Lielbritānija ir pirmā valsts pasaulē, kura plāno izrakstīt e-cigaretes kā medicīniskus līdzekļus smēķēšanas atmešanai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: andriano.cz/shutterstock.com

Lielbritānijas Veselības ministrija norāda, ka Lielbritānija plāno kļūt par pirmo valsti pasaulē, kas elektroniskās cigaretes izrakstīs kā medicīniskus līdzekļus.

Lielbritānijas valdība, pamatojoties uz Lielbritānijā un ASV veiktajiem zinātniskajiem pētījumiem, uzskata, ka e-cigaretes ir mazāk kaitīgas nekā tradicionālās cigaretes.

Lielbritānijas veselības nozares regulators – Zāļu un veselības aprūpes produktu regulācijas aģentūra (MHRA) - 29. oktobrī paziņoja, ka uzsāks elektronisko cigarešu licencēšanu.

Visiem MHRA iesniegtajiem elektronisko cigarešu produktiem tiks piemērota tāda pati apstiprināšanas procedūra, kā citiem recepšu medikamentiem.

Pēc medicīniskā līdzekļa licences saņemšanas, ārsti pacientiem elektroniskās cigaretes varēs izrakstīt kā līdzekli smēķēšanas atmešanai. Katru gadījumu ārsts varēs izvērtēt individuāli, cik lietderīgi pacientam ir izrakstīt e-cigaretes, lai palīdzētu viņam pārtraukt smēķēšanu.

"Lai arī e-cigaretes satur nikotīnu un nav bez riska, tomēr ir pārliecinoši pierādījumi, ka e-cigaretes ir mazāk kaitīgas veselībai nekā cigarešu smēķēšana. E-cigaretes var būt labs palīgs cilvēkiem smēķēšanas atmešanas procesā," skaidro MHRA.

Cigarešu smēķēšana joprojām ir vadošais novēršamais priekšlaicīgās nāves cēlonis Lielbritānijā. 2019.gadā Lielbritānijā no smēķēšanas nomira gandrīz 64 000 cilvēku. Valstī ir aptuveni 6,1 miljoni smēķētāju. 2020. gadā e-cigaretes Lielbritānijā kļuva par populārāko līdzekli smēķēšanas atmešanai un ir sevi pierādījušas kā efektīvāku smēķēšanas atmešanas līdzekli nekā citi nikotīna aizstājējprodukti, piemēram, nikotīna plāksteri vai nikotīnu saturošās košļājamās gumijas.

E-cigaretes satur nikotīnu un nav bezriska produkts, tomēr Lielbritānijas un ASV eksperti uzskata, ka licencētās e-cigaretes ir mazāk kaitīgas nekā cigarešu smēķēšana. Lielbritānijas valdība arī turpmāk iestāsies pret to, lai e-cigaretes lietotu nesmēķētāji un bērni.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu