Lauku ciematos pēc 15. novembra var nākties īslaicīgi slēgt vienīgos veikalus (38)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Paula Čurkste/LETA

Straujiem soļiem tuvojas 15. novembris, kad darbiniekiem, kas ir ciešā saskarē ar citiem cilvēkiem, klātienē bez Covid-19 sertifikāta vairs nebūs atļauts strādāt. Tas attieksies arī uz veikalu pārdevējiem. Un ir iespējams, ka pēc 15. novembra ne viens vien mazo miestu mazais veikals būs īslaicīgi jāslēdz personāla trūkuma dēļ, vēsta TV3 Ziņas. 

Skaidrojums ir gaužām vienkāršs – šajos attālākajos lauku reģionos veikalos visbiežāk strādā divas trīs pārdevējas un iemesls, kādēļ veikalus pēc 15. novembra varētu būt jāslēdz ir tas, ka šīm darbiniecēm vēl nebūs derīgs sertifikāts. Proti, absolūtais vairums vakcinēšanās procesu ir sākušas, taču tas darīts pēdējā brīdī un vēl nebūs pabeigts.

Visbēdīgākā situācija varētu būt tieši senioriem, kuri lielākoties arī dzīvo šajās viensētās. Piemēram, ja nav savas mašīnas un tuvākais veikals ir pēc 10 kilometriem, tad vai nu jāpaliek neēduši vai jābrauc ar sabiedrisko transportu, kas parasti kursē vienu vai divas reizes dienā.

Latvijas tirgotāju kooperācija "Aibe" visā Latvijā apvieno vairāk nekā 550 veikalus, kuri, galvenokārt, atrodas reģionos. Tā, piemēram, Aglonas stacijas ciemā šis ir vienīgais pārtikas veikals, kuru pēc 15. novembra uz dažām nedēļām būs jāslēdz, jo vakcinēšanās sertifikāti pārdevējām vēl nebūs aktīvi.

"Nu, ziniet, man pirmā pote bija un tagad es gaidu otro poti. Otra pote man būs 16.novembrī. Es negribēju taisīt potes, bet, ja valdība piespieda, es sataisīju. Nebija jau citu variantu," teic veikala pārdevēja Inese.

Kopumā vakcinācijas aptvere pārdevēju vidū gan esot augsta un šādas situācijas skars atsevišķus reģionus.

Uz jautājumu, cik kopumā ir tādi veikali, kurus īslaicīgi būs jāslēdz ciet, "Aibe" Attīstības daļas vadītājs Juris Lamberts atbild: "Faktiski trīs veikali. Pārējos varbūt pārdevējas no viena veikala uz otru noorganizēsim, bet trīs veikali būs ciet. (TV3: Uz dažām nedēļām, kamēr tie sertifikāti sāks strādāt, ja?) Nu jā, ja nemainīs likumu neviens."

"Aibe" tīkla pārstāvji pauž – reģionos veikali pilda arī sociālo funkciju, jo daudziem vietējiem citu alternatīvu pārtikas iegādei nav. "Ja arī nāksies aizvērt veikalu mēs, visticamāk, sazināsimies ar pašvaldību vai sociālajiem dienestiem, lai informētu par to, ka vienīgais veikals šajā apdzīvotajā vietā tiks aizvērts," saka Lamberts.

Vēl viens no populārākajiem veikaliem laukos ir "Lats". Tā, piemēram, Rekovas ciemā esošais veikals vietējiem ir vienīgais aptuveni 10 kilometru radiusā. Šeit situācija nedaudz labāka – lai gan būs pārdevējas, kas darbu uzteiks, slēgt veikalus nevajadzēs, jo atrastas aizstājējas.

"Ja ir izvēlējies cilvēks, bet ir labs darbinieks, es, protams, cenšos parunāties, aprunāties. No sākuma Viļakā visi teica, ka nē, nestrādās, bet tur visas tomēr aizgāja un izlēma par labu vakcinācijai," norāda "Lats" priekšsēdētājs Raimonds Okmanis.

"Lats" pārstāvji masveida veikalu slēgšanu neprognozē, jo katrai vietai ir savs īpašnieks, kurš ir ieinteresēts biznesu saglābt un nepieciešamības gadījumā aiz letes stātos arī pats.

"Es zinu, piemēram,ir veikali ar mazu apgrozījumu. Tas ir pietiekams, lai izdzīvotu, bet nav tā, lai varētu attīstīties un tad viņš šo veikalu slēgs ciet tikai tāpēc, ka vajadzīgi sertifikāti, pārdevējas negrib vakcinēties. Būs tādi gadījumi, bet nebūs tā, ka izteikti," paūz Okmanis.

Vietējie iedzīvotāji atzīst – viņiem nav pārlieku svarīgi vai pārdevēja ir vakcinēta, taču veikalus slēgšana gan nav pieļaujama.

Absolūtais vairums darbinieku patiesībā vienkārši nav ticējuši, ka bez sertifikāta nebūs iespējams strādāt un, ka valdība šo prasību atcels.

Arī veikalu īpašnieki TV3 Ziņām stāstīja, ka sākumā pārdevējas draudēja iet projām, bet jo tuvāk nācis 15. novembris, jo vairāk cilvēki saprata, ka nekur citur bez sertifikāta viņi arī darbu nedabūs. Kā vēl viens iemesls no Latgalē sastaptajiem izskanēja tas, ka rindā uz poti ļoti bieži nācies gaidīt vairāk nekā nedēļu.

Sazinoties arī ar veikalu tīkliem "Top" un "Elvi", kuri arī galvenokārt strādā reģionos TV3 Ziņas noskaidroja, ka šajos veikalos situācija ir laba un vakcinācijas aptvere pārsniedzot 90%, līdz ar ko veikalus slēgt nenāksies. Tiesa gan, piemēram, "Elvi" būs vairāk nekā 80 darbinieki, kuri šīs prasības dēļ darbu uzteiks.

Komentāri (38)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu