Lietuva Latvijai piešķirs vairāk nekā 200 000 Covid-19 vakcīnas devu (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Lietuva gatavojas Latvijai kā humāno palīdzību piešķirt 201 240 devu "Pfizer/ BioNTech" vakcīnu pret Covid-19, kā arī palielināt Vjetnamai paredzēto "AstraZeneca" vakcīnu apjomu, trešdien paziņojis veselības ministrs Arūns Duļķis.

Pēc viņa teiktā, lai gan lēmums par vakcīnas piešķiršanu Latvijai formulēts kā humānā palīdzība, runa ir par Latvijas "piegāžu grafika sabalansēšanu, vakcīnas aizdodot".

"Latvija šobrīd atrodas ļoti nelabvēlīgā situācijā pēc rezervētā vakcīnu daudzuma un pēc tā, kā ražotājs viņiem saplānojis piegādes grafikus, tāpēc viņi lūdza palīdzību, lai varētu iegūt šīs vakcīnas un sabalansēt savus grafikus," viņš skaidrojis.

"Mūsu līgums ir konkrēts, jo līgumi ar ražotājiem ir ļoti neelastīgi un viņiem vienkārši nav aizņemšanās mehānisma, tādēļ saskaņā ar trīspusēju vienošanos starp ražotāju, Latviju un mums ir norunāts, ka līgumos būs paredzēta arī savstarpējas dāvināšanas iespēja. Tas nozīmē - ja mums nākotnē būtu nelabvēlīgi piegādes grafiki un vakcīnas būtu vajadzīgas mums, Latvija mums attiecīgi palīdzētu sabalansēt vakcīnu piegādes grafikus," stāstījis ministrs.

Vakcīnas paredzēts piešķirt līdz 19.novembrim.

Kā otrdien žurnālistiem pavēstīja Latvijas veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), plānots, ka Latvija ar Lietuvu varētu mainīties vakcīnām pret Covid-19.

Ministrs skaidroja, ka, ņemot vērā raito vakcinācijas tempu, kā arī faktu, ka līdz gada beigām gaidāmas mazākas "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnu piegādes, potenciāli veidosies šī ražotāja vakcīnu deficīts.

Līdz ar to šobrīd esot saskatāma problēma, jo ārstniecības iestādes drīzāk vēlētos tieši "Pfizer"/"BioNTech" ražotāja devas, nevis "Moderna", kas Latvijai ir lielākā apjomā.

Tādēļ, ņemot vērā šos aspektus, ar Lietuvu esot vienošanās par to, ka kaimiņvalsts varētu aizdot Latvijai līdz 200 000 "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnas devu, kas savukārt ļautu Latvijai turpināt vakcināciju ar šī konkrētā ražotāja vakcīnu.

Otrdienas valdības sēdē ministrs arī minēja, ka Latvija varētu potenciāli apmaiņā dot "AstraZeneca" ražotāja vakcīnas, pēc kurām Latvijā ir zems pieprasījums.

Lietuvas valdība savukārt trešdienas sēdē nolēmusi par 20 000 jeb līdz 188 700 devām palielināt "AstraZeneca" vakcīnu apjomu, ko iepriekš jau bija paredzēts piešķirt Vjetnamai.

Veselības ministrija skaidrojusi, ka šāds lēmums pieņemts saistībā ar iekavētu vakcīnu sūtījuma saņemšanu, ņemot vērā, ka to derīguma termiņš ir īss un Lietuvā vakcinācijas tempi palēninās, turklāt Lietuvai jau pietiek vakcīnu savu iedzīvotāju potēšanai.

"Šai laikā esam saņēmuši vēl papildu sūtījumu "AstraZeneca" vakcīnu. Redzam, ka derīguma termiņš ir īss, un tā ir vakcīna, kura Lietuvā tiešām nav populāra, tādēļ izskatās, ka mēs to tiešām neizlietotu noteiktajā termiņā," valdības sēdē atzinis Duļķis.

Saskaņā ar Latvijas Veselības ministrijas sniegto informāciju šobrīd Latvijai ir 77 274 "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnas devu, 183 900 - "Moderna", 51 300 - "Johnson&Johnson" un 67 500 - "AstraZeneca" devu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu