Krievija faktiski apstiprinājusi informāciju par Navaļnija indētājiem (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aleksejs Navaļnijs.
Aleksejs Navaļnijs. Foto: Gregory Stein/shutterstock.com

Pētnieciskās žurnālistikas projekti "Bellingca" un "The Insider" ieguvuši izmeklēšanas materiālus, kurā Krievijas varas iestādes faktiski apstiprina, ka patiesi bijuši iepriekš neatkarīgo pētnieku veiktās izmeklēšanas secinājumi, ka opozīcijas līderi Alekseju Navaļniju saindēja īpaša Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) vienība.

"Bellingcat" un "The Insider" rīcībā nonākuši FDD un Izmeklēšanas komitejas dokumenti, kuros apstiprināta FDD darbinieku iesaiste Navaļnija indēšanā, vēsta izdevums "Current Time".

Novembra sākumā kļuva zināms, ka Maskavā aizturēti trīs privātdetektīvi, kas tiek turēti aizdomās par privātu datu meklēšanu, kas vēlāk izmantoti "Bellingcat" un "The Insider" un Navaļnija izmeklēšanās par viņa indētāju identitātēm.

Aizturētie vīrieši tiek apsūdzēti dokumentu viltošanā un telefonsarunu privātuma noteikumu pārkāpšanā. Aizturētie apgalvo, ka nav zinājuši, kā uzdevumā viņi informāciju vākuši.

Saskaņā ar apsūdzībām, aizdomās turamie, kas 2020.gadā atvēruši detektīvaģentūru, saņēmuši vairāku FDD darbinieku telefonsakaru datus, kā arī noskaidrojuši viņu telefonu numurus.

Tagad "Bellingcat" un "The Insider" apgalvo, ka pret privātdetektīviem ierosinātā lieta ir apstiprinājums tam, ka FDD atzīst Navaļnija indēšanā iesaistīto FDD darbinieku sakaru metadatu autentiskumu.

Kā ziņots, Navaļnija saindēšanā iesaistīti astoņi FDD darbinieki, kas kopš 2017.gada viņam sekojuši, konstatēts 2020.gada nogalē publicētajā žurnālistu pētījumā, ko veicis tīmekļa medijs "The Insider", pētnieciskais centrs "Bellingcat", kā arī mediji CNN un "Der Spiegel".

Vēlāk Navaļnijs publiskoja telefonsarunas ierakstu ar vienu no pētījuma figurantiem Konstantīnu Kudrjavcevu. Tās gaitā viņš faktiski atzinās, ka piedalījies Navaļnija saindēšanas operācijā.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu