VIDEO Šoziem komunālie rēķini daudziem nesīs nepatīkamus pārsteigumus (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: kaprik/shutterstock

Šoruden gan elektrības, gan apkures tarifiem ir dramatisks pieaugums. Pašvaldības ar bažām jau raugās uz tuvākajiem mēnešiem, kad daudzi maznodrošinātākie iedzīvotāji vienkārši nespēs samaksāt rēķinus, vēsta TV3 Ziņas.

No novembra daudziem "Latvenergo" klientiem pieaug maksa par elektrību, un uzņēmumā lēš, ka iedzīvotājiem ar vidēju patēriņu kopējais rēķins gada laikā būs pieaudzis par astoņiem līdz 14 eiro mēnesī.

Tāpat daudzviet no novembra kāpa apkures tarifi. Piemēram, "Rīgas siltumam" tas pieaug jau otro reizi kopš septembra un tagad sasniedz 66,76 eiro par megavatstundu – gandrīz uz pusi vairāk nekā pirms gada.

Lai gan jaunie tarifi jau stājušies spēkā, to īsto ietekmi vēl kādu laiciņu neizjutīsim. Novembrī aizvadīta jau viena nedēļa. Gaisa temperatūra pagaidām vēl stabili turas plusos. Vēlāk ziemā gan – ar mājokli saistītās izmaksas daudziem var nest nepatīkamus pārsteigumus.

Kā norāda namu apsaimniekotājs "Civinity Mājas" pārstāvis, rēķini būs ļoti atkarīgi no tā, cik skarba būs ziema, taču jārēķinās, ka izdevumi būs jūtami lielāki: "Jārunā arī par to, kā "Rīgas siltums" maina šo tarifu. Ļoti labi saprotu, ka energoresursu cenas pieaug, taču aicinātu "Rīgas siltumu" domāt par to, kā viņi sabalansē energoresursu pieaugumu ar savu investīciju maksājumu daļu."

"Tik augsts tarifs Rīgā nav bijis nekad,"

atzīst "Rīgas siltuma" valdes priekšsēdētājs, skaidrojot, ka tas saistīts ar iepirktās siltumenerģijas cenas pieaugumu. Ieguldījumus pārskatīt gan nav iespējams, tos pat vajadzētu celt:

"Ja Latvija un Rīga ir pieņēmusi klimatneitrālu politiku, tad tā politika ir jārealizē. To nevar realizēt, tikai gudri runājot vai filozofējot par šo tēmu. Jāveic investīcijas."

Patērētās siltumenerģijas daudzumu var palīdzēt samazināt īpašas iekārtas – alokatori – ko var uzstādīt māju dzīvokļos. Tad katrs maksā tikai par sevis patērēto. Vienlaikus ir arī ikdienišķāki ieteikumi – neaizsegt radiatorus ar segām vai ko citu, neturēt logus vaļā vēdināšanās režīmā. Ja telpā vajag svaigu gaisu, labāk īslaicīgi plaši atvērt visus logus. Ja tas iespējams, dodoties ārpus mājas, samazināt temperatūru. Viens grāds mazāk – patēriņš samazinās par 5%.

Rīga gan ne tuvu nav vienīgā pašvaldībā, kurā šosezon kāpuši apkures tarifi, jo sevišķi izteikti tas ir vietās, kur siltumenerģijas ražošanai izmanto dabasgāzi. Patlaban valsts nākusi talkā ar 20 eiro pabalstu mēnesī vakcinētiem pensionāriem un palielinot atbalstu norēķiniem par elektrību aizsargātajiem lietotājiem no 10 līdz 20 eiro, taču Pašvaldību savienība pārliecināta, ka 45% mājsaimniecību var būt problēmas ar apkures rēķinu nomaksu.

"Mēs esam tuvu krīzes situācijai saistībā ar iedzīvotāju maksātnespēju. Šajā brīdī jābūt īstermiņa risinājumiem, kurā ir solidāra atbildība,"

 norāda Latvijas Pašvaldību savienības padomnieks tautsaimniecības jautājumos Aino Salmiņš.

Vietvaru ieskatā jābūt mērķētām un valsts līdzfinansētam atbalstam mājokļa izdevumu apmaksai plašākam cilvēku lokam, ieskaitot, arī personas ar invaliditāti, vientuļos pensionārus un daudzbērnu ģimenes.

Labklājības ministrs stāsta, ka valdības līmenī meklē risinājumus papildu palīdzībai, tai skaitā, lai varētu paplašināt atbalstāmo personu loku ar pašvaldību sociālo dienestu starpniecību: "Gaidāms, ka pašvaldībām šīs pozīcijas stipri pieaugs. Novembrī, decembrī, es domāju, pie viņiem vērsīsies ļoti daudz cilvēku ar palīdzības lūgumiem."

Labklājības ministrs nākamnedēļ uzaicināts uz Pašvaldību savienības valdes sēdi, lai mēģinātu vienoties par iespējamiem risinājumiem.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu