Bojāta vai tomēr viltota banknote. Kā rīkoties, ja pastāv bažas saistībā ar maciņa saturu (3)

Ilustratīvs attēls. Foto: Ververidis Vasilis/Shutterstock
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pēc garas darba dienas veikalā ar skaidru naudu gribi norēķināties par savu iepirkumu grozu, bet pārdevēja atsaka, jo aizdomas par viltotu naudu. Pēkšņi netiec skaidrībā, vai makā esoša banknote ir derīga. Kādām detaļām pievērst uzmanību šādos gadījumos un kā rīkoties, portāls "Apollo.lv" jautāja ekspertiem.

"Eiro ir labi aizsargāts – aptaustot, pagrozot un caurskatot var viegli noteikt, vai nauda ir īsta.

Pārbaudot naudu, cilvēks pasargā sevi no naudas zaudēšanas,"

skaidro Latvijas Bankas Komunikācijas pārvaldes vadītāja vietnieks Kristaps Otersons.

Kam pievērst uzmanību?

Eiro banknošu otro izlaidumu dēvē par Eiropas sēriju, jo uz banknotēm attēlots grieķu mitoloģijas tēla Eiropas portrets. Tas piešķir banknotēm cilvēciskas iezīmes un, protams, no tā cēlies mūsu kontinenta nosaukums, vēsta Eiropas Centrālā bankas mājaslapa.

Ejot līdzi laikam un tehnoloģiju attīstībai, ir jādomā par banknošu drošību, tāpēc Eiropas sērijas banknotēs iestrādāti vēl modernāki pretviltošanas elementi nekā pirmā izlaiduma banknotēs. Lai tos sagatavotu, tika veikti vairākus gadus ilgi pētījumi un izstrādes darbi.

Pretviltošanas elementi:

  • reljefa iespiedums banknotēs;
  • ūdenszīme ar portretu;
  • hologramma ar portretu;
  • smaragdzaļš skaitlis.

Viltota nauda Latvijā nav bieži sastopama. "Pozitīvi, ka šādi gadījumi notiek reti, turklāt

Latvija ir viena no eiro zonas valstīm, kurā ir vismazākais eiro naudaszīmju viltojumu skaits,"

skaidro "Luminor" karšu produktu vadītāja Vivita Tropa.

Kas ar banknotēm notiek bankomāta "vēderā"?

Tropa skaidro, ja bankomātā iemaksāta bojāta banknote, tā, visbiežāk, automātiski nonāk atsevišķā nodalījumā un netiek vairāk izdota klientam. 

"Šādi bankomāts rīkosies arī tad, ja iemaksātā banknote neatbildīs centrālās bankas kritērijiem un būs atpazīta kā viltota.

Bankomātos ar skaidras naudas izmaksas funkciju banknotes nāk no Latvijas Bankas un pirms tam tās tiek pārbaudītas," norāda Tropa.

Savukārt skaidras naudas iemaksas bankomātos daļa no izsniegtās naudas nāk no klientu veiktajām iemaksām. Šīs iemaksātās banknotes pārbauda pats bankomāts, un iemaksātā nauda regulāri tiek inkasēta un nogādāta uz papildu pārbaudēm.

Šis process novērš gandrīz jebkādu iespēju, ka bankomāts varētu izsniegt viltotu naudu. Tāpat šo procesu katru gadu pārbauda un sertificē Latvijas Banka.

Kā rīkoties, ja saņemta aizdomīga banknote?

Ja pie cilvēka nonākusi aizdomīga banknote, jādodas uz Latvijas Banku vai policiju, norāda Otersons.

Latvijas Bankā pārbaude tiek veikta mēneša laikā un tiek sniegta atbilde iesniedzējam. Realitātē tas notiek daudz īsākā termiņā.

Par konstatētajiem viltojumiem tiek informēta Valsts policija, kas veic izmeklēšanu. Naudaszīmes ekspertīzei var nodot gan Latvijas Bankas klientu kasē Rīgā, gan joprojām tuvākajā policijas iecirknī. Policijā iesniegtās naudaszīmes tiek sūtītas ekspertīzei uz Latvijas Banku.

"Ja nauda nav viltota, iesniedzējs to, protams, saņems atpakaļ.

Ja Latvijas Banka pārbaudē konstatē naudaszīmes viltojumu, nodotās naudaszīmes tiek nodotas policijai un netiek izsniegtas atpakaļ. Latvijas Banka nemaina un neatlīdzina zaudējumus, kas radušies viltoto naudaszīmju dēļ," norāda Otersons.

Vai drīkst mēģināt norēķināties ar viltotu naudu?

Par viltotas naudas un valsts finanšu instrumentu izgatavošanu, izplatīšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu, iegādāšanos un glabāšanu var iestāties kriminālatbildība.

Tomēr jāņem vērā, ka ne vienmēr pārbaudēs apstiprinās, ka aizdomīgās banknotes ir viltotas. Bieži pārbaudēs izrādās, ka nauda ir bojāta, ne viltota, un iesniedzējam tā tiek samainīta pret kvalitatīvu naudaszīmi.

Par viltotas naudas izplatīšanu Jelgavā aiztur divus vīriešus

Jau vēstīts, ka šā gada februārī Jelgavas novadā kāds vīrietis veikalā par pirkumu mēģināja norēķināties, izmantojot viltotu desmit eiro banknoti. Par notikušo policijas darbinieki sāka kriminālprocesu.

Veicot izmeklēšanas darbības, tajā skaitā kratīšanas, martā likumsargi noskaidroja un aizturēja divus vīriešus, kuri, iespējams, ir saistīti ar viltotas naudas izplatīšanu. 

Pērn no Nīderlandes uz Latviju pa pastu sūtīta viltota nauda

Jau vēstīts, ka Valsts policija (VP) 2019. gada februārī konstatēja gadījumus, kad no Nīderlandes uz Latviju pa pastu tika sūtīta viltota nauda. Bezkontakta pieeja šādu noziegumu veikšanai ir jauns fenomens, toreiz norādīja policija.

"Mēs saņemam diezgan daudz viltotas naudas no Nīderlandes, un tas notiek, izmantojot pasta sūtījumus,"

toreiz norādīja VP bijušais priekšnieks Ints Ķuzis.

Turklāt policijas prakse liecināja, ka faktiskais adresāts nemaz nenojauta, ka viņa adresi izmanto šādu lietu nosūtīšanai.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu