Ventspils skolās par trīs dienām pagarina attālinātās mācības

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Klases telpa Nīkrāces pamatskolā. Ilustratīvs attēls
Klases telpa Nīkrāces pamatskolā. Ilustratīvs attēls Foto: Oskars Lūsis/TVNET

Reaģējot uz nelabvēlīgo epidemioloģisko situāciju Ventspilī, Ventspils Izglītības pārvalde saskaņojusi Ventspils vispārizglītojošo skolu 4. līdz 12. klasēm attālināto mācību norises pagarinājumu līdz 17. novembrim, ziņo Ventspils pilsētas Izglītības pārvaldes vadītāja Ineta Tamane.

Lēmumu atbalstījusi arī Ventspils Krīzes vadības darba grupa. Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) 8.novembra datiem 14 dienu kumulatīvā saslimstība Ventspils pilsētā uz 100 000 iedzīvotājiem ir 1900, kas ir augstāk nekā vidējais Latvijas radītājs - 1521. Starp lielajām pilsētām Ventspils pašlaik ir otrajā vietā Latvijā pēc 14 dienu kumulatīvā saslimstības rādītāja un sestajā vietā Latvijā starp visām pašvaldībām.

Tamane uzsver, ka tik augsti saslimstības rādītāji pilsētā ir pirmo reizi un situācija ir nopietna. Trīs papildu attālinātā mācību procesa dienas īsajā pirmssvētku darba nedēļā ļautu samazināt skolēnu kontaktus un izvairīties no jauniem inficēšanās gadījumiem, cer pašvaldība.

Savukārt 1. līdz 3.klašu skolēni laika posmā no 15.novembra līdz 17.novembrim turpinās klātienes mācības.

Šonedēļ 4. līdz 12.klašu skolēniem paredzētais pūla tests netiks veikts, tādējādi izvairoties no nepieciešamības skolēniem ierasties un pulcēties skolā, radot papildu inficēšanās riskus.

Valsts plāno novembrī sākt jaunu skolēnu testēšanas metodi - Covid-19 antigēna paštesti, aizstājot pašlaik veikto rutīnas skrīningu ar pūla (kociņu) metodi. Šādi paštestu komplekti tiks izdalīti skolēniem, kuri to pieaugušo klātbūtnē varēs veikt individuāli un rezultātu uzzināt 15 minūšu laikā. Ja individuālais antigēna paštests būs pozitīvs, tad par to jāpaziņo skolai un jānodod individuālais tests laboratorijā. Ar negatīvu paštestu skolēns var doties uz skolu. Par antigēna paštesta derīguma ilgumu Izglītības pārvalde vēl gaida informāciju no laboratorijas "BIOR", skaidro Tamane.

Lai atsāktu mācības klātienē 22.novembrī, visiem 1. līdz 12.klašu skolēniem būs jāveic antigēna paštests. Par to saņemšanas un lietošanas kārtību skolas visus informēs e-Klase sistēmā.

Tamane uzsver, ka pašlaik izglītības iestādes nevar atļauties zaudēt nevienu pedagogu, viņam saslimstot vai kļūstot par Covid-19 inficētā kontaktpersonu. Pedagogiem ir jānodrošina mācību norise, nevis jāpilda testēšanas organizatora pienākumi, riskējot nonākt divu nedēļu karantīnā.

Pašlaik Ventspils pedagogu vakcinācijas aptvere vispārizglītojošajās skolās ir 97%, bet pirmsskolas izglītības iestādēs - 91%. Tomēr arī vakcinētiem pedagogiem - kontaktpersonām ir jādodas karantīnā. Izglītības pārvalde aicina skolēnu vecākus būt saprotošiem un atbalstīt izglītības darbinieku centienus mazināt Covid-19 izplatības riskus.

Kā vēstīts, atbilstoši valdības iepriekš solītajam, no 15.novembra atsāksies klātienes mācības skolēniem un studentiem, pirmdien pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistus informēja izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP).

Politiķe informēja, ka, atsākoties klātienes mācībām, izglītības iestādēm būs jāievēro visi tie paši drošības pasākumi, kuri bija noteikti pirms paša "lokdauna", proti, distancēšanās, telpu vēdināšana, higiēnas prasību ievērošana, testēšana.

"Pašlaik diskutējam par paštestu paplašināšanu. Jau pašlaik tiek īstenots paštestu pilotprojekts jaunāko klašu skolēniem, taču novembra beigās vai decembra sākumā paštesti varētu tikt nodrošināti pilnīgi visiem, tajā skaitā arī vakcinētajiem skolēniem un pedagogiem," pastāstīja ministre.

Tāpat plānots, ka skolēni ierobežotā apjomā varēs atgriezties pie interešu profesionālās ievirzes izglītības nodarbību apmeklēšanas. Tāpat, iespējams, tiks īstenots pilotprojekts sporta nodarbībām iekštelpās, līdzīgi kā pavasarī, nodarbībām uz ledus un peldētapmācības nodarbībām, solīja Muižniece.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu