautājumi nedod mieru ne mirkli," stāsta Vlada.

Biedrības "Latvijas Kustības par neatkarīgu dzīvi" mākslas projektā "Pasaules radīšana" piedalījās arī Dārta un viņas mamma Vlada, kura vēroja kā viņas bērns atstāj pirkstu nospiedumus gleznā "Mājīgums", kura ir Dārtas un gleznotājas Līgas Ķempes kopdarbs - artava, kas tuvina sapnim par māju. Līga uzskata, ka palīdzēt kādam un vairot labo pasaulē ar to, kas viņai pašai ir sirdij tuvs, ir liela laime.

Lai Dārta ātrāk iejustos vidē, viņai ir vajadzīga drošības sajūta, tādēļ Grupu māja būtu vieta, kur Dārta varēs to saņemt, atrodoties terapeitiskā vidē.

Mākslas projekts "Pasaules radīšana” iet roku rokā ar projektu "Miljons sveču grupu mājai", kuri ir biedrības "Latvijas Kustības par neatkarīgu dzīvi" veidoti ar vēstījumu, lai aktualizētu tik ļoti sasāpējušos jautājumus par vecāku pieaugušajiem bērniem - kurp tiem doties, un kāda vide tos sagaida Latvijā pēc vecāku nāves?

"Miljons sveču grupu mājai" projekta ietvaros jaunieši ar ļoti smagiem attīstības traucējumiem veido sveces un tās tirgo. Ietirgoto naudu uzkrāj un iegulda Grupu mājas projekta attīstībā, savukārt "Pasaules radīšana" ir mākslas projekts, kurš apvieno 12 Latvijā zināmus māksliniekus, kuri ar biedrības jauniešiem veido 12 gleznas, ko šobrīd var apskatīt labdarības tiešsaistes izsolē https://www.birkenfelds.lv/lv/izsoles/labdaribas-izsole-pasaules-radisana-18-10-2021-09-01-2022, kā arī piedalīties tajā un iegūt vienu no divpadsmit darbiem savā īpašumā.

Visi labdarības izsolē iegūtie naudas līdzekļi tiks ziedoti Grupu mājas projektam. Grupu māja ar terapeitiska pakalpojuma izveidi Dārtai ir tik ļoti nepieciešama un katrs saņemtais ziedojums, kurš tai tuvina, vieš cerību, ka nākotnē Dārta varēs savas dienas pavadīt cilvēka cienīgas.

Lūgt palīdzību nav viegli, bet tikai kopā izsapņots sapnis par Grupu māju kļūst īsts!

Grupu mājas izveidi Latvijā jauniem cilvēkiem ar smagiem attīstības traucējumiem var atbalstīt ziedojot:

"Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi" Biedrība,

Reģ nr. 40008150439,

Konts: LV36HABA0551043713971

Ziedojuma mērķis: SAPNIM PAR MĀJU

Jūs varat veikt ziedojumu ar PayPal interneta pārskatījumu. Adrese ziedojumu pārskaitīšanai PayPal sistēmā ir lkndz@lkndz.lv

Ziedot var arī Ziedot.lv mājas lapā: https://www.ziedot.lv/miljons-svecu-grupu-majai-392

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu